Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overslag haven Rotterdam neemt toe, nog geen volledig herstel

Overslag haven Rotterdam neemt toe, nog geen volledig herstel

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in het eerste kwartaal van 2021 gegroeid. Daarmee zet de haven een stap richting herstel, maar het niveau van voor de coronacrisis is nog niet bereikt. De overslag van biomassa nam toe, maar ook de vraag naar energiekolen steeg door de koude winter.

De overslag steeg in het eerste kwartaal met 3 procent op jaarbasis, naar 115,8 miljoen ton. Vorig jaar was in dezelfde periode nog sprake van een daling van ruim 9 procent door de impact van de coronacrisis.

Er werden in de afgelopen periode 4,5 procent meer containers afgehandeld. Het volume groeide volgens het Havenbedrijf Rotterdam door de sterke vraag naar consumentengoederen. Toch daalde de containeroverslag in tonnen doordat er sprake was van een gemiddeld lager gewicht per container en een stijging van het aantal lege containers.

"De meest actuele uitdaging is de logistieke afhandeling na de Suez-stremming", zegt directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam. Het Suezkanaal werd in maart zes dagen lang geblokkeerd doordat een containerschip, de Ever Given, overdwars vast kwam te liggen op de belangrijke vaarroute tussen Europa en Azië. Net als de Ever Given hadden veel gestremde schepen in het Egyptische kanaal Rotterdam als bestemming.

Door de stremming arriveren schepen vertraagd en kort achter elkaar in de haven. "Het is nog steeds druk, maar geen crisis", zegt een woordvoerder.

Meer uit Financieel

Ryanair schrapt 400 vluchten om staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/RTR) - Ryanair heeft vierhonderd vluchten geannuleerd vanwege stakingen door luchtverkeersleiders in Frankrijk. De meeste van deze vluchten gingen naar of kwamen uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op Twitter.

52 minuten geleden
Expert: materialentekort bedreigt waterstofproductie Europa

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Een tekort aan grondstoffen en materialen die nodig zijn voor de productie van waterstof moet op korte termijn worden aangepakt. Anders kan het ertoe leiden dat waterstof in Europa te duur wordt om een belangrijke rol te spelen in de energietransitie, zegt onderzoekscentrum ZSW.

1 uur geleden
Deezer ontwikkelt technologie om AI-nummers te onderscheiden

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse muziekstreamingdienst Deezer werkt aan technologie waarmee liedjes die zijn gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) geïdentificeerd kunnen worden. Met de technologie hoopt het platform ervoor te zorgen dat het streamen van muziek in de toekomst "transparant en eerlijk" blijft.

1 uur geleden
Japan herziet plannen chipindustrie, wil verkoop verdrievoudigen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan wil dat chipfabrikanten in het land hun verkoop tegen 2030 hebben verdrievoudigd. Daarvoor wil het land flink investeren in de binnenlandse industrie, is te lezen in een aangepaste versie van de Japanse chipstrategie. Uiteindelijk moet de omzet aan het einde van het decennium jaarlijks ruim 15 biljoen yen bedragen, omgerekend bijna 101 miljard euro.

1 uur geleden
780 miljoen weggehaald bij cryptobeurs Binance na aanklacht SEC

SINGAPORE (ANP) - Beleggers hebben de afgelopen 24 uur omgerekend 780 miljoen dollar (729 miljoen euro) weggehaald bij het handelsplatform voor cryptomunten Binance. Dat meldt analysebureau Nansen op basis van eigen berekeningen. De uitstroom volgt op de aanklacht van de Amerikaanse beurswaakhond SEC tegen Binance en oprichter Changpeng Zhao.

1 uur geleden
Shell en Randstad onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell en uitzender Randstad stonden dinsdag onderaan in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. Shell had last van de lagere olieprijzen, die weer terugvielen na de opleving die volgde op het besluit van Saudi-Arabië om de eigen olieproductie in juli te verlagen. Randstad kampte met een negatief rapport van Oddo BHF. Daarin werd het koersdoel verlaagd en het verkoopadvies herhaald.

1 uur geleden
Onderzoek naar ING België na klacht over inzien e-mails

BRUSSEL (ANP) - Belgische autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar de Belgische afdeling van ING. Het onderzoek volgt op een klacht van een vakbond, die de bank ervan beschuldigt e-mailverkeer van zo'n 2000 werknemers te hebben ingekeken.

2 uur geleden