Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overheid wil meer geld in ruimtevaart pompen

Overheid wil meer geld in ruimtevaart pompen

NOORDWIJK (ANP) - De overheid wil meer geld uitgeven aan ruimtevaart. De investeringen moeten in een komende kabinetsperiode met 60 miljoen euro per jaar omhoog. Dat staat in een rapport dat vijf ministeries donderdag hebben gepresenteerd op ruimtevaartlab ESTEC in Noordwijk. Nederland geeft nu ongeveer 135 miljoen euro per jaar uit aan ruimtevaart.

Het advies is opgesteld door een commissie waarbij de ministeries van Economische Zaken, Defensie, Infrastructuur, Buitenlandse Zaken en Onderwijs betrokken waren.

Afhankelijk

ESTEC is het kloppende hart van de Europese ruimtevaart. Veel satellieten worden daar bedacht, ontwikkeld, gebouwd en getest voordat ze naar de ruimte gaan. Zulke satellieten zijn essentieel voor de samenleving, maar ook voor legers, staat in de plannen. Europa steekt veel geld in de ruimtevaart, maar "de Nederlandse overheidsinvesteringen zijn niet meegegaan in deze trend en we verliezen de laatste jaren daardoor grote opdrachten en daarmee onze wetenschappelijke en technologische voorsprong en positie".

Het risico bestaat dat Nederland dan afhankelijk wordt van buitenlandse bedrijven, aldus de opstellers. Om dat te voorkomen, moeten bedrijven, universiteiten en de overheid nauwer samenwerken.

Ockels en Kuipers

Nederland blijft ook achter bij de norm die Europese landen met elkaar hebben afgesproken. Elk land moet bijdragen naar de omvang van zijn economie. Dat betekent dat Nederland 4,7 procent van het Europese ruimtevaartbudget voor zijn rekening moet nemen, maar Nederland komt niet verder dan zo'n 2,6 procent. De onderzoekers vergelijken het ook met andere landen. Nederlanders betalen gemiddeld ongeveer 9 euro per persoon per jaar aan ruimtevaart. In Frankrijk is dat ruim 39 euro en in Zwitserland en Noorwegen bijna 33 euro.

Een land dat veel geld in ruimtevaart steekt, kan daarvoor worden beloond met plekken voor astronauten op ruimtevluchten. In het verleden zijn de Nederlanders Wubbo Ockels en André Kuipers naar de ruimte gegaan. In de komende jaren kunnen Europese astronauten met de Verenigde Staten mee naar de maan. Over eventuele nieuwe missies voor Nederlanders laat het rapport zich echter niet uit.

Volgend kabinet

De 'ruimtevaartagenda' is opgesteld door een commissie onder leiding van oud-minister Maria van der Hoeven. Volgens haar is een ambitieus beleid "bikkelhard nodig", en is daar ook extra geld voor nodig. "We moeten leren de aarde te zien door de ogen vanuit de ruimte", schrijft ze in het rapport.

De commissie zegt dat het aan een volgend kabinet is om te besluiten of het advies wordt overgenomen en er daadwerkelijk meer geld naar ruimtevaart gaat.

Meer uit Politiek

Na 175 dagen zijn rechtse partijen het eens over nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Precies 175 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen hebben PVV, VVD, NSC en BBB een akkoord bereikt over een nieuw kabinet. Tot op het laatste moment is het spannend of de partijen er uitkomen. Het akkoord is pas definitief als de vier fracties het eens zijn met het onderhandelaarsakkoord. Twee verkenners en vier informateurs in drie informatierondes waren nodig om dit resultaat te bereiken.

4 uur geleden
NSC-leider Omtzigt blij met onderhandelaarsakkoord

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is blij dat er een onderhandelaarsakkoord ligt. Hij vindt het niet vreemd dat de gesprekken woensdag toch langer duurden dan verwacht. "Nou, dat is volgens mij de story van deze kabinetsformatie, dat elke fase net weer een uurtje langer duurt dan we denken", zei de partijleider. Hij sprak van een "evenwichtig akkoord".

4 uur geleden
Belangrijke laatste stappen gezet voor akkoord, zegt Yesilgöz

DEN HAAG (ANP) - Er zijn "belangrijke laatste stappen gezet" voor het onderhandelaarsakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Dat zegt VVD-leider Dilan Yeşilgöz, die "nu eerst naar de fractie gaat om het door te nemen, en dan gaan we het goed wegen". De VVD-leider verwacht dat de fractie nog tot in de avond bezig is met het lezen van het akkoord.

4 uur geleden
Van der Plas feliciteert Nederland met onderhandelaarsakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het onderhandelaarsakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB is "heel mooi voor Nederland", zegt BBB-leider Caroline van der Plas. "Dus ik feliciteer het land ook bij dezen."

4 uur geleden
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. "We hebben een onderhandelaarsakkoord", zei PVV-leider Geert Wilders woensdag nadat de vier partijleiders de laatste hobbels hadden opgelost.

5 uur geleden
Rutte geschokt nadat Slovaakse premier Fico is beschoten

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij gewond is geraakt. "Ik wens hem veel sterkte, mijn gedachten zijn met hem en zijn familie", zegt de demissionair premier op X. Ook Kamerleden betuigen hun medeleven.

5 uur geleden
Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De precieze reden van de vertraging blijft nog onduidelijk. VVD en NSC wijzen naar elkaar.

6 uur geleden