Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oxfam: nieuw migrantenkamp op Lesbos erger dan Moria

Oxfam: nieuw migrantenkamp op Lesbos erger dan Moria

MYTILINI/BRUSSEL (ANP) - Hulporganisatie Oxfam waarschuwt voor de omstandigheden in het nieuwe tentenkamp voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Die zouden slechter zijn dan die in het voormalige overbevolkte kamp Moria, dat begin september afbrandde. Volgens Oxfam zijn de bijna 8000 inwoners van het kamp, voornamelijk gezinnen met kinderen, gehuisvest in tenten die niet zijn toegerust op het naderende winterweer.

De organisatie heeft samen met de Griekse raad voor vluchtelingen de omstandigheden in het nieuwe provisorische kamp onderzocht. Die zijn volgens Oxfam slechter dan de omstandigheden in kamp Moria ooit zijn geweest.

Sommige tenten zijn slechts 20 meter verwijderd van de zee en zijn niet beschermd tegen sterke wind en regen, luidde een van de conclusies. De kampbewoners krijgen slechts een of twee keer op een dag te eten. De voeding zou ontoereikend zijn en bovendien van slechte kwaliteit.

Daarnaast is er nauwelijks sanitair met stromend water. Veel van de migranten in het kamp moeten zich daarom wassen in zee. De voorzorgsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn net als de toegang tot gezondheidszorg gebrekkig. Ook is er geen riolering op het voormalige militaire oefenterrein.

De hulporganisaties roepen de lidstaten van de Europese Unie op om vluchtelingen van de Griekse eilanden op te nemen. Ook vinden zij dat de EU Griekenland en de hulporganisaties moet ondersteunen om het kamp naar behoren in te richten.

Griekenland zelf zou op zijn beurt zo snel mogelijk mensen naar het vasteland moeten halen en de migranten geschikte onderkomens bieden, aldus de hulporganisaties. Bij de eerste regenbuien van deze maand zijn al tal van tenten onder water komen te staan.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 86 1 maand geleden
hoe slechter hoe beter. dan kunnen ze de thuisblijver vertellen dat europa geen paradijs is waar alles gratis is. het is onmogelijk iedereen--voornamelijk gelukszoekers--op te vangen. want eenmaal IN europa krijg je ze never nooit meer weg.
moniquevp1 1 maand geleden
Tja, wat willen die vluchtelingen dan? Meteen een huis, baan en alle hulp met inkomen en dat ook nog in het land met de meeste mogelijkheden? We hebben zelf een ingestorte economie, werkelozen en een onzeker zicht op de toekomst. Het lijkt me dat in de wereld van internet en vrij toegankelijke media, het zelfs tot Syrie en Afghanistan is doorgedrongen dat ook de oorspronkelijke inwoners van Europa niets voor niets krijgen??

Meer uit Buitenland

VN manen tot kalmte na moord op Iraans meesterbrein atoombom

NEW YORK (ANP/RTR) - De voorman van de Verenigde Naties (VN) maant tot kalmte na de moordaanslag op het vermeende meesterbrein van het geheime Iraanse atoombomprogramma. Secretaris-generaal Guterres roept iedereen op terughoudend te zijn. Alle acties die tot een stijging van de spanning in de regio kunnen leiden, moeten worden vermeden, aldus zijn woordvoerder.

2 uur geleden
Maar één knuffelcontact voor Belgen aan de kerstdis

BRUSSEL (ANP) - Een groot feest met familie en vrienden met Kerstmis zit er in België vanwege het coronavirus dit jaar niet in. Belgen mogen met kerst maar één knuffelcontact van buiten het huishouden uitnodigen. Alleenstaanden mogen op 24 en 25 december twee nauwe contacten tegelijk ontvangen, zijn premier Alexander De Croo en de regionale regeringen overeengekomen.

5 uur geleden
Trump weer teruggefloten in verkiezingszaak

PHILADELPHIA (ANP/RTR) - Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump heeft ook in een beroepszaak tegen de verkiezingsuitslag in de staat Pennsylvania bakzeil gehaald. Een federale rechtbank voor hoger beroep wees een poging af om de goedkeuring van de overwinning van de verkozen president Joe Biden ongedaan te maken.

5 uur geleden
Italië versoepelt coronamaatregelen in onder meer Lombardije

ROME (ANP/RTR) - Italië versoepelt vanaf zondag de coronamaatregelen in vijf regio's, waaronder de rijkste en dichtstbevolkte regio van het land, Lombardije.

5 uur geleden
Iran kwaad na moordaanslag, wijst naar Israël

TEHERAN (ANP/RTR) - In Iran is met woede gereageerd op de moordaanslag vrijdag op een prominente atoomgeleerde. Het land zegt aanwijzingen te hebben dat Israël een rol heeft in de moord.

7 uur geleden
Aanslag op prominente Iraanse atoomwetenschapper

TEHERAN (ANP/RTR) - Een prominente Iraanse atoomwetenschapper is slachtoffer geworden van een aanslag. Het gaat om Mohsen Fakhrizadeh die wordt gezien als het brein achter de vermeende pogingen van Teheran om een atoombom te maken.

7 uur geleden
Winkels in België 1 december weer open

BRUSSEL (ANP) - De niet-essentiële winkels in België, zoals kleding- of meubelwinkels en de Hema, mogen per 1 december weer open. Dat heeft het overlegcomité van de federale en regionale regeringen besloten, melden de belangrijkste Belgische media.

7 uur geleden