Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overwinning Labour kan gunstig zijn voor Nederlandse exporteurs

Overwinning Labour kan gunstig zijn voor Nederlandse exporteurs

DEN HAAG (ANP) - Een overwinning van oppositiepartij Labour bij de Britse verkiezingen volgende week donderdag kan volgens economen gunstig zijn voor Nederlandse exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk. In het verkiezingsprogramma van Labour staat dat de grenscontroles voor goederen zoals vlees en land- en tuinbouwproducten uit de Europese Unie versoepeld moeten worden. Nu zorgen die steeds strengere controles voor veel papierwerk en lange vertragingen in bijvoorbeeld Britse havens, onder meer door personeelstekorten.

Labour ligt duidelijk voor in de peilingen en partijleider Keir Starmer zegt de banden met de EU aan te willen halen door "onnodige barrières" voor handel af te breken. De partij wil hiervoor het zogeheten 'Veterinary Agreement' sluiten. Dat akkoord moet overbodige controles aan grenzen voorkomen en zorgen voor lagere kosten van levensmiddelen, aldus Labour.

Econoom James Smith van ING denkt dat exporteurs hiervan "tastbare voordelen" kunnen hebben. "Een duidelijke stap naar voren." De checks worden nu steeds strenger met meer fysieke controles en lange wachttijden. Nederlandse transporteurs hebben hier al over geklaagd omdat ze financiële schade lijden.

Plooien

Stefan Koopman van Rabobank denkt dat met dit soort overeenkomsten de plooien met de EU meer gladgestreken kunnen worden. "Kleine stapjes in het begin en op langere termijn diepere samenwerking. Na de Brexit werden de Britten wakker in een harde wereld met protectionisme en het moeilijk sluiten van handelsakkoorden. Samenwerking met de EU is de enige logische manier."

Labour heeft ook plannen voor grote investeringen in duurzame energie en de energietransitie om van het land een 'Clean Energy Superpower' te maken. Het is de bedoeling dat in die sector er in de komende vijf jaar maar liefst 650.000 banen bij komen. Zo wil Labour dat veel meer energie wordt opgewekt door windmolens op land en zee en door zonnepanelen.

Bedrijfsleven

De partij wil daarbij optrekken met het bedrijfsleven. Dat biedt dan ook kansen voor Nederlandse ondernemingen die actief zijn rond duurzame energie. Maar Smith van ING stelt wel dat net als in Nederland er in het Verenigd Koninkrijk veel problemen zijn met een overvol stroomnet, langzame planningsprocedures en personeelstekorten. Nieuwe projecten zullen dan ook veel tijd in beslag nemen.

Een terugkeer naar de EU wordt door Labour vooralsnog uitgesloten. Ook Koopman van Rabobank ziet een nieuw brexitreferendum voorlopig niet gebeuren. "Er moet nog veel water door de Thames stromen voordat we daar zijn."

Meer uit Financieel

Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

52 minuten geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

2 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

20 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

20 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

22 uur geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden
Aantal sekswerkers in Duitsland blijft onder pre-coronaniveau

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het aantal geregistreerde sekswerkers in Duitsland neemt toe, maar blijft onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat volgt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau heeft vrijgegeven.

1 dag geleden