Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oxfam: meer miljardairs in voedselsector terwijl honger toeneemt

Oxfam: meer miljardairs in voedselsector terwijl honger toeneemt

DEN HAAG (ANP) - In de voedselsector zijn er tijdens de coronapandemie ruim zestig nieuwe miljardairs bijgekomen terwijl de extreme honger wereldwijd is toegenomen. Dat meldt Oxfam Novib op basis van eigen berekeningen die voor de start van het World Economic Forum in Davos zijn gepubliceerd.

Uit het Oxfam-rapport Profiting from Pain blijkt dat 573 mensen miljardair werden tijdens de pandemie, van wie 62 nieuwe miljardairs in de voedselsector. De extreme rijkdom van miljardairs staat in schril contrast met de toenemende armoede, vindt de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Volgens Oxfam zullen er dit jaar naar schatting 263 miljoen mensen extra in extreme armoede belanden vergeleken met de periode vóór de pandemie.

"De pandemie en de enorme stijgingen van de wereldwijde voedsel- en energieprijzen door de crisis in Oekraïne zorgen ervoor dat de vermogens van miljardairs actief in deze sectoren, per dag met bijna 600 miljoen dollar toenemen", zegt Esmé Berkhout, economisch expert Oxfam Novib in een toelichting. Tegelijkertijd worden volgens haar decennia van vooruitgang op het gebied van armoedebestrijding tenietgedaan. "Miljoenen mensen extra worden geconfronteerd met een niet meer te betalen stijging van de kosten voor hun levensonderhoud", aldus Berkhout.

"Het vermogen van miljardairs is niet toegenomen omdat ze slimmer zijn geworden of harder zijn gaan werken. Werknemers zijn wel harder gaan werken voor minder loon en onder slechtere omstandigheden. Ondertussen slaan miljoenen mensen gedwongen maaltijden over, zetten de verwarming lager of uit en lopen achter met het betalen van rekeningen", aldus Berkhout.

Oxfam wijst erop dat ongeëvenaard hoge voedselprijzen in sommige landen tot maatschappelijke onrust leidt, zoals in Sri Lanka. 60 procent van de lage-inkomenslanden staat volgens de organisatie op de rand van een schuldencrisis.

Nieuwe belastingregels kunnen volgens Oxfam helpen tegen groeiende ongelijkheid. De organisatie pleit voor de invoering van progressieve belastingen, waarbij hogere inkomens procentueel meer belasting betalen, om steun te kunnen geven aan mensen die worden geconfronteerd met stijgende voedsel- en energiekosten.

Ook zou er een extra belasting moeten komen op buitengewone winsten gemaakt door grote bedrijven die profiteren van de crisis en dient belastingontwijking- en ontduiking te worden aangepakt. Daarnaast zouden er permanente vermogensbelastingen moeten worden ingevoerd om extreme rijkdom te beteugelen.

Meer uit Financieel

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

14 minuten geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

3 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

8 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

9 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

9 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

10 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

10 uur geleden