Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

Eurocept en Mediq leveren allebei medische hulpmiddelen, zoals elektronische infuuspompen voor thuisgebruik. Daarmee kunnen patiënten eenvoudig de juiste hoeveelheid medicijnen of voedsel toegediend krijgen. Volgens de ACM zouden Eurocept en Mediq samen 80 tot 90 procent van de markt voor infuuspompen thuis in handen krijgen. Andere bedrijven zouden dat gat niet snel kunnen dichten, en verzekeraars zouden te weinig tegenwicht kunnen bieden. Daarom werd de fusie afgekeurd.

Eurocept en Mediq stapten naar de rechter om dat aan te vechten. De manier waarop de ACM de markt had omschreven, was volgens de bedrijven "onjuist, onzorgvuldig en onvoldoende gemotiveerd". Ze vinden dat ook andere apparaten moeten worden meegenomen in de berekening, en dan zouden ze samen minder dan 35 procent van de markt in handen hebben. De rechter is het daarmee eens.

Deur weer op een kier

De ACM laat weten teleurgesteld te zijn. "Wij hebben onderzoek gedaan en naar de markt gekeken, en geconcludeerd dat de markt heel beperkt is. De rechter oordeelt anders." De toezichthouder weet nog niet of hij in hoger beroep gaat.

De uitspraak betekent niet dat de overname kan doorgaan, maar alleen dat de ACM opnieuw moet kijken naar de plannen. "De vergunning voor de fusie is niet verleend. Daartegen hebben de bedrijven bezwaar ingediend. Dat bezwaar is afgewezen en daarvoor zijn ze bij de rechter geweest. Die heeft nu geoordeeld dat het niet terecht is dat het bezwaar werd afgewezen. De ACM moet opnieuw over het bezwaar beslissen, de afwijzing is vernietigd. Wat nog wel bestaat is de beslissing om geen vergunning te verlenen. Dus op dit moment is er geen toestemming voor een fusie, maar de deur staat weer op een kier", legt de rechtbank in Rotterdam uit.

Meer uit Financieel

ING komt met creditcard met hoekige inkeping voor slechtzienden

AMSTERDAM (ANP) - Klanten van ING kunnen vanaf maandag een creditcard krijgen met een hoekige inkeping aan de zijkant, meldt de bank. Die pas moet het voor slechtzienden makkelijker maken om te bankieren, omdat ze met de inkeping beter kunnen voelen welke pas de creditcard is. Naar eigen zeggen is ING de eerste bank in Nederland die zo'n pas aanbiedt.

38 minuten geleden
Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

6 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

14 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

15 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

16 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

18 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

21 uur geleden