Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

De Rotterdamse haven verwerkte in het eerste kwartaal 110,1 miljoen ton goederen, tegen 111,7 miljoen ton een jaar eerder. De hoeveelheid overgeslagen kolen daalde met 2 miljoen ton. Het havenbedrijf verklaart dit door een verminderde vraag naar kolen voor de stroomproductie in kolencentrales.

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam maakt uit de cijfers op dat de Europese industrie nog steeds lijdt onder hoge energieprijzen en een lage vraag. De overslag van containers zat daarentegen wel in de lift, met 3,3 procent. "Uit de groei van de containeroverslag kunnen we de eerste signalen afleiden van het aantrekken van de wereldhandel", meldt hij in een toelichting. "Deze voorzichtige tekenen blijven door de oplopende spanningen in de wereld echter uiterst onzeker."

Verstoringen

Het havenbedrijf wijst onder meer naar verstoringen in de Rode Zee, waar Houthi-rebellen regelmatig vrachtschepen aanvallen. De situatie aldaar heeft geleid tot bijna een kwart minder schepen uit Azië. Maar "inmiddels is de situatie onder controle", stelt Havenbedrijf Rotterdam. Zo kwamen in maart al flink meer schepen binnen uit Azië, ruim 11 procent, en herstelde ook de hoeveelheid goederen afkomstig uit het continent.

Het havenbedrijf merkt daarnaast dat de vraag naar olieproducten in het eerste kwartaal lager was dan vorig jaar. Destijds werd nog veel geïmporteerd om Russische olieproducten te vervangen. Naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) daarentegen, was juist meer vraag, constateert het havenbedrijf. Die overslag is opnieuw gestegen, met 3,6 procent tot 9,1 miljoen ton. Door het wegvallen van Russisch gas door de oorlog in Oekraïne is Europa afhankelijker geworden van lng.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

57 minuten geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

2 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

3 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

4 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

6 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

13 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

16 uur geleden