Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oxfam Novib: coronapandemie is nog niet voorbij

Oxfam Novib: coronapandemie is nog niet voorbij

DEN HAAG (ANP) - De coronapandemie is nog niet voorbij. Dat benadrukt hulporganisatie Oxfam Novib na eigen onderzoek, waarin de organisatie meldt dat sinds de uitbraak van de omikronvariant meer dan drie miljoen mensen zijn overleden aan het virus. "Iedere dag sterven nog steeds veel mensen door corona, vooral in de lage-inkomenslanden omdat daar de vaccinatiegraad pas op 6 procent ligt", stelt beleidsadviseur Ben van Gils van Oxfam Novib.

In het onderzoek berekende de organisatie dat armere landen het hardst zijn geraakt door de coronacrisis. Zo hebben mensen in die landen 1,3 keer zoveel kans om te overlijden door de pandemie als mensen in rijke landen. Daarnaast stelt de hulporganisatie dat het dodental in armere landen vier keer hoger is dan in landen met hoge inkomens. Door het gebrek aan tests en overzichten zijn veel van deze sterfgevallen niet gemeld.

Van Gils zegt dat wereldwijd de vaccinongelijkheid aangepakt moet worden, "als we echt uit deze pandemie willen komen". In rijkere landen heeft de bevolking vaak al meerdere malen de kans gehad om een prik te krijgen tegen het coronavirus. In bijvoorbeeld Afrikaanse landen ligt de vaccinatiegraad veel lager.

Om vaccinongelijkheid tegen te gaan, speelt Nederland ook een belangrijke rol, vindt de beleidsmaker. Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) zei dinsdag dat het kabinet 70 miljoen euro beschikbaar stelt om wereldwijd de pandemie uit te bannen. Van Gils: "De eerlijke bijdrage voor Nederland zou volgens de berekening van de Wereldgezondheidsorganisatie minimaal 275 miljoen euro extra moeten zijn."

Volgens Van Gils is extra geld hard nodig om voldoende vaccins beschikbaar te stellen en gebrekkige gezondheidszorg in arme landen te verbeteren. "Als dit niet gebeurt dan blijft corona een tikkende tijdbom."

Meer uit Binnenland

KLM-vliegtuig maakt veilige voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Het vliegtuig van KLM dat zondagmiddag terugkeerde naar Schiphol is veilig geland op de luchthaven, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland.

3 uur geleden
KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland weten.

4 uur geleden
Onderzoek naar val stellage op voetbalpubliek Geesteren gaat door

GEESTEREN (ANP) - Het onderzoek naar de val van een stellage op voetbalsupporters in Geesteren (Overijssel) gaat volgens de politie nog even duren. Dat meldt een woordvoerster zondag. Het is nog onduidelijk wanneer de politie meer kan zeggen over de toedracht van het ongeval.

6 uur geleden
Bijzonder document te zien op expo over christendom en slavernij

UTRECHT (ANP) - Museum Catharijneconvent in Utrecht kan eind deze maand een zeer bijzonder stuk tonen: een heel vroeg voorbeeld van de emancipatie van tot slaaf gemaakten. Het is een brief uit 1739, geschreven namens 650 tot slaaf gemaakten. Die werd opgesteld op het Caraïbische eiland Saint Thomas, waar Nederlandse kolonisten waren opgevolgd door Denen.

7 uur geleden
Hoofdingang golftoernooi KLM Open weer vrij bij actie XR

BADHOEVEDORP (ANP) - De hoofdingang van het KLM Open in Badhoevedorp is weer vrij, nadat activisten van Extinction Rebellion (XR) die zondagochtend urenlang hadden geblokkeerd. Volgens een woordvoerster van de gemeente Haarlemmermeer betekent dit dat mensen weer gewoon naar binnen kunnen.

8 uur geleden
Politie grijpt 'als nodig is' in bij demonstratie XR op KLM Open

BADHOEVEDORP (ANP) - De politie is aanwezig bij een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het KLM Open in Badhoevedorp. De vierde en laatste ronde op het belangrijkste golftoernooi van Nederland is vertraagd als gevolg van de actie. De politie "treedt op op het moment dat het nodig is", zegt een woordvoerster. Daarvan is vooralsnog geen sprake, voegt ze toe.

8 uur geleden
Minderjarigen aangevallen in Heenvliet, twee personen aangehouden

HEENVLIET (ANP) - In het Zuid-Hollandse Heenvliet (gemeente Nissewaard) zijn zaterdagavond laat twee minderjarigen aangevallen. Een 15-jarige jongen uit Heenvliet raakte bij de aanval lichtgewond. Hij is in een ambulance onderzocht.

17 uur geleden