Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overstromingen maken herverzekeren volgens Munich Re duurder

Overstromingen maken herverzekeren volgens Munich Re duurder

MÜNCHEN (ANP) - De Duitse herverzekeraar Munich Re verwacht dat de prijzen voor herverzekeren gaan stijgen. Dat komt onder meer door de grote overstromingen van afgelopen zomer in Duitsland en Nederland. Andere gebieden in Europa zijn getroffen door grote bosbranden. Ook de coronacrisis, de stijgende inflatie en het stijgende aantal cyberaanvallen spelen volgens Munich Re een rol bij het stijgen van de prijzen.

In juli leidden overstromingen tot grote schade in Duitsland, Nederland en andere delen van Europa. Die hebben in totaal voor zo'n 46 miljard euro aan schade veroorzaakt, waarvan 9 miljard euro was verzekerd. Het grootste deel, 33 miljard euro, werd in Duitsland geleden. Volgens Munich Re was het de duurste natuurramp in de Duitse geschiedenis.

Door klimaatverandering is de verwachting dat er vaker dit soort extreme weersomstandigheden zullen voorkomen. "Naast verbeterde preventieve maatregelen moet bij risicobeoordelingen meer rekening worden gehouden met de invloed van klimaatverandering, die juist dit soort regionale extreme regenval waarschijnlijker maakt", aldus Munich Re.

Cyberaanvallen

Het bedrijf vindt ook dat er meer aandacht moet komen voor de preventie van cyberaanvallen. De schade die door dit soort aanvallen wordt veroorzaakt kan niet alleen door verzekeraars worden gedragen, vindt Munich Re. Daarom zou er overheidssteun moeten komen om "bepaalde systemische cyberrisico's te bestrijden, bijvoorbeeld die het gevolg zijn van cyberoorlogvoering".

Het algemene prijspeil stijgt de afgelopen tijd ook hard. Door de hogere inflatie wordt herverzekeren eveneens duurder.

Reguliere verzekeraars kunnen zich bij herverzekeraars indekken tegen het financiële risico dat ze (veel) moeten uitkeren. Herverzekeraars zoals Munich Re bieden die mogelijkheid.

Meer uit Financieel

Rabobank voorziet komende jaren nauwelijks economische groei

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie zal de komende jaren nauwelijks groeien. Volgens een kwartaalbericht van de Rabobank zal na de verwachte groei van 4,2 procent dit jaar de economie er volgend jaar 0,6 procent op vooruitgaan. In 2024 is de economische groei naar verwachting 1 procent, aldus de prognose van RaboResearch.

17 minuten geleden
Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

11 uur geleden
Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

BRUGGE (ANP/AFP) - Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën zorgt volgens haar voor "verstoringen" die de Europese Unie moet tegengaan. Andere Europese leiders leverden eerder ook al kritiek op de maatregelen, die ze zien als een vorm van protectionisme.

14 uur geleden
Olieprijzen trekken aandacht in rustige beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers gaan een relatief rustige week tegemoet, waarin nog amper kwartaalberichten van bedrijven op de agenda staan. Op de grondstoffenmarkten wordt daarentegen rekening gehouden met veel prijsschommelingen als nieuwe westerse beperkingen op de handel in Russische olie uitwerken.

14 uur geleden
Nederlanders deden liefst op tijd sinterklaasinkopen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben veel van hun sinterklaasinkopen ruim voor 5 december gedaan, waarbij ze mogelijk nog wilden profiteren van aanbiedingen rond Black Friday. Afgelopen zaterdag was weliswaar de drukste dag aan de kassa van de afgelopen week, maar het aantal betalingen met betaalkaarten was lang niet zo groot als de zaterdag na het koopjesfestijn.

14 uur geleden
OPEC en bondgenoten zien af van ingreep in olieproductie

LONDEN (ANP) - Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan verlagen of verhogen hun olieproductie niet. Dat maakten ze bekend na afloop van een vlot verlopen vergadering. In oktober sneden ze nog flink in de productie om de prijzen op peil te houden. De productieafspraken hebben doorgaans grote invloed op de olieprijzen en bepalen daardoor mede de prijzen bij de benzinepomp.

18 uur geleden
Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

FRANKFURT (ANP) - Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site. Het bedrijf, dat twee jaar geleden het Nederlandse De Giro overnam, moet van de Duitse beurswaakhond Bafin hogere financiële buffers aanhouden. Ook zou het bestuur te klein zijn voor het leiden van een complex bedrijf als FlatexDEGIRO, dat een van de grootste brokers voor particuliere beleggers in Europa is.

19 uur geleden