Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overnames vitale bedrijven met terugwerkende kracht getoetst

Overnames vitale bedrijven met terugwerkende kracht getoetst

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat overnames en investeringen in bepaalde belangrijke bedrijven met terugwerkende kracht toetsen. Dat zal gebeuren als de bescherming van de nationale veiligheid daartoe aanleiding geeft, schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Door de coronacrisis kan het risico volgens de minister toenemen dat bedrijven te maken krijgen met ongewenste investeringen of overnames. Het kabinet werkt al aan een wet om overnames of investeringen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid te kunnen toetsen.

Die toekomstige wet zal met terugwerkende kracht vanaf 2 juni 2020 in werking treden, aldus Wiebes. Daardoor kan het kabinet als de wet er eenmaal is, investeringen of overnames die in de tussentijd gedaan zijn, alsnog tegen het licht houden. In het uiterste geval kan een deal dan worden teruggedraaid.

Krachtig middel

Het besluit is van toepassing op bedrijven die "vitale processen en infrastructuur" leveren zoals in de telecom. Ook gaat het om ondernemingen die hoogwaardige gevoelige technologie aanbieden zoals ASML.

Wiebes spreekt van een "proportioneel middel" tegen ongewenste overnames die met "terughoudendheid" zal worden toegepast. "Het met terugwerkende kracht toetsen van overnames en investeringen is een krachtig middel, waar naar verwachting een afschrikwekkend effect van zal uitgaan", aldus Wiebes.

Meer uit Politiek

Het duizelt Kamerleden na uitleg spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Ook na een anderhalf durende technische uitleg over de spreidingswet asielzoekers houden Kamerleden heel veel vragen over. "Ik snap wel waarom gemeenten en provincies de wet te complex vinden", constateerde Frank Futselaar (SP) droogjes. "Het duizelt me", verzuchtte PvdA-Kamerlid Kati Piri.

2 uur geleden
Kamerleden: Twitter moet optreden tegen intimidatie journalisten

DEN HAAG (ANP) - Twitter gaat te laconiek om met meldingen van bedreigingen tegen journalisten op het sociale medium, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer tijdens een debat over persvrijheid. Parlementariërs ergeren zich eraan dat het socialemediabedrijf de pogingen van het kabinet om hierover in gesprek te gaan heeft afgeslagen en willen daarom dat de druk wordt opgevoerd.

3 uur geleden
Tweede Kamer wil niet dat Hongarije voorzitter van EU wordt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet dat Hongarije volgend jaar roulerend voorzitter van de Europese Unie wordt. Ook het Europees Parlement voelt hier niks voor. Het land van premier Viktor Orbán neemt de invloedrijke voorzittershamer van de EU op 1 juli volgend jaar voor een half jaar over.

5 uur geleden
Leden Eerste Kamer komen nog steeds vooral uit Randstad

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de enorme overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) komen de nieuwe leden van de Eerste Kamer nog steeds vooral uit de Randstad. Het deel van het land buiten de Randstad, waar de BBB met name veel stemmen kreeg, is nauwelijks vertegenwoordigd in de senaat.

7 uur geleden
Kiesraad stelt vast wie in de Eerste Kamer komen

DEN HAAG (ANP) - Twee dagen na de verkiezingen voor de Eerste Kamer wordt de uitslag definitief. De Kiesraad stelt de verdeling van de zetels vast. Dan wordt ook duidelijk wie met voorkeurstemmen zijn verkozen.

19 uur geleden
GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS. Het Statenlid beweert dat ze niet was geïnformeerd door haar fractieleden. Ze stemde dinsdag op Volt in plaats van op GroenLinks en dat kostte die partij één zetel in de Eerste Kamer. Fernald werd daarop uit de fractie gezet.

1 dag geleden
Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

DEN HAAG (ANP) - Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn. Volt kreeg dankzij de Rotterdamse een tweede zetel in de Eerste Kamer, terwijl GroenLinks juist naast een achtste zetel greep.

1 dag geleden