Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overleg UM-bestuur met pro-Palestijnse actievoerders

Overleg UM-bestuur met pro-Palestijnse actievoerders

MAASTRICHT (ANP) - Het bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) voert sinds 11.30 uur overleg met een delegatie van pro-Palestijnse actievoerders. Het gaat om twee hongerstakers en enkele andere activisten, die eerder woensdag het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen aan de Grote Gracht bezetten.

Bij binnenkomst in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg in Maastricht moesten de actievoerders hun mondmaskers en andere gezichtsbedekking afdoen. De studenten eisen dat de UM alle contacten met Israël verbreekt.

Een van de actievoerders is de 22-jarige Duits-Joodse student Alexander. Met zijn keppeltje op meldde hij zich samen met een vrouwelijke hongerstaker bij de deur van het bestuursgebouw. Eerder woensdag tijdens een demonstratie voor het bezette faculteitsgebouw liet hij het ANP weten dat de actie in Maastricht gezien moet worden als onderdeel van de globale acties, waarbij het doorsnijden van banden met universiteiten met Israël wordt geëist.

Tentenkamp

"De UM doet niets", zei hij. "Wij willen dat de UM laat weten wanneer ze een besluit neemt over het doorsnijden van banden. Zolang dat niet gebeurt, gaan wij door met onze hongerstaking."

Hij wees erop dat voorzitter Rianne Letschert van het college van bestuur gespecialiseerd is in de vakgebieden genocide en mensenrechten. "Ik vind het om die reden vreselijk dat ze niets doet", zei hij. Volgens hem hebben enkele universiteiten alle banden met Israël inmiddels doorgesneden, zoals de universiteiten van Gent en Dublin, en alle Spaanse universiteiten.

Hoe lang de bezetting van het faculteitsgebouw doorgaat, kon hij niet zeggen. Sinds vorige week overnachten tientallen pro-Palestijnse activisten in een tentenkamp in de tuin van het woensdag bezette gebouw.

Meer uit Binnenland

Koning Willem-Alexander vliegt mee in gevechtshelikopter

CARLISLE (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdag de helikopteroefening TAC Blaze bezocht in het Verenigd Koninkrijk. De koning vloog zelf mee in een Apache gevechtshelikopter om een indruk te krijgen van een trainingsvlucht.

2 uur geleden
Breda zet boa's en lichtmasten in tegen overlast bij station

BREDA (ANP) - Breda neemt in juni, juli en augustus extra veiligheidsmaatregelen rond het station en het nabijgelegen park Valkenberg. Het afgelopen jaar nam de overlast in dat gebied toe.

3 uur geleden
Dochter overleden moordverdachte Yvon K. wil inhoud kluis terug

BREDA (ANP) - De dochter van de Tilburgse Yvon K., de van moord verdachte vrouw die vorig jaar september zelfmoord pleegde vlak voordat de rechtbank uitspraak zou doen in haar zaak, wil dat het Openbaar Ministerie het beslag op ruim 227.000 cash opheft en aan haar teruggeeft. Het geld werd gevonden in de kluis van K., na haar overlijden.

4 uur geleden
Koos Meinderts en Edward van de Vendel winnen Zilveren Griffels

AMSTERDAM (ANP) - Schrijvers Koos Meinderts en Edward van de Vendel behoren dit jaar tot de winnaars van de Zilveren Griffel. Dat heeft boekenkoepel CPNB woensdag bekendgemaakt. Zij maken in september kans op een Gouden Griffel, de belangrijkste Nederlandse boekenprijs voor jeugdliteratuur.

4 uur geleden
AVROTROS zendt documentaire over Jan Cremer opnieuw uit

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

4 uur geleden
Meisje (3) met spoed naar ziekenhuis na ongeval in Breda

BREDA (ANP) - Een 3-jarig meisje is woensdagmiddag met spoed naar een ziekenhuis gebracht, nadat ze in Breda onder een taxibusje terecht was gekomen. Hoe ernstig de verwondingen precies zijn, moet nog blijken, zegt een politiewoordvoerder. "Het ziet eruit dat ze ernstig gewond is, maar dat is nog niet zeker en moet nog worden vastgesteld."

5 uur geleden
Blokkades toegangswegen campus Universiteit Wageningen weg

WAGENINGEN (ANP) - De blokkade van de twee toegangswegen naar de campus van de Universiteit Wageningen die demonstranten woensdagochtend hadden opgeworpen, is voorbij. Een woordvoerder van de tientallen studenten die eisten dat de universiteit direct de banden met Israël verbreekt, laat weten dat de betogers hebben besloten de blokkade op te heffen, omdat de actie in hun ogen succesvol was. Een woordvoerder van de universiteit bevestigt dat de blokkades weg zijn.

5 uur geleden