Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overtredingen ontdekt op containerschepen bij dronecontroles

Overtredingen ontdekt op containerschepen bij dronecontroles

DEN HAAG (ANP) - Bij controles met drones op het goed vastzetten van containers op containerschepen werden vorig jaar in een kwart van de gevallen overtredingen ontdekt. Dat melden de kustwacht en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vrijdag. Voor de controles vaart een droneteam van de ILT mee met een schip van de kustwacht.

In totaal werden 44 containerschepen met de drones gecontroleerd. Op 21 schepen werden mogelijke tekortkomingen geconstateerd, waarop ILT-inspecteurs in de haven bij dertien schepen aan boord gingen. Op elf van die schepen werden inderdaad overtredingen vastgesteld. Zo waren containers niet goed vastgezet of voldeed de ladingcomputer niet aan de eisen. Acht schepen konden niet worden gecontroleerd in de haven, bijvoorbeeld omdat zij doorvoeren.

Deze manier van controleren is overigens vrij nieuw. In 2021 werd gestart met een proef en die bleek succesvol. "Het inzetten van drones is zeer effectief. Het biedt ons de mogelijkheid om overtredingen te constateren, terwijl het containerschip blijft varen. De bemanning wordt dan niet gestoord in hun werk en wij kunnen op deze manier gerichte controles uitvoeren", aldus ILT-directeur Karin Visser. Vorig jaar is dan ook weer gebruikgemaakt van drones voor controles en in 2023 gaat de ILT door met het controleren van containerschepen.

In 2019 vond nog een ramp plaats met containerschip MSC Zoe. Tijdens een storm sloegen in het Nederlandse en Duitse deel van de Noordzee boven de Waddeneilanden 342 containers van boord, met grote milieuschade als gevolg.

Meer uit Binnenland

Groningenveld gaat echt dicht: Eerste Kamer stemt voor wet

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft voor de wet gestemd die regelt dat het Groningengasveld definitief dichtgaat. Behalve JA21, Forum voor Democratie en 50PLUS stemde de voltallige senaat voor de historische wet. Deze maakt officieel een einde aan decennia aan gaswinning die de Nederlandse economie veel opleverde, maar ook voor veel problemen zorgde in de regio.

2 uur geleden
Kabinet gaat met Israël praten over onderdelen F-35

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat met Israël praten over het weer doorleveren vanuit Nederland van onderdelen voor de F-35 gevechtsvliegtuigen. Dat is door de rechter verboden, maar mag wel als de vliegtuigen niet worden ingezet voor operaties in de Gazastrook. Demissionair premier Mark Rutte is niet positief over het gesprek. Hij denkt niet dat Israël zit te wachten op deze beperking, zei hij in de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Kamer wil ook op internet geen reclames meer voor online gokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat gokbedrijven ook op internet geen reclames meer mogen maken voor onlinekansspelen. Een SP-motie die het kabinet oproept tot een uitbreiding van het reclameverbod voor online gokken is dinsdag aangenomen. Eerder werd op verzoek van de Kamer al een verbod ingesteld op reclames voor online gokken op televisie, op posters en bushokjes.

4 uur geleden
Tweede Kamer wil op termijn af van adoptie kind uit buitenland

DEN HAAG (ANP) - Adoptie van kinderen uit het buitenland moet op termijn niet meer plaatsvinden, vindt de Tweede Kamer. Een voorstel van de SP hiertoe haalde dinsdag een meerderheid. De motie verzoekt het kabinet om met een nieuw plan te komen waarin de zogeheten interlandelijke adoptie "op zorgvuldige wijze" wordt afgebouwd.

6 uur geleden
Warmtenetsubsidie moet Gronings aardbevingsdorp van gas afhelpen

GRONINGEN/EEMSDELTA (ANP) - Met 2 miljoen euro subsidie van de provincie Groningen kan het 'aardbevingsdorp' Loppersum verdergaan met de aanleg van een warmtenet. De gemeente Eemsdelta, waar Loppersum onder valt, wil de voorziening in februari 2025 klaar hebben.

6 uur geleden
Ede zoekt nog plaatsen voor zo'n honderd Oekraïners uit Harskamp

EDE (ANP) - Ede zoekt nog plaatsen voor ongeveer honderd Oekraïners die nu op Legerplaats Harskamp in het gelijknamige dorp wonen. Defensie wil het militaire oefenterrein in juli zelf weer gaan gebruiken. Een deel van de gebouwen op de legerplaats is sinds 2022 in gebruik voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Er woonden sindsdien ruim vierhonderd mensen.

8 uur geleden
Ov drie grote steden zaterdag ook stil om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder van RET. GVB zegt dat al het openbaar vervoer in de hoofdstad voor drie minuten wordt stilgezet.

8 uur geleden