Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overijssel maakt afspraken met gemeenten over nieuwe windmolens

Overijssel maakt afspraken met gemeenten over nieuwe windmolens

ZWOLLE (ANP) - In Overijssel hebben 22 gemeenten met het provinciebestuur afspraken gemaakt over nieuwe windturbines, schrijft de provincie. Overijssel wil daarmee voorkomen dat het landschap "lukraak vol komt te staan" met windmolens, zegt gedeputeerde Tijs de Bree (energietransitie, PvdA).

Gemeenten en de provincie hebben onder meer afgesproken hoeveel elektriciteit maximaal in elke gemeente kan worden opgewekt met wind en welke locaties geschikt zijn voor het plaatsen van windturbines. Commerciële bedrijven en windcoöperaties kunnen hiervoor aanvragen indienen. De provincie bekijkt vervolgens of de aanvraag geschikt is. "Zonder afspraken met gemeenten zouden windturbines op allerlei plekken mogelijk zijn", schrijft Overijssel. Op een kaartje van de provincie is te zien waar windmolens kunnen komen.

In 2021 maakten gemeenten en de provincie afspraken over de hoeveelheid energie die er in Overijssel in 2030 opgewekt moet worden met wind. Om aan die afspraken te voldoen, moeten er ongeveer negentig extra turbines bij komen. Op dit moment staan er in West-Overijssel 32 windturbines en in Twente nul.

Verzet

De Twentse gemeenten Enschede, Dinkelland en Wierden hebben om uiteenlopende redenen geen afspraken gemaakt over mogelijke locaties en het aantal windturbines. Het provinciebestuur heeft daarom nu zelf bepaald dat per gemeente maximaal 80 gigawattuur (GWh) kan worden opgewekt, wat neerkomt op vier turbines. "Zo is ook hier grip op de aanvragen die binnenkomen, al kunnen deze niet getoetst worden aan voorkeursgebieden van de gemeente zelf", aldus de provincie. In Oldenzaal komt geen enkele windturbine, omdat volgens De Bree is vastgesteld dat hier technisch gezien geen ruimte voor is in die gemeente.

Alle afspraken tellen op tot 2,275 terawattuur (TWh), meer dan het voor 2030 vastgestelde doel van 2 TWh. De Bree houdt er rekening mee dat niet alle geplande windmolens er daadwerkelijk komen. De gedeputeerde heeft ook al gezegd dat het Overijssel waarschijnlijk niet gaat lukken om de klimaatdoelen uiterlijk in 2030 te halen, mede omdat er in een aantal gemeenten verzet is tegen windenergie.

Meer uit Binnenland

Fanzone Hamburg opent deuren, eerste Oranjefans naar binnen

HAMBURG (ANP) - De eerste fans van het Nederlands elftal hebben zich zondagochtend gemeld bij de fanzone in Hamburg. Rond 08.45 uur gingen de hekken van het plein open. Toen stonden enkele honderden fans al te wachten. Bezoekers worden gefouilleerd voor ze naar binnen mogen.

44 minuten geleden
KLM-toestel terug naar luchthaven Tokio om mankement cockpitraam

TOKIO (ANP) - Een toestel van KLM met bestemming Amsterdam is zondag na het opstijgen teruggekeerd naar de internationale luchthaven Narita bij Tokio. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij noemt als reden een technisch mankement aan een raam in de cockpit.

1 uur geleden
Meer kans op droger en zonniger weer in tweede helft juni

HOUTEN (ANP) - De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

1 uur geleden
Verdachte aangehouden na schietpartij in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een 32-jarige verdachte aangehouden na een schietpartij die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond om 02.55 uur in een woning aan de Klipperstraat in Amsterdam-Noord. De verdachte werd kort daarna aangehouden in de Statenjachtstraat.

4 uur geleden
Scooterrijder overleden door ongeluk in Barneveld

BARNEVELD (ANP) - De bestuurder van een scooter is in de nacht van zaterdag op zondag overleden door een ongeluk op de Baron van Nagellstraat in Barneveld, meldt de politie. Waarschijnlijk betrof het een eenzijdig ongeluk en was er dus niemand anders bij het ongeval betrokken.

5 uur geleden
Moslims vieren Offerfeest met slachten van rund, geit of schaap

DEN HAAG (ANP) - Moslims vieren zondag het Offerfeest (Eid al-Adha). Nadat ze, ook in Nederland, naar de moskee zijn gegaan voor gebed, gaan ze naar het slachthuis om daar een rund, geit of schaap te laten slachten. Een deel van het vlees geven ze aan families die niet zelf een dier kunnen kopen om te slachten.

5 uur geleden
40.000 Oranjefans in Hamburg zien eerste wedstrijd tegen Polen

HAMBURG (ANP) - Zo'n 40.000 Oranjefans worden zondag in Hamburg verwacht voor de wedstrijd tegen Polen. Het Nederlands elftal trapt om 15.00 uur af in het Volksparkstadion voor de eerste wedstrijd op dit EK voetbal.

5 uur geleden