Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'OVV wil 1,5 miljoen euro meer budget'

'OVV wil 1,5 miljoen euro meer budget'

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zou het liefst zien dat het jaarlijkse budget met anderhalf miljoen euro wordt verhoogd. Dat zegt OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem in het AD.

Volgens Dijsselbloem is het huidige budget van ongeveer dertien miljoen euro niet genoeg. "We stonden kort geleden nog zwaar rood, om het maar huiselijk te zeggen", stelt hij tegenover de krant. "Terwijl we steeds meer vragen krijgen om onderzoeken te doen."

De budgettaire krapte noopt de OVV minder onderzoeken uit te voeren, stelt Dijsselbloem. Woensdag werd bekend dat de organisatie vanwege geldgebrek en wettelijke beperkingen geen onderzoek gaat doen naar het Nederlandse bombardement op Hawija in Irak in 2015 waarbij zeker zeventig burgerdoden vielen. Regeringspartij D66 had om zo'n onderzoek gevraagd.

"We hebben gewoon niet de financiƫle middelen nu voor een onderzoek naar Hawija en we willen niet aan ministers hoeven vragen om extra geld", aldus Dijsselboem. "Dat moet zeer uitzonderlijk zijn. Je loopt namelijk het risico om het verwijt te krijgen dat daarmee ook invloed op het onderzoek kan worden uitgeoefend. Wie betaalt, bepaalt. Dat willen we niet."

De OVV had een "juridisch buitenommetje" moeten maken om toch onderzoek te kunnen doen naar het bombardement, stelt de voorzitter. "Maar dat raakt aan onze onafhankelijkheid omdat de ministerraad ons dan eenmalig, ad hoc, toestemming had moeten geven. Wij willen graag onderzoeken op basis van onze eigen OVV-wet, omdat die onze onafhankelijkheid garandeert." Volgens de wet mag de organisatie geen onderzoek doen naar gevechtshandelingen van Defensie, aldus Dijsselbloem.

Meer uit Binnenland

Ook redacties AD, Parool, FD en NU.nl leggen uur werk neer

DEN HAAG (ANP) - Ook de redacties van het AD, Het Parool, Het Financieele Dagblad (FD) en NU.nl zullen donderdagochtend een uur het werk neerleggen uit onvrede over de lopende cao-onderhandelingen. Dat heeft Milen van Boldrik aan het ANP laten weten namens de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), die de redacties ondersteunt bij de onderhandelingen.

23 minuten geleden
400 aanmeldingen voor piekbelastersregeling stikstof

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan vierhonderd veehouders die nabijgelegen natuurgebieden zwaar vervuilen, hebben zich aangemeld voor een uitkoopregeling die op zogenoemde 'piekbelasters' is gericht, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook zijn er tot nu toe 358 aanmeldingen binnengekomen voor de algemene stoppersregeling die in het leven is geroepen om de stikstofuitstoot te verminderen. Bij nog eens 215 aanmeldingen was het de boer, die de aanvraag deed, niet duidelijk of die in aanmerking komt voor de algemene of de gerichte regeling. Daarmee komt het totaal op bijna duizend aanvragen.

26 minuten geleden
Asieladvocaat: meer mogen werken doet recht aan asielsituatie

AMSTERDAM (ANP) - Dat asielzoekers in afwachting van hun asielprocedure vanaf nu meer dan 24 weken per jaar mogen werken, doet recht aan de asielsituatie van dit moment. Dat zegt advocaat Igna Oomen namens de Vereniging Asieladvocaten & -Juristen Nederland. "Zeker nu die procedure vijftien maanden of meer duurt. Dan al die tijd duimen zitten draaien is voor niemand gezond."

28 minuten geleden
COA: zonder structurele oplossingen blijft druk op opvang hoog

TER APEL (ANP) - De druk op de asielopvang blijft hoog zolang er geen structurele oplossingen komen. En de mensen die in de asielopvang werken, lopen op hun laatste benen, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten.

48 minuten geleden
Kabinet past regels aan: asielzoeker mag direct hele jaar werken

DEN HAAG (ANP) - Na de uitspraak woensdag van de Raad van State, past het kabinet de regels aan waardoor asielzoekers per direct wel meer dan 24 weken per jaar mogen werken. Dat maximum, dat het UWV hanteerde bij het geven van werkvergunningen aan asielzoekers, is onrechtmatig volgens de hoogste bestuursrechter.

49 minuten geleden
Politie gaat uit van opzet na brand in gemeentehuis Soest

SOEST (ANP) - De brand die in de nacht van maandag op dinsdag korte tijd woedde in het gemeentehuis van Soest is aangestoken. Dat meldt de politie. Er zijn voldoende aanwijzingen voor en die worden allemaal onderzocht, zegt een woordvoerster.

1 uur geleden
Miljoenen voor Utrechts onderzoek naar duurzame oplossing PFAS

UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht heeft 2,45 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gekregen om onderzoek te doen naar duurzame methodes om PFAS te verwijderen en te vernietigen. De universiteit heeft voor het onderzoek een voormalige brandblusoefenlocatie op de eigen campus verontreinigd met PFAS, chemische stoffen die in veel producten voorkomen, maar die heel moeilijk afbreekbaar zijn. Onderzoekers van allerlei faculteiten en onderzoeksgroepen gaan in dit PFAS Living Lab aan de slag, aldus de universiteit woensdag.

1 uur geleden