Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oxfam: nieuw migrantenkamp op Lesbos erger dan Moria

Oxfam: nieuw migrantenkamp op Lesbos erger dan Moria

MYTILINI/BRUSSEL (ANP) - Hulporganisatie Oxfam waarschuwt voor de omstandigheden in het nieuwe tentenkamp voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Die zouden slechter zijn dan die in het voormalige overbevolkte kamp Moria, dat begin september afbrandde. Volgens Oxfam zijn de bijna 8000 inwoners van het kamp, voornamelijk gezinnen met kinderen, gehuisvest in tenten die niet zijn toegerust op het naderende winterweer.

De organisatie heeft samen met de Griekse raad voor vluchtelingen de omstandigheden in het nieuwe provisorische kamp onderzocht. Die zijn volgens Oxfam slechter dan de omstandigheden in kamp Moria ooit zijn geweest.

Sommige tenten zijn slechts 20 meter verwijderd van de zee en zijn niet beschermd tegen sterke wind en regen, luidde een van de conclusies. De kampbewoners krijgen slechts een of twee keer op een dag te eten. De voeding zou ontoereikend zijn en bovendien van slechte kwaliteit.

Daarnaast is er nauwelijks sanitair met stromend water. Veel van de migranten in het kamp moeten zich daarom wassen in zee. De voorzorgsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn net als de toegang tot gezondheidszorg gebrekkig. Ook is er geen riolering op het voormalige militaire oefenterrein.

De hulporganisaties roepen de lidstaten van de Europese Unie op om vluchtelingen van de Griekse eilanden op te nemen. Ook vinden zij dat de EU Griekenland en de hulporganisaties moet ondersteunen om het kamp naar behoren in te richten.

Griekenland zelf zou op zijn beurt zo snel mogelijk mensen naar het vasteland moeten halen en de migranten geschikte onderkomens bieden, aldus de hulporganisaties. Bij de eerste regenbuien van deze maand zijn al tal van tenten onder water komen te staan.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 86 6 maanden geleden
hoe slechter hoe beter. dan kunnen ze de thuisblijver vertellen dat europa geen paradijs is waar alles gratis is. het is onmogelijk iedereen--voornamelijk gelukszoekers--op te vangen. want eenmaal IN europa krijg je ze never nooit meer weg.
moniquevp1 6 maanden geleden
Tja, wat willen die vluchtelingen dan? Meteen een huis, baan en alle hulp met inkomen en dat ook nog in het land met de meeste mogelijkheden? We hebben zelf een ingestorte economie, werkelozen en een onzeker zicht op de toekomst. Het lijkt me dat in de wereld van internet en vrij toegankelijke media, het zelfs tot Syrie en Afghanistan is doorgedrongen dat ook de oorspronkelijke inwoners van Europa niets voor niets krijgen??

Meer uit Buitenland

Twee bergbeklimmers overleden op Mount Everest

KATHMANDU (ANP/AFP) - Twee bergbeklimmers zijn woensdag overleden op Mount Everest, meldt de organisator van bergexpedities Seven Summit Treks donderdag. Het zijn de eerste sterfgevallen op de berg in 2021.

1 uur geleden
India meldt ruim 360.000 nieuwe besmettingen

NEW DELHI (ANP/RTR) - India meldt donderdag 362.727 nieuwe coronabesmettingen. Het aantal doden is gestegen met 4120. Het totale aantal besmettingen is met de nieuwe cijfers gestegen naar de 23,7 miljoen. Het dodental in het land komt op 258.317 te staan.

1 uur geleden
Israëlische president vreest burgeroorlog door aanhoudend geweld

JERUZALEM (ANP) - Reuven Rivlin, de president van Israël, waarschuwt voor een burgeroorlog tussen de Joodse en de Arabische bevolking in zijn land. In meerdere steden komen Arabische Israëliërs (van Palestijnse komaf) in opstand tegen de regering, terwijl Israël en de Palestijnse groeperingen in de Gazastrook raketaanvallen uitwisselen. De politie laat weten woensdag door heel Israël 374 mensen te hebben opgepakt, waarbij 36 agenten gewond zijn geraakt.

5 uur geleden
Biden roept ouders op hun kinderen te laten vaccineren

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft ouders aangespoord hun kinderen te laten inenten tegen corona nu het vaccin van Pfizer/BioNTech in de Verenigde Staten is goedgekeurd voor gebruik bij 12- tot 15-jarigen. Biden sprak over een nieuwe enorme stap in de strijd tegen het virus.

10 uur geleden
Israëliërs en Palestijnen voor derde dag op rij slaags

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Voor de derde dag op rij hebben de Palestijnen en Israëliërs slag geleverd in de jongste golf van geweld tussen de twee volken. Het Israëlische leger viel doelwitten in de Palestijnse Gazastrook aan, Palestijnse bewegingen daar bestookten Israël opnieuw met raketten.

11 uur geleden
Buitenlandministers Rusland en VS ontmoeten elkaar op 20 mei

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken ontmoeten elkaar op 20 mei in het IJslandse Reykjavik. De ministers zijn dan in IJsland voor overleg van de Arctische Raad. Het is de eerste keer dat Antony Blinken en Sergej Lavrov elkaar in levenden lijve zien.

14 uur geleden
Rechter wil ex-agent die George Floyd vermoordde langer in cel

WASHINGTON (ANP) - De witte ex-agent Derek Chauvin die de zwarte George Floyd vermoordde krijgt mogelijk een langere straf. De rechter die hem een straf moet opleggen erkent dat er verzwarende factoren zijn.

15 uur geleden