
Overijssel wil 5 miljard van Rijk voor veranderingen in provincie
ZWOLLE (ANP) - Overijssel wil dat het Rijk circa vijf miljard euro bijdraagt aan veranderingen die in de provincie noodzakelijk zijn om de natuur- en waterdoelen te halen. Het Rijk moet daarnaast voldoende investeren in werkgelegenheid en in voorzieningen voor Overijssel om het platteland op peil te houden. En er moet een snelle oplossing komen voor de PAS-melders, veehouders die buiten hun schuld nu geen goede natuurvergunning voor hun bedrijf hebben.
"Het is alles of niets", benadrukken Gedeputeerde Staten van Overijssel in een plan dat zij woensdag hebben gelanceerd. Het Rijk moet meewerken aan alle eisen die Overijssel stelt, anders werkt de provincie niet verder mee aan het maken van een gebiedsplan voor het landelijk gebied. Elke provincie moet zo'n plan voor het verbeteren van natuur- en waterkwaliteit uiterlijk op 1 juli ingediend hebben bij het Rijk.
De plannen voor het landelijk gebied moeten onder meer zorgen voor verminderen van de stikstofuitstoot op natuurgebieden. Dat betekent dat er ook in Overijssel waarschijnlijk veehouders moeten verdwijnen. GS schatten dat de veestapel met 25 tot 35 procent moet inkrimpen. GS denken dat dat grotendeels zal gebeuren door natuurlijk verloop van veehouders die zelf stoppen omdat er geen bedrijfsopvolging is. Dat zal misschien wel wat langer duren dan tot 2030, het jaar waarin het Rijk de stikstofzaken geregeld wil hebben.
De provincie wil alle plannen samen met de boerensector en andere ondernemers maken. "Want zij hebben de kennis van een gebied", aldus de provincie. Volgens de provincie is "gebiedsgericht maatwerk" mogelijk. Er moet tevens een fonds komen voor langjarige vergoedingen aan boeren die natuur gaan beheren. Overijssel wil ook dat er een landelijke uitspraak komt of de maatschappij bereid is boeren te betalen voor maatschappelijke diensten die ze leveren.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer ziet het plan om de corporatiehuren twee jaar te bevriezen niet voor zich met de compensatie zoals de coalitie die heeft bedacht. "Uiteindelijk zal hier iets moeten bewegen", zei ze in een debat. "Óf de compensatie beweegt, óf de taak die aan mij meegegeven is en waar ik hartstochtelijk mee aan de slag ben gegaan moet bewegen."
1 minuut geledenHOORN (ANP) - Een 23-jarige man uit Hoorn is woensdag aangehouden door de politie. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een incident waarbij vorige maand in Amsterdam een 24-jarige man zwaargewond werd aangetroffen op het dak van een garage onderaan een flat aan de Osdorper Ban in Amsterdam.
12 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema is hard gebotst met de Tweede Kamer, omdat zij volgens de meeste partijen de "doorgeschoten marktwerking in de zorgsector" niet wil stoppen. Onder aanvoering van haar eigen partij PVV wil een meerderheid dat investeerders die uit zijn op snelle winsten worden verbannen uit de zorg. De Kamer heeft al meerdere moties aangenomen die het kabinet oproepen deze zogeheten private equity (PE) te verbieden.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer leven grote zorgen over hoe het passend onderwijs momenteel wordt ingevuld. Volgens politici van links tot rechts gaat het mis bij het aantal thuiszittende leerlingen, de wachtlijsten voor speciaal onderwijs en leerlingenvervoer.
17 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De rechtbank behandelt op dinsdag 28 en donderdag 30 oktober de zedenzaak tegen zanger Marco Borsato. De zittingen zijn in het gerechtsgebouw in Utrecht, kondigde de rechtbank woensdag aan. De rechtbank rekent op grote belangstelling van pers en publiek en zal daarvoor videozalen inrichten.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt met strengere regels voor vloggers en influencers die hun kinderen laten meedoen aan filmpjes waarmee zij geld verdienen op social media. "Moderne kinderarbeid" ligt op de loer, waarschuwt staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken). "Kinderen horen geen verdienmodel te zijn."
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie koopt geen Tomahawk-kruisraketten meer voor de huidige en de nieuwe onderzeeboten. Het ministerie wil er verder niet veel over kwijt, de Kamer moet eerst geïnformeerd worden. Het is een "heel technisch verhaal", aldus een woordvoerder. De fregatten van de marine worden nog wel uitgerust met de Tomahawks.
54 minuten geleden