Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oxfam Novib: coronapandemie is nog niet voorbij

Oxfam Novib: coronapandemie is nog niet voorbij

DEN HAAG (ANP) - De coronapandemie is nog niet voorbij. Dat benadrukt hulporganisatie Oxfam Novib na eigen onderzoek, waarin de organisatie meldt dat sinds de uitbraak van de omikronvariant meer dan drie miljoen mensen zijn overleden aan het virus. "Iedere dag sterven nog steeds veel mensen door corona, vooral in de lage-inkomenslanden omdat daar de vaccinatiegraad pas op 6 procent ligt", stelt beleidsadviseur Ben van Gils van Oxfam Novib.

In het onderzoek berekende de organisatie dat armere landen het hardst zijn geraakt door de coronacrisis. Zo hebben mensen in die landen 1,3 keer zoveel kans om te overlijden door de pandemie als mensen in rijke landen. Daarnaast stelt de hulporganisatie dat het dodental in armere landen vier keer hoger is dan in landen met hoge inkomens. Door het gebrek aan tests en overzichten zijn veel van deze sterfgevallen niet gemeld.

Van Gils zegt dat wereldwijd de vaccinongelijkheid aangepakt moet worden, "als we echt uit deze pandemie willen komen". In rijkere landen heeft de bevolking vaak al meerdere malen de kans gehad om een prik te krijgen tegen het coronavirus. In bijvoorbeeld Afrikaanse landen ligt de vaccinatiegraad veel lager.

Om vaccinongelijkheid tegen te gaan, speelt Nederland ook een belangrijke rol, vindt de beleidsmaker. Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) zei dinsdag dat het kabinet 70 miljoen euro beschikbaar stelt om wereldwijd de pandemie uit te bannen. Van Gils: "De eerlijke bijdrage voor Nederland zou volgens de berekening van de Wereldgezondheidsorganisatie minimaal 275 miljoen euro extra moeten zijn."

Volgens Van Gils is extra geld hard nodig om voldoende vaccins beschikbaar te stellen en gebrekkige gezondheidszorg in arme landen te verbeteren. "Als dit niet gebeurt dan blijft corona een tikkende tijdbom."

Meer uit Binnenland

Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

20 minuten geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

3 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

5 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

5 uur geleden
Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

5 uur geleden
Weggebruikers kunnen via Utrechtsebaan (A12) Den Haag weer uit

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de A12 is vrijgegeven. Auto's kunnen via die weg Den Haag weer uit, meldt de politie zaterdagavond na de blokkade van Extinction Rebellion op de A12.

6 uur geleden
OM: honderden activisten opgepakt op A12, meesten niet vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Honderden activisten zijn zaterdag opgepakt bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie zaterdagmiddag. Vanwege het "vreedzame karakter" van de demonstratie worden de meesten niet vervolgd.

7 uur geleden