Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oxfam: meer klimaatvluchtelingen door droogte en overstromingen

Oxfam: meer klimaatvluchtelingen door droogte en overstromingen

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd slaan steeds meer mensen op de vlucht door klimaatgerelateerde rampen, zoals overstromingen en extreme droogte. Volgens een overzicht dat Oxfam Novib donderdag op Wereldvluchtelingendag publiceerde, is het aantal klimaatvluchtelingen in de tien zwaarst getroffen landen meer dan verdubbeld in tien jaar tijd.

Het gaat onder meer om Somalië, Bangladesh, Pakistan en Kenia. Dat zijn landen die zelf weinig broeikasgassen uitstoten en daarmee volgens Oxfam "niet tot nauwelijks verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering".

Overigens staat ook China op de lijst. Dat land heeft de hoogste CO2-uitstoot ter wereld, mede doordat het zo veel inwoners heeft.

Inwoners van de tien landen moesten vorig jaar noodgedwongen 7,9 miljoen keer hun huizen verlaten door rampen die samenhangen met het klimaat. Dat is een toename van 120 procent ten opzichte van een decennium eerder. Onder deze vluchtelingen zijn ook mensen die in een jaar tijd meerdere keren hun huis voor langere tijd uit moesten.

Het merendeel van de vluchtelingen wordt in eigen land opgevangen. Van de vluchtelingen die de grens overgaan, wordt volgens Oxfam gemiddeld ruim twee derde opgevangen in een buurland. Een kleine minderheid reist door, bijvoorbeeld naar Europa.

Door klimaatverandering wordt het in veel landen gemiddeld droger, maar stijgt tegelijkertijd de kans op extreme buien. Dat laatste komt doordat warme lucht meer waterdamp kan bevatten. Zo kan het dat een land als Somalië eerst twee jaar werd geteisterd door verdorring en vervolgens werd getroffen door hevige overstromingen. Door de aaneenschakeling van rampen sloegen honderdduizenden mensen op de vlucht.

In vijf van de landen is ook het aantal mensen met honger sterk toegenomen, rapporteert Oxfam. In Bangladesh, Ethiopië, Kenia, Pakistan en Somalië werden in 2013 nog 14 miljoen mensen bedreigd door een acuut voedselgebrek, tien jaar later was dat meer dan verdrievoudigd tot ruim 55 miljoen mensen.

Oxfam Novib stelt dat rijke landen als Nederland decennialang veel CO2 hebben uitgestoten, terwijl de armste landen "de klimaatcrisisrekening gepresenteerd krijgen". Volgens de organisatie zou de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB daar rekening mee moeten houden. "Onze nieuwe regering heeft aangekondigd het mes te zetten in het budget voor ontwikkelingssamenwerking, dus ook in klimaatfinanciering. Maar Nederland moet juist meer klimaatfinanciering verstrekken, die ook klimaatvluchtelingen daadwerkelijk bereikt."

Meer uit Buitenland

Rechter verwerpt aanklacht tegen Alec Baldwin rond schietincident

SANTA FE (ANP/RTR/AFP) - Een rechter in New Mexico heeft de aanklacht tegen acteur Alec Baldwin rond het dodelijk schietincident op de set van de film Rust verworpen. Volgens Amerikaanse media eindigt de zaak tegen Baldwin hiermee. Er zou bewijs zijn achtergehouden dat ontlastend zou zijn voor de acteur.

1 uur geleden
Beperkingen voor Trump op Facebook en Instagram verdwijnen

WASHINGTON (ANP) - De beperkingen voor de Instagram- en Facebookaccounts van voormalig president Donald Trump worden binnenkort ingetrokken. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op de eigenaar van deze sociale media, het bedrijf Meta.

3 uur geleden
Rechtszaken tegen Giuliani, ex-advocaat Trump, kunnen doorgaan

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een einde gemaakt aan het bankroet van Rudy Giuliani, een voormalig advocaat van ex-president Donald Trump. Daardoor kunnen rechtszaken voor smaad en seksuele intimidatie en andere claims tegen Giuliani worden voortgezet.

4 uur geleden
Vertrekhal luchthaven Charleroi ontruimd om verdachte koffer

CHARLEROI (ANP) - Een terminal van de internationale luchthaven van Charleroi is vrijdagavond ontruimd omdat er een verdachte koffer was aangetroffen. Het bleek loos alarm. Volgens de baas van de ook bij Nederlanders geliefde luchthaven, Philippe Verdonck, waren er geen grote problemen. De evacuatie verliep rustig. Passagiers moesten buiten wachten.

6 uur geleden
Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

9 uur geleden
Rusland: 'deep state' VS verborg Bidens mentale gesteldheid

MOSKOU (ANP) - Rusland stelt dat de ware mentale gesteldheid van de Amerikaanse president Joe Biden steeds beter duidelijk wordt, nu hij zich donderdag weer versprak en de Oekraïense Volodymyr Zelensky verwarde met de Russische Vladimir Poetin. De Amerikaanse "deep state" en media zouden Bidens toestand lang verborgen hebben gehouden, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

11 uur geleden
Extreemrechts en -links in Europarlement willen Von der Leyen niet

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe extreemrechtse groep Patriotten voor Europa, met de PVV, wil niet dat Ursula von der Leyen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Linkse fractie wil haar niet nog eens vijf jaar als voorzitter. Dit hebben de woordvoerders van de twee politieke groeperingen in het Europees Parlement vrijdag gezegd. Donderdag stemt het nieuwe Europese Parlement over de kandidatuur van Von der Leyen.

13 uur geleden