Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OVV: informatie over fataal mortierongeval Mali achtergehouden

OVV: informatie over fataal mortierongeval Mali achtergehouden

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie, de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie wisten dat achterstallig onderhoud de oorzaak was van het fatale mortierongeluk in Mali in 2016, maar brachten dat niet naar buiten. In plaats daarvan hielden zij vast aan eigen onderzoeken, ook toen duidelijk werd dat die hoogstwaarschijnlijk niet konden kloppen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid na aanvullend onderzoek.

De OVV publiceerde in 2017 een snoeihard rapport waaruit bleek dat Defensie "ernstig tekort was geschoten". De OVV concludeerde dat het ontstekingsmechanisme van de mortiergranaat instabiel was. Door vocht en warmte werden deze schokgevoelig en explosief. Dit veroorzaakte de vroegtijdige ontploffing van de mortiergranaat. Bij het mortierongeluk kwamen twee Nederlandse militairen om het leven en raakte een derde ernstig gewond.

Defensie en de KMar kwamen echter met eigen, andere onderzoeken en zetten vraagtekens bij de OVV-conclusies. Volgens Defensie was een fabricagefout de oorzaak van het ongeval. Door deze fout zou de granaat op scherp hebben gestaan.

Brits rapport

Omdat de feitenonderzoeken van de KMar en OVV niet eensluidend zijn over de toedracht, besloot het OM begin vorig jaar geen medewerkers van Defensie strafrechtelijk te vervolgen. Echter, een rapport van een deskundige bij de Britse Defensieafdeling DE&S, dat in 2019 in opdracht van het OM was gemaakt, onderschreef de conclusies van de OVV, maar dat werd niet met Defensie gedeeld. "Daarentegen schat het expertrapport de betrouwbaarheid van de zienswijze van het Kenniscentrum Wapensystemen en Munitie (KCW&M) - die stelt dat een mechanische afwijking van de ontsteker de oorzaak was - op minder dan 1 procent betrouwbaar", zo luidde de conclusie.

"Gelet op de bevindingen in het rapport was het te verwachten geweest dat het OM het rapport na lezing meteen in 2019 met Defensie, in de rol als verantwoordelijk werkgever had gedeeld", schrijft de OVV in het woensdag gepubliceerde rapport.

De OVV besloot het eigen onderzoek uit 2017 te heropenen omdat de eigen conclusies conflicteerden met die van onder meer Defensie, maar stelt nu vast dat er "geen nieuwe feiten zijn gevonden die aanleiding geven tot heroverweging van de conclusies uit het eerdere onderzoek".

Meer uit Binnenland

Maandag kans op ergste file ooit op A12 van Den Haag naar Utrecht

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat verwacht maandag op de A12 van Den Haag naar Utrecht enorme hinder vanwege werkzaamheden. "Als weggebruikers hun reisgedrag niet aanpassen, kan dit zomaar de ergste file ooit op de A12 worden", zegt omgevingsmanager Leonie de Vries.

4 minuten geleden
Almeerder zwaargewond door schietpartij in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een 19-jarige man uit Almere is in de nacht van zaterdag op zondag zwaargewond geraakt door een schietpartij in Amsterdam-Zuidoost. Het schietincident vond plaats op een parkeerplaats bij een buurthuis, waarin op dat moment een feest gaande was, meldt de politie.

1 uur geleden
Zwaargewonde die op straat in Schiedam werd gevonden overleden

SCHIEDAM (ANP) - In de Sporthalstraat in Schiedam is in de nacht van zaterdag op zondag een zwaargewonde persoon aangetroffen, die uiteindelijk is overleden. Reanimatie mocht niet meer baten, meldt de politie, die onderzoekt wat er precies is gebeurd. Een politiewoordvoerder kon zondagochtend nog geen verdere details geven.

1 uur geleden
Wilders steunt Vlaams Belang dag voor Belgische verkiezingen

AALST (ANP/BELGA) - PVV-leider Geert Wilders is op 8 juni in het Belgische Aalst om een dag voor de Belgische en Vlaamse verkiezingen een bijeenkomst van de partij Vlaams Belang bij te wonen. Dat bevestigen de politie van Aalst en burgemeester Christoph D'Haese.

14 uur geleden
Carel Copier, eerste drummer van Doe Maar, overleden

SINT ANTHONIS (ANP) - Carel Copier, de eerste drummer van Doe Maar, is overleden. De muzikant, die ook actief was als kunstschilder, stierf vrijdag aan de gevolgen van kanker, heeft zijn band Boem3 bekendgemaakt.

18 uur geleden
Medewerker marechaussee omgekomen bij woningoverval op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao is een medewerker van de Koninklijke Marechaussee omgekomen bij een gewapende woningoverval. Dat meldt de marechaussee.

20 uur geleden
Hinder op HSL-spoor tussen Amsterdam en Rotterdam

UTRECHT (ANP) - Een seinstoring leidt zaterdag gedurende een groot deel van de dag tot hinder op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam en Rotterdam. Door de storing reden er na 07.30 uur urenlang geen treinen op het traject. In het begin van de middag werd duidelijk dat het treinverkeer rond 16.00 uur weer volledig kan worden opgestart, tot die tijd rijden er minder treinen.

20 uur geleden