
Oxfam Novib: rijke landen leveren veel minder vaccins dan beloofd
DEN HAAG (ANP) - Rijke landen en farmaceuten leveren volgens Oxfam Novib veel minder coronavaccins aan armere landen dan was beloofd. Tot nu toe zou ongeveer 14 procent van de toegezegde doses zijn geleverd.
Volgens de Nederlandse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, die is aangesloten bij de internationale People’s Vaccine Alliance, wordt het tijd dat rijke landen, waaronder Nederland, hun beloftes nakomen. "Ontwikkelingslanden moeten het doen met een eindeloze stroom aan ontoereikende gebaren en gebroken beloften, afkomstig van rijke landen en farmaceutische bedrijven", aldus Oxfam Novib in een rapport. "Van de 1,8 miljard beloofde vaccins zijn slechts 261 miljoen vaccins geleverd."
Nederland zou 27 miljoen doses leveren aan het inentingsprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Covax, maar heeft er volgens de organisatie 500.000 geleverd. Duitsland maakte dinsdag bekend dat het nog maar 17 procent had gedoneerd en dat dat grotendeels komt door vertragingen bij de farmaceuten.
12 procent
De grote farmaceuten hebben volgens Oxfam Novib 12 procent van de beloofde doses geleverd. Volgens de cijfers van People's Vaccine Alliance heeft AstraZeneca de meeste vaccins geleverd: 104 miljoen van de beloofde 720 miljoen doses. Pfizer/BioNTech heeft 16 miljoen van de 40 miljoen toegezegde vaccins geleverd. Daar staat tegenover dat Johnson & Johnson (200 miljoen) en Moderna (30 miljoen) volgens het rapport nog niets rechtstreeks hebben geleverd aan Covax.
Een oplossing is naar de mening van Oxfam Novib het tijdelijk vrijgeven van de patenten op de vaccins, zodat de middelen overal voor een lage prijs kunnen worden gemaakt. "Want we zijn pas veilig voor corona als iedereen in de wereld veilig is."
Meer uit Buitenland
SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.
2 uur geledenBACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.
3 uur geledenBALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.
7 uur geledenLONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.
9 uur geleden