Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oxfam: oorlog in Oekraïne wakkert honger in Syrië aan

Oxfam: oorlog in Oekraïne wakkert honger in Syrië aan

DAMASCUS (ANP) - Zes op de tien Syriërs weten volgens hulporganisatie Oxfam niet of en hoe ze hun volgende maaltijd zullen krijgen. De situatie zou bovendien verder kunnen verslechteren omdat Syrië sterk afhankelijk is van graanimporten uit Rusland, die door de oorlog met Oekraïne onder druk staan.

90 procent van de Syriërs kan zich alleen brood, rijst en af en toe groenten veroorloven, zegt de hulporganisatie op basis van gesprekken met 300 inwoners van het door burgeroorlog getroffen land.

Moutaz Adham, directeur voor Oxfam in Syrië, zegt: "Mensen staan aan de afgrond door de economie die is ingestort. Rond Damascus staan mensen uren in de rij om gesubsidieerd brood te halen bij bakkerijen van de staat. Jonge kinderen zijn in afval op zoek naar voedselresten. En veel families gaan schulden aan om zich voedsel te kunnen veroorloven, halen kinderen van school zodat ze kunnen werken en jonge dochters worden vroeg uitgehuwelijkt, zodat er minder leden van het gezin gevoed hoeven te worden." Volgens Adham leeft 90 procent van de Syriërs onder de armoedegrens, ligt de werkloosheid op 60 procent en is het minimumloon in de publieke sector ongeveer 24 euro per maand.

De Syrische overheid zou volgens Adham al zijn begonnen met het rantsoeneren van graan, suiker, olie en rijst. Op maandag waarschuwde VN-topman Antonio Guterres voor een wereldwijde hongercrisis omdat veel arme landen graan uit Rusland importeren.

Meer uit Buitenland

Twee doden bij schietpartij in Zwitserland, politie zoekt dader

SION (ANP/RTR) - De Zwitserse politie is op zoek naar een man die twee mensen heeft doodgeschoten in de Zwitserse plaats Sion. Een derde raakte gewond, aldus de politie.

15 minuten geleden
VN-chef hamert op klimaattop op het belang van uitfasering en geld

DUBAI (ANP) - VN-chef António Guterres is maandag speciaal ingevlogen op de klimaattop in Dubai om politici en onderhandelaars aan te moedigen snel tot een overeenkomst te komen. De onderhandelende partijen moeten het nog eens worden over óf fossiele brandstoffen uitgefaseerd gaan worden en over het geld dat daarvoor nodig is.

55 minuten geleden
Hooggerechtshof geeft Modi gelijk in kwestie Jammu en Kashmir

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase hooggerechtshof heeft de regering van premier Modi gelijk gegeven in het ontnemen van de gedeeltelijke autonomie van Jammu en Kashmir in het noorden van India. In 2019 zei de Indiase regering dat het gebied onder het centrale bestuur van New Delhi moest vallen en maakte het grondwettelijke recht op autonomie van Jammu en Kashmir ongedaan.

1 uur geleden
Moskou: meerdere terroristische aanvallen voorkomen op de Krim

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische veiligheidsdienst FSB zegt dit jaar achttien "terroristische aanvallen" te hebben voorkomen op de door Rusland geannexeerde Krim. Het zou onder andere gaan om moordpogingen en pogingen tot sabotage.

2 uur geleden
Amerikaanse F-16 crasht in Zuid-Korea, piloot gered op zee

SEOUL (ANP/RTR) - Een Amerikaanse F-16 is tijdens een routinevlucht gecrasht in Zuid-Korea. De piloot kon worden gered uit de Gele Zee, tussen het Koreaanse schiereiland en China.

2 uur geleden
VN op klimaattop: stop met tactische blokkades

DUBAI (ANP) - Stop met de "tactische blokkades" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop in Dubai. Dat is de oproep van Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC. "Elke strategisch geplaatste landmijn" kan volgens hem een goede uitkomst opblazen.

3 uur geleden
Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

5 uur geleden