Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oxfam: slechts een op de acht ontvangt noodhulp na natuurramp

Oxfam: slechts een op de acht ontvangt noodhulp na natuurramp

DEN HAAG (ANP) - De meeste mensen die humanitaire hulp nodig hebben na extreem weer krijgen die niet. Hulporganisatie Oxfam Novib schrijft in een rapport dat sinds het jaar 2000 slechts een op de acht mensen de benodigde hulp heeft ontvangen. Het aantal mensen dat hulp nodig heeft na natuurrampen, is in diezelfde periode ook flink toegenomen. De Verenigde Naties doen nu acht keer vaker oproepen voor humanitaire hulp dan aan het begin van de eeuw.

Sinds 2000 zouden er 3,9 miljard mensen zijn getroffen door natuurrampen zoals orkanen, overstromingen en extreme droogte. Slechts 474 miljoen mensen hebben daadwerkelijk noodhulp ontvangen. De afgelopen drie jaar is door de VN voor 15,5 miljard dollar aan noodsteun aangevraagd na extreem weer. Volgens Oxfam Novib leggen die rampen een steeds grotere financiële druk op internationale hulpacties.

Oxfam denkt dat door klimaatverandering alleen maar meer natuurrampen zich zullen voltrekken en dat internationale hulpacties dus ook steeds meer geld kosten. De hulporganisatie vindt dat rijke landen de klimaatschade zouden moeten financieren, omdat die ook voornamelijk verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van broeikasgassen.

Meer uit Buitenland

Overlast door sneeuw in onder meer Duitsland en Oostenrijk

BERLIJN (ANP/DPA) - Hevige sneeuwval zorgt in meerdere Europese landen voor overlast, onder meer in Duitsland en Oostenrijk. In Duitsland is veel sneeuw gevallen in het zuiden en zuidoosten, vooral München en omgeving worstelen met problemen als gevolg van de winterse weersomstandigheden.

8 minuten geleden
COP28: roep om verdriedubbeling hernieuwbare energie wordt harder

DUBAI (ANP) - Naar schatting al meer dan 110 landen op de klimaattop in Dubai steunen een belofte om hernieuwbare energie te verdriedubbelen in 2030. Het is de hoop van onder meer de Europese Unie en Nederland dat COP28 eindigt met een belofte van alle landen wereldwijd.

2 uur geleden
Hamas meldt 240 doden in Gaza sinds aflopen staakt-het-vuren

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de Gazastrook zijn 240 mensen om het leven gekomen sinds het aflopen van een tijdelijk staakt-het-vuren, meldt Hamas. De strijd lag tot vrijdag 06.00 uur lokale tijd een week stil. Het leger van Israël zegt sindsdien meer dan vierhonderd doelen in de Gazastrook te hebben aangevallen.

4 uur geleden
Zuid-Korea lanceert spionagesatelliet dankzij SpaceX-raket

SEOUL (ANP/AFP) - Zuid-Korea is erin geslaagd een eigen spionagesatelliet te lanceren. Dat gebeurde dankzij een Falcon 9-raket van SpaceX. Het land hoopt zo minder afhankelijk te worden van Amerikaans spionagebeeld voor de monitoring van Noord-Korea. De noorderburen lanceerden anderhalve week geleden zelf ook een spionagesatelliet.

6 uur geleden
Rechter besluit dat Trump niet onschendbaar is

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump is niet onschendbaar in een van de strafzaken die tegen hem dient. Het gaat om de zaak die tegen hem is aangespannen om verkiezingsinmenging in 2020. De oud-president probeerde daar onderuit te komen door zich te beroepen op de immuniteit die hij als president genoot. Rechter Tanya Chutkan liet vrijdag in duidelijke taal weten het daar niet mee eens te zijn.

6 uur geleden
VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

13 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

13 uur geleden