Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oxfam: klimaatplannen leunen veel te veel op aanplant nieuw bos

Oxfam: klimaatplannen leunen veel te veel op aanplant nieuw bos

DEN HAAG (ANP) - De beloftes van veel landen en bedrijven om vanaf 2050 klimaatneutraal te zijn, leunen volgens Oxfam Novib veel te veel op het aanplanten van nieuwe bomen. Die halen weliswaar CO2 uit de lucht, maar om de plannen die overheden tot nog toe hebben gemaakt uit te voeren, is volgens de ontwikkelingsorganisatie veel meer grond nodig dan wereldwijd beschikbaar is.

De organisatie wijst erop dat door klimaatverandering al vruchtbare landbouwgrond verloren gaat. Als ook nog massaal landbouwgrond voor nieuw bos wordt opgeofferd, kan dat volgens Oxfam de voedselzekerheid in gevaar brengen. Voedsel zou dan ook veel duurder kunnen worden, waarschuwt de organisatie in een rapport. "Het massaal planten van bomen op landbouwgrond kan ervoor zorgen dat de wereldwijde voedselprijzen tegen 2050 met 80 procent stijgen."

"Overheden en bedrijven wedden op het verkeerde paard", vindt klimaatexpert Marita Hutjes van Oxfam Novib. "Het klimaatneutraal maken van de wereld moet beginnen met een drastische reductie van fossiele brandstoffen en investeringen in schone energie. Koolstofopslag, door het herstel van bossen en bodems, moet onderdeel zijn van de strategie, maar het kan slechts een beperkte rol spelen, voor zover het de voedselzekerheid niet ondermijnt", vindt ze.

Over de plannen die de wereld heeft opgesteld voor de korte termijn is Oxfam al helemaal niet te spreken. Volgens het rapport gaat het bij lange na niet lukken om in 2030 de CO2-uitstoot te verminderen met 45 procent ten opzichte van het niveau van 2010. Die vermindering is volgens klimaatwetenschappers minimaal noodzakelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad en wordt daarom aanbevolen door VN-klimaatpanel IPCC. Volgens Oxfam levert het huidige beleid slechts 1 procent reductie op. Overheden stellen wel mooie doelstellingen op, maar de meeste toezeggingen "zijn vaag en worden niet ondersteund door meetbare plannen", meent de organisatie.

Oxfam vreest door klimaatverandering meer humanitaire crises, honger en migratiebewegingen die daaruit voortkomen. "Arme en kwetsbare mensen, met name boeren, boerinnen en inheemse volkeren, worden het eerst en het ergst getroffen", aldus Oxfam.

Naast overheden hebben beursgenoteerde bedrijven grootse plannen om nieuw bos aan te planten, zodat ze CO2-neutraal kunnen worden. Alleen al de olie- en gasbedrijven Shell, BP, Total en Eni hebben daarvoor een gebied nodig dat twaalf keer zo groot is als Nederland, becijfert Oxfam. "Als de wereldwijde energiesector vergelijkbare klimaatneutrale doelen zou hanteren, dan is er bijna een gebied zo groot als het Amazone-regenwoud nodig, oftewel een derde van alle landbouwgrond wereldwijd."

Meer uit Binnenland

Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

4 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

5 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

6 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

6 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

7 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

8 uur geleden
Blokkade A12 beëindigd, bijna 600 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij de blokkade van de A12 door aanhangers van Extinction Rebellion zaterdag bijna 600 actievoerders aangehouden. De politie zette opnieuw een waterkanon in en beëindigde de blokkade rond 14.00 uur. Dit keer deden ook ruim honderd Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation mee aan de actie.

9 uur geleden