Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oxfam: klimaatschadefonds is enige lichtpuntje van de COP27

Oxfam: klimaatschadefonds is enige lichtpuntje van de COP27

SHARM-EL-SHEIKH (ANP) - Dat landen hebben ingestemd met een schadefonds is een doorbraak en het enige lichtpuntje van de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh, stelt mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib. Het fonds is bedoeld voor ontwikkelingslanden die schade oplopen door klimaatrampen, zoals extreem weer, droogte of overstromingen. Verder is er geen vooruitgang geboekt op het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, constateert de organisatie.

Zo zijn er geen afspraken gemaakt over het uitfaseren van fossiele brandstoffen. "Dat terwijl de wetenschap hierover kristalhelder is", zegt de organisatie. "Nog langer doorgaan met fossiel betekent de 1,5 graad missen." In het Klimaatakkoord van Parijs hebben alle landen met elkaar afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden en bij voorkeur tot 1,5 graad. Dat er geen aanvullende afspraken zijn gemaakt, toont volgens Oxfam "het schrijnende gebrek aan ambitie en urgentie van wereldleiders".

De oprichting van een klimaatschadefonds is volgens meerdere mensenrechtenorganisaties een historisch moment. "Dit fonds moet zo snel mogelijk van start gaan", zegt klimaatexpert Hilde Stroot van Oxfam Novib. Hoeveel geld het fonds gaat kosten, wie precies mee moet betalen en welke landen mogelijk geld ontvangen is allemaal nog onduidelijk. Dat wordt in het komende jaar besproken. Verder zijn op de klimaattop bijna dezelfde afspraken gemaakt als vorig jaar op de top in Glasgow.

Milieuorganisatie 350.org vindt dat het slotakkoord "de weg vrijmaakt" voor de uitbreiding van fossiele brandstoffen. Het is volgens de organisatie kwalijk dat er in de tekst nog steeds niet wordt gesproken van een uitfasering van fossiele brandstoffen. "Dit had de Afrikaanse COP moeten zijn, maar de top werd sterk beïnvloed door de fossiele brandstofindustrie. Het Egyptische voorzitterschap, de VS, de EU en anderen hebben gefaald."

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

5 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

5 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

5 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

6 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

7 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

8 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

9 uur geleden