Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel dreigt te stoppen met de uitvoering van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) als de rijksoverheid geen geld hiervoor beschikbaar stelt. De provincie heeft die boodschap per brief medegedeeld aan demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Overijssel schiet nu zelf 4,2 miljoen euro voor, zodat komend jaar in ieder geval een begin kan worden gemaakt met veertig zogeheten koploperprojecten, maar benadrukt dat financiële bijdrage van het Rijk als opdrachtgever noodzakelijk is.

"Als dit uitblijft, zullen we in 2024 de gebiedsprocessen noodgedwongen moeten stoppen. Oplossingen met inbreng van partners voor de opgaven in het landelijk gebied zijn dan verder weg dan ooit", schrijft het college van Gedeputeerde Staten aan Van der Wal.

Overijssel zegt ongeveer 5 miljard euro nodig te hebben voor de uitvoering van het PPLG, waarin staat hoe de doelen op het gebied van natuur, water, klimaat en stikstof gehaald gaan worden. Vooralsnog blijft geld vanuit het Rijk echter uit, mede omdat het transitiefonds dat hiervoor wettelijk moet worden opgezet in oktober controversieel is verklaard door de Eerste Kamer.

436 miljoen euro

Overijssel is al vergevorderd met de plannen en vroeg afgelopen zomer bij het indienen van het concept-PPLG alvast om 436 miljoen euro, om aan de slag te kunnen met de koploperprojecten. Door de val van het kabinet en het controversieel verklaren van het transitiefonds (waarin 24,3 miljard euro voor de provincies moet komen te zitten) komt er voorlopig echter geen geld uit Den Haag.

Het college heeft daarom besloten om opnieuw een voorfinanciering te doen, dit keer van 4,2 miljoen euro. Overijssel vreest dat de energie en motivatie in de gebieden om aan de slag te gaan verdwijnen als er langer wordt gewacht.

Feedback conceptplannen

De provincie maakte eerder al 7,5 miljoen euro beschikbaar om dit jaar voorbereidingskosten van te betalen. Daarvan is zo'n 6 miljoen uitgegeven. De provincie verwacht dat het Rijk dit uiteindelijk gaat betalen. "Helderheid van uw kant over beschikbare middelen en randvoorwaarden voor de realisatie van de PPLG-doelen is op zo kort mogelijk termijn nodig", staat in de brief aan Van der Wal.

Alle provincies kregen enkele weken geleden feedback van het Rijk op hun conceptplannen. Ze moeten die plannen nu nader gaan uitwerken en voor 1 oktober volgend jaar een definitieve versie inleveren. De provincie Zuid-Holland liet eerder deze week al weten dat dit "niet haalbaar is".

Meer uit Politiek

Wilders wil snel door met rechts kabinet: duurt al lang genoeg

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders wil snel door met de vorming van een rechts kabinet. "Het heeft lang genoeg geduurd", zegt hij bij aankomst voor een gesprek met informateur Kim Putters. PVV, NSC, VVD en BBB zijn "op elkaar aangewezen", vindt hij, omdat de meeste andere partijen niet met zijn partij willen regeren.

6 uur geleden
Putters spreekt woensdag met Wilders, Omtzigt en Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters ontvangt woensdagochtend eerst PVV-leider Geert Wilders. In de middag komen tegelijkertijd Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) langs voor een vervolggesprek. Met VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz staat nog geen nieuwe afspraak gepland.

7 uur geleden
Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

22 uur geleden
Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

1 dag geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

1 dag geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

1 dag geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

1 dag geleden