Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oxfam: EU moet vaart maken met het opnemen van vluchtelingen

Oxfam: EU moet vaart maken met het opnemen van vluchtelingen

ATHENE (ANP) - Hulporganisatie Oxfam en de Griekse raad voor vluchtelingen hebben de Europese Unie (EU) opgeroepen om vaart te maken met het opnemen van vluchtelingen door de verschillende landen, staat in een maandag uitgebracht rapport.

In september vorig jaar heeft de Europese Commissie verschillende voorstellen gedaan over de verdeling van migranten, maar sindsdien is er volgens de hulporganisaties amper iets veranderd. Tussen september en het einde van 2020 zijn ongeveer 2050 mensen verdeeld over tien EU-lidstaten, terwijl een aantal van 5100 was aangekondigd.

Ook zijn er nog steeds geen officiële afspraken gemaakt tussen de landen over de verdeling van mensen die recht op asiel hebben binnen de EU, stelt het rapport. Griekenland draait volgens het rapport hierdoor op voor de komst van de vluchtelingen.

Het rapport roept de EU tevens op om te zorgen voor fatsoenlijke leefomstandigheden in tentenkampen voor vluchtelingen. Het nieuwe kamp op het Griekse eiland Lesbos, dat werd gebouwd nadat het overbevolkte kamp Moria begin september afbrandde, zou nog steeds niet voldoen aan de minimumeisen.

In de eerste negen maanden van 2020 werden ongeveer 27.000 asielverzoeken goedgekeurd. Veel vluchtelingen zijn echter in Griekenland gestrand, terwijl het land volgens het rapport de financiële middelen en strategie mist om hen bij te staan bij hun integratie.

EU-lidstaten zijn het al jaren oneens over het asielbeleid. Zuidelijke landen waar grote aantallen vluchtelingen arriveren, eisen dat ook andere landen migranten opnemen. Ondanks een belofte van demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Migratie) in september om honderd vluchtelingen uit Moria, onder wie vijftig alleenstaande minderjarigen, naar Nederland te halen, meldde voogdijinstelling Nidos vorige maand aan NRC dat er nog geen enkel kind in Nederland was gearriveerd. Van de 50 vluchtelingen die in gezinsverband naar Nederland gehaald zouden worden, waren er eind vorig jaar al wel 49 aangekomen.

Broekers-Knol liet daarop aan de Tweede Kamer weten dat Nederland, anders dan eerder was afgesproken, slechts twee minderjarige, alleenstaande vluchtelingen uit Griekenland naar Nederland haalt. Wel komen er meer kwetsbare gezinnen met kinderen deze kant op dan eerder was afgesproken. In totaal gaat het om 57 kinderen en 43 volwassenen.

Meer uit Buitenland

Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

32 minuten geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

3 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

4 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

5 uur geleden
President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

6 uur geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

6 uur geleden
Volgende klimaattop vrijwel zeker in Azerbeidzjan

DUBAI (ANP/RTR) - De volgende, 29e klimaattop (COP29) is vrijwel zeker in Azerbeidzjan. Op de huidige COP28 in Dubai is een conceptvoorstel gepubliceerd om de grootscheepse conferentie van de Verenigde Naties komend jaar in het land te houden op de grens van Europa en Azië.

8 uur geleden