Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overijsselse onderzoeksgroep naar kernenergie krijgt vorm

Overijsselse onderzoeksgroep naar kernenergie krijgt vorm

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel krijgt bij het onderzoek naar kernenergie hulp van netbeheerder Enexis, de Universiteit Twente en Urenco. Dat Almelose bedrijf produceert verrijkt uranium en maakt het daarmee geschikt voor gebruik in een kerncentrale. Volgens de provincie hebben deze drie partijen toegezegd mee te doen aan de werkgroep die op verzoek van Provinciale Staten wordt opgezet.

Deze zogeheten Taskforce Kernenergie krijgt de opdracht om te onderzoeken hoe Overijssel een voortrekkersrol kan nemen in het toepassen van kernenergie. Een krappe meerderheid van de Staten nam in november een motie aan die hiertoe opriep. Het dagelijks bestuur van de provincie meldt donderdag dat de werkgroep vorm krijgt, maar dat ook nog wordt gezocht naar "andere logische partners".

Diverse partijen in de Staten zijn vooral gecharmeerd van kleine kernreactoren met een standaardontwerp, de zogeheten SMR's (Small Modular Reactors). De ontwikkeling daarvan zit wereldwijd nog in de beginfase. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ziet de SMR's als mogelijke energiebron van de toekomst en heeft daarom 65 miljoen euro gereserveerd voor onderzoek. Diverse provincies, waaronder Overijssel, haken daarbij aan. Het ministerie verwacht dat rond 2040 de eerste SMR in Nederland geplaatst zou kunnen worden.

Het nationale SMR-onderzoek staat los van de bouw van twee nieuwe, conventionele kerncentrales. De Zeeuwse plaats Borssele, waar al zo'n centrale staat, is daarvoor de voorkeurslocatie van het kabinet. Volgend jaar valt hier een besluit over.

In Overijssel spraken de coalitiepartijen BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP vorig jaar af dat de provincie vooral inzet op zonne- en windenergie, duurzaam gas en waterstof. Over kernenergie wordt niet gesproken in het coalitieakkoord. Toch zijn in de afgelopen maanden in de Staten enkele moties rond deze vorm van energieopwekking aangenomen. De provincie zegt nu kernenergie te zien als "een van de mogelijke bronnen" voor de verre toekomst.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

7 minuten geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

2 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

7 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

8 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

9 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

9 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

12 uur geleden