
OVV: besluit over enquête over corona-aanpak is aan Kamer
DEN HAAG (ANP) - Het is aan de Tweede Kamer om te besluiten of er een volledige parlementaire enquête komt naar de aanpak van het coronavirus. De voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), oud-Kamerlid Chris van Dam, wil daar geen advies over geven. Dat zei hij bij de presentatie van de derde en laatste OVV-rapport over de coronacrisis.
De Tweede Kamer had eind 2021 voor een parlementaire enquête naar de coronacrisis gestemd. Een tijdelijke commissie heeft de enquête in het afgelopen jaar voorbereid. Nu het derde rapport klaar is, wil de Tweede Kamer kijken hoe de partijen over een enquête denken.
Van Dam noemt de uitbraak en de verspreiding van het coronavirus de grootste crisis in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. "We kennen allemaal de stille straten, de gesloten scholen, de rijen in supermarkten met 1,5 meter afstand, de avondklokrellen, het geen afscheid mogen nemen van stervenden. Er is weinig voor nodig om die beelden terug te krijgen op het netvlies."
Kritisch
De OVV concludeert in zijn laatste rapport dat het kabinet te veel bezig was met de korte termijn, en geen oog had voor de gevolgen daarvan. Het kabinet wilde koste wat kost bijvoorbeeld de intensive cares openhouden voor coronapatiënten, maar reageerde niet toen bleek dat daardoor de belangrijke zorg voor andere patiënten uitgesteld werd. "In de cockpit van het kabinet was geen ruimte voor andere informatie", aldus Van Dam. Hij adviseert de overheid om vaker tussentijds te controleren of het beleid nog wel klopt.
Het is volgens de voorzitter "zeer wel denkbaar" dat er in de komende jaren een nieuwe crisis komt die de hele maatschappij ontwricht. "Denk aan de verstoring van ons leefklimaat of de digitale kwetsbaarheid. Daar moeten we rekening mee houden. De verwevenheid van onze samenleving kan een kleine crisis doen uitgroeien tot een langdurige gebeurtenis."
Van Dam is ook kritisch over de moeizame uitwisseling van gegevens over bijvoorbeeld oversterfte en besmettingen. Hij wijt dat aan verschillende interpretaties van de Europese privacyregels. "Zonder data is geen crisis te beheersen, en zeker geen pandemie. Het heeft een halfjaar geduurd voor gegevens werden gedeeld. Bij privacy lijkt een cultuur van risico mijden leidend te zijn. Die discussie mag niet leiden tot verlamming, het kan niet een halfjaar wachten. We moeten echt stappen zetten, want het lijkt andere landen onder dezelfde Europese privacyregels wel te lukken." De OVV adviseert het kabinet om nu alvast te onderzoeken hoe dat bij een volgende crisis wel kan worden geregeld.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
12 uur geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
1 dag geleden