Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oxfam Novib: Lidl en Aldi scoren beter op mensenrechtenlijst

Oxfam Novib: Lidl en Aldi scoren beter op mensenrechtenlijst

DEN HAAG (ANP) - Lidl en Aldi presteren beter op het gebied van mensenrechten dan andere supermarktenketens in Nederland. Dat meldt Oxfam Novib op basis van eigen onderzoek. De van oorsprong Duitse bedrijven laten de grootste supermarkten Albert Heijn en Jumbo ver achter zich op de ranglijst van de ontwikkelingsorganisatie. "PLUS blijft de grote achterloper", aldus Oxfam Novib.

"Voor het eerst sinds de lancering van de ranglijst in 2018 zien we dat enkele supermarkten voldoendes scoren", zegt mensenrechtenexpert Charlotte Vollaard van Oxfam Novib. "Koplopers Lidl en Aldi moeten nu laten zien dat hun beleid en praktijken ook echt tot concrete verbetering leidt." De ontwikkelingsorganisatie vindt dat elke supermarktketen nog steeds veel meer kan en moet doen om uitbuiting tegen te gaan.

Oxfam Novib beoordeelt sinds 2018 jaarlijks supermarkten op hun mensenrechtenbeleid. Daarbij wordt gekeken naar de vraag hoe er met arbeiders, boeren en vrouwen in hun toeleveringsketens in productielanden wordt gewerkt. Volgens Oxfam Novib publiceerden supermarkten de afgelopen maanden veel nieuw beleid op dit gebied.

Zo publiceerden de Nederlandse supermarkten eerder dit jaar een onderzoek naar arbeidsomstandigheden in de Italiaanse tomatenteelt. Vooral seizoenarbeiders die in Italiƫ in de tomaten werken zouden structureel worden uitgebuit. De supermarkten willen bijdragen aan het verbeteren van hun arbeidsomstandigheden. Ook hebben Albert Heijn, Aldi, Jumbo en Lidl toezeggingen gedaan om genderongelijkheid aan te pakken. Lidl is volgens Oxfam Novib de enige die een mensenrechtenonderzoek gericht op vrouwenrechten publiceerde.

Meer uit Financieel

Duitse verkeersautoriteit ontdekt sjoemelsoftware in diesels BMW

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse verkeersautoriteit heeft illegale sjoemelsoftware ontdekt in sommige diesel-SUV's van BMW. De autofabrikant zelf zegt dat de betrokken auto's voor 2014 zijn gemaakt.

25 minuten geleden
ING denkt dat 'malaise in winkelstraat' nog niet voorbij is

AMSTERDAM (ANP) - De "malaise in de winkelstraat" is nog niet voorbij, ondanks dat de kooplust onder consumenten toeneemt. Dat zegt econoom Katinka Jongkind van ING. Volgens haar krimpen de verkopen van winkels in Nederland dit jaar waarschijnlijk nog licht, met name door een verkoopdaling bij supermarkten. Ook is de ruimte om de flink opgelopen consumentenprijzen weer te laten dalen beperkt.

1 uur geleden
Topvrouw Wolters Kluwer: advocaat raakt baan niet kwijt door AI

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Advocaten en andere juridische medewerkers hoeven niet bang te zijn om hun baan kwijt te raken door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). "Het is een hulpmiddel, geen vervanging. Het kan juist een heel groot positief effect hebben op bedrijven", zegt Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van informatie- en technologieleverancier Wolters Kluwer.

1 uur geleden
Bouwbedrijf BAM verliezer op beurs na brugongeval Lochem

AMSTERDAM (ANP) - Bouwconcern BAM behoorde woensdag tot de verliezers op de beurs in Amsterdam. Beleggers schrokken van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem, waarbij BAM betrokken is. Verder reageerden de financiƫle markten onder meer op cijfers van informatieleverancier Wolters Kluwer en JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts.

2 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde woensdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar verlaagde zijn omzetvoorspelling voor het hele boekjaar. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. Het aandeel kelderde bij opening 26 procent, het grootste koersverlies in zeven jaar. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike gingen mee omlaag en zakten tot 13 procent.

4 uur geleden
Ook Zweedse vakbondsleden laadstations doen mee aan staking Tesla

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Installateurs en andere mensen die werken aan de laadstations voor auto's van Tesla in Zweden doen mee aan de stakingen tegen de elektrische autofabrikant. De Zweedse vakbond Seko meldt dat leden vanaf 4 maart stoppen met het plannen, bouwen en aansluiten van laadstations voor de auto's van Tesla. Met de werkonderbreking willen ze werknemers van de autofabrikant steunen die sinds oktober vorig jaar staken voor een nieuwe cao.

5 uur geleden
Google moet van rechter bedrijfsgeheimen delen met concurrenten

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Google is door het hoogste gerechtshof van Duitsland in het ongelijk gesteld in een mededingingszaak. Het techbedrijf stapte naar de rechter in een poging te voorkomen dat vertrouwelijke informatie gedeeld moest worden met concurrenten.

5 uur geleden