Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overplaatsing ic-patiënten in volle gang

Overplaatsing ic-patiënten in volle gang

UTRECHT (ANP) - Tientallen ernstig zieke patiënten met Covid-19 zijn al overgeplaatst naar intensive care-afdelingen die nog capaciteit over hebben. Het waren er donderdag al zeker dertig en vrijdag volgen er meer. Dat meldt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Vooral in Noord-Brabant, waar de meeste besmettingen zijn, is de toestroom op de ic's groot. Om de druk wat van de ketel te halen en bedden vrij te houden voor de volgende golf zieken, worden patiënten naar ziekenhuizen boven de rivieren gebracht.

Gommers was donderdag op bezoek in ziekenhuis Bernhoven in Uden. Hij noemt het "mooi om te zien hoe er wordt samengewerkt", maar stelt ook vast dat de druk groot is. Hij roept ziekenhuizen en hun medewerkers op zich voor te bereiden. "Schaal op en train je collega’s en andere medewerkers op verschillende taken, nu je nog tijd hebt."

Capaciteit

De NVIC liet eerder al weten volgende week 500 tot 1000 nieuwe patiënten op de ic's te verwachten. Die capaciteit is volgens de vereniging nog aanwezig. In totaal lagen op de ic's donderdag 210 mensen die het nieuwe coronavirus hadden opgelopen.

"Binnen één tot twee weken zal de zorgvraag groter zijn dan wij kunnen leveren", zei Bart Berden in radioprogramma 1op1. Hij is voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Noord-Brabant en tevens bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Berden baseert zich op rekenmodellen. Hij zegt erbij dat dit "geen exacte wetenschap" is. "Maar de trend is onmiskenbaar dat we nog een forse toename gaan zien in de komende twee weken. Die schiet echt voorbij aan wat we kunnen leveren aan zorg." Daarom zijn de overplaatsingen hoogst noodzakelijk.

Volgens Berden blijft het tekort aan mondmaskers een enorm probleem, niet alleen voor ziekenhuizen, maar ook voor huisartsen. "We hebben nog een voorraad voor anderhalf, twee dagen." Zorgverleners raken daar "gedemotiveerd" van, zegt hij.

Meer uit Gezond

Hoogleraar: zorgpremies hebben hoogste grens nog niet bereikt

MAASTRICHT (ANP) - Zorgpremies hebben voorlopig hun hoogste grens nog niet bereikt, voorspelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University. Hij verwacht dat de komende jaren de premies verder oplopen vanwege de stijgende kosten van de zorg. Volgens Groot moeten er keuzes worden gemaakt in welke zorg echt noodzakelijk is om te bieden.

6 uur geleden
Tandartsen: vergoed bezoek ook voor ouderen en jongvolwassenen

UTRECHT (ANP) - Een bezoekje aan de tandarts moet ook worden vergoed voor jonge volwassenen en voor ouderen. Daarvoor pleit de beroepsorganisatie voor tandartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De tandarts zit in het basispakket voor kinderen. De KNMT wil dat dit ook gaat gelden voor 18- tot 25-jarigen en voor 75-plussers.

6 uur geleden
Patiëntenfederatie wil meer digitale zorg en meer preventie

UTRECHT (ANP) - Patiëntenfederatie Nederland is het eens met de waarschuwing van verzekeraar DSW dat de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigt te worden. "We herkennen de zorgen over de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Wij denken dat je de zorg op hetzelfde kwaliteitsniveau kunt houden en het betaalbaar kunt houden, maar dan zul je de zorg wel anders moeten organiseren", zegt een woordvoerder.

7 uur geleden
Medicijnwaakhond waarschuwt voor onlinefabels over anticonceptie

UTRECHT (ANP) - Medicijnautoriteit CBG waarschuwt jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media. "De invloed van influencers is groot, met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk", zegt voorzitter Ton de Boer.

12 uur geleden
PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv

DEN HAAG (ANP) - Alle mensen die een verhoogde kans hebben het aidsvirus (hiv) op te lopen, krijgen vanaf volgend jaar toegang tot PrEP-zorg, schrijft demissionair zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel hebben alleen mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv recht op zorg rondom de hiv-preventiepil.

1 dag geleden
Hof legt straffen van 30 jaar op voor doodschieten Ayla Mintjes

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen zijn maandag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van dertig jaar voor het doodschieten van de 27-jarige Ayla Mintjes in Amsterdam Nieuw-West. Samen met haar vriend werd ze op 16 mei 2021 met automatische wapens onder vuur genomen, nadat zij een parkeergarage aan de Maassluisstraat uit waren gereden.

1 dag geleden
Een op de zes zorgmedewerkers voelt zich volgens peiling uitgeput

APELDOORN (ANP) - Een combinatie van hoge werkdruk, bureaucratie en mantelzorg speelt steeds meer zorgmedewerkers parten. Ongeveer een op de zes zorgmedewerkers geeft aan zich emotioneel uitgeput te voelen. Onder jongeren tot 36 jaar is dit zelfs een op de vijf, zo komt naar voren in een peiling van Stichting IZZ en de universiteiten van Utrecht en Leiden. In totaal deden daar ruim 5000 mensen die in de zorg werken aan mee.

1 dag geleden