Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oxfam eist actie tegen 'duistere parallelle wereld van kapitaal'

Oxfam eist actie tegen 'duistere parallelle wereld van kapitaal'

LONDEN (ANP) - De internationale hulporganisatie Oxfam eist onmiddellijke actie tegen de "duistere" belastingparadijzen waar "oceanen aan geld" rondgaan van rijken die belastingen ontduiken. Oxfam reageert op de Pandora Papers van een internationaal journalistencollectief (ICIJ) waar ook drie Nederlandse media bij zijn aangesloten. Het is schokkend en toont volgens de hulporganisatie opnieuw aan dat er een "geheim parallel systeem bestaat voor kapitaal van hebzuchtige mensen met vette bankrekeningen om hun geld onbelast onder te brengen".

De Pandora Papers vormen een enorm dossier van documenten en behoren tot de grootste lekken van financiële documenten ooit. Ze werpen licht op verborgen rijkdommen en op geheime transacties van wereldleiders, politici en miljardairs.

Dat is waar het gebrek aan "ziekenhuizen, leraren, brandweermensen en andere ambtenaren door wordt veroorzaakt", stelt Oxfam. De belastingparadijzen berokkenen belastingdiensten in heel de wereld jaarlijks bijna 370 miljard euro schade. De 'gewone belastingbetalers' betalen volgens Oxfam ondertussen de rekening en vooral armere landen worden naar verhouding erg zwaar getroffen door de belastingontduiking via de belastingparadijzen, aldus Oxfam.

Einde aan bankgeheim

Die 'paradijzen' zijn gebieden of landen waar op bepaalde zaken geen of relatief weinig belasting moet worden afgedragen. Afhankelijk van het soort kapitaal zijn er veel verschillende belastingparadijzen waartoe op bepaalde aspecten ook ons land wordt gerekend, net als bijvoorbeeld Britse eilanden in het Caribisch gebied en in het Kanaal, Zwitserland, Luxemburg, de VAE en de VS.

Oxfam eist een einde aan het bankgeheim waar individuen en ondernemingen van profiteren en de openbare registratie van "alle echte eigenaren van onroerend goed, van bankrekeningen, van trusts, van de lege vennootschappen en van activa". De organisatie wil ook een wereldwijd minimumtarief van 25 procent belasting op bedrijfswinst. Multinationals moeten bovendien openbaar maken waar ze werkzaam zijn en waar ze rekeningen hebben. Oxfam streeft ook naar een internationaal overeenkomstig systeem van belastingen op inkomen en eigendom.

De publicatie van de Pandora Papers doet onder meer denken aan die van de Panama Papers in 2015. Dat zijn een reeks uitgelekte vertrouwelijke documenten van een Panamese zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca.

Meer uit Financieel

Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

14 minuten geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

4 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

5 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

6 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

7 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

7 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

7 uur geleden