
OVV: kabinet had geen oog voor schade door corona-aanpak
DEN HAAG (ANP) - Bij het bestrijden van het coronavirus keek het kabinet niet naar de gevolgen van de maatregelen. De aanpak was gericht op de korte termijn, zoals het voorkomen van besmettingen en het openhouden van de acute zorg. "Risico's die zich op een later moment in de crisis manifesteerden of met de tijd toenamen, maakten geen onderdeel uit van de oorspronkelijke doelstellingen. Voor deze nieuwe risico's, zoals postcovid en uitgestelde zorg, bood het kabinet in zijn crisisaanpak geen antwoord", concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die publiceerde woensdag zijn derde en laatste onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis.
Mensen die in de zorg werkten, waarschuwden voor het hoge aantal coronapatiënten, krapte op de werkvloer en het uitstellen van zorg voor andere patiënten. Daarover zegt de Onderzoeksraad: "Het kabinet heeft, op een enkele uitzondering na, signalen daarover vanuit de zorgsector niet aanwijsbaar gebruikt om de crisisaanpak te evalueren en aan te passen."
De Onderzoeksraad is ook kritisch over de rol van de toenmalige minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge. Hij leidde de aanpak in de eerste dagen nadat het virus in Nederland was vastgesteld. Daarna werd het werk overgedragen aan een 'nationale crisisstructuur" maar De Jonge bleef "een centrale rol" en "het eigenaarschap van de crisis" houden. Daardoor keek het kabinet te veel naar het bestrijden van een infectieziekte, en te weinig naar andere zaken en de lange termijn. Die "pasten volgens het kabinet niet binnen de crisisaanpak", het kabinet hield "gedurende meer dan twee jaar vast aan de in maart 2020 gekozen doelstellingen".
Niet goed voorbereid
De OVV adviseert het kabinet om bij een volgende langdurige crisis "regelmatig te toetsen of de ingeslagen koers nog wel passend is". Ook zou de overheid beter moeten uitleggen waarom bepaalde beslissingen worden genomen en welke risico's een besluit kan hebben. Verder wil de OVV dat de overheid nu alvast kijkt naar het delen van gegevens, zodat die bij een volgende crisis sneller voor iedereen beschikbaar zijn.
Begin vorig jaar concludeerde de OVV al dat Nederland niet goed voorbereid was op een langdurige landelijke gezondheidscrisis. Beloftes konden niet waargemaakt worden, de communicatie was eenzijdig en de toenmalige RIVM-baas Jaap van Dissel ondermijnde volgens de raad het vertrouwen door bijvoorbeeld het nut van mondkapjes openlijk in twijfel te trekken.
Meer uit Gezond
ZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.
1 dag geledenDEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
3 dagen geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
1 week geleden