Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overheid verstrekte crisisnoodhulp niet altijd volgens de regels

Overheid verstrekte crisisnoodhulp niet altijd volgens de regels

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid heeft bij het verstrekken van de crisisnoodhulp de afgelopen maanden niet altijd de juiste procedures gevolgd. Dat zegt de Algemene Rekenkamer, die een reeks onderzoeken doet naar het kabinetsbeleid in crisistijd. Zo is bij bepaalde garanties of leningen niet altijd aan de voorwaarden voldaan over het dekken van de kosten. Ook zijn de Eerste en de Tweede Kamer in sommige gevallen te laat geïnformeerd.

De afgelopen maanden werd voor bijna 63 miljard euro aan garanties en leningen verstrekt om de economie door de coronacrisis te helpen. Daarvan wordt naar verwachting 2,6 miljard euro niet meer terugbetaald, berekende het kabinet eerder.

Het verstrekken van garanties heeft geen directe gevolgen voor de overheidsuitgaven, maar kent het risico dat de overheid alsnog met geld over de brug moet komen. Bij leningen bestaat het risico dat geld niet wordt terugbetaald.

Consequent rapporteren

Volgens de Rekenkamer is het goed om de regels voor garanties en leningen nog eens te evalueren, waarbij in het bijzonder moet worden gekeken of de spelregels in crisistijd niet te streng zijn. Ook zou de minister consequent over mogelijke financiële schade moeten rapporteren.

Tussen maart en augustus werd voor in totaal 60,9 miljard euro aan garanties afgegeven, vooral aan bedrijven en aan de zorgsector. Dat bedrag is nog los van de kosten die worden gemaakt voor de aanschaf van hulpmiddelen, naar verwachting zo'n 1,6 miljard euro. Ook de garantstelling voor ziekenhuisapothekers is nog niet bekend.

Bijna de helft van de garanties, 27,4 miljard euro, is voor het Europese herstelfonds. Daarnaast staat de overheid voor 12 miljard euro garant voor herverzekering van leverancierskredieten en is 8,5 miljard euro voor noodfondsen voor ondernemers gereserveerd. De garantiestelling aan luchtvaartmaatschappij KLM bedraagt 2,2 miljard euro, waar nog een lening van 1 miljard euro bovenop komt.

Totale lening van 1,8 miljard euro

Het totale bedrag aan verstrekte leningen is ruim 1,8 miljard euro. Dan gaat het ook om steun voor het Caribisch gebied en leningen die aan het garantiefonds voor reisgelden zijn verstrekt. Ook naar de Waddenveren werd een paar miljoen euro overgemaakt.

Alles bij elkaar zorgen de crisisnoodmaatregelen ervoor dat het het 'uitstaande risico' voor het kabinet dit jaar met 62,7 miljard euro oploopt tot 245,5 miljard euro. Dat bedrag is bijna net zo hoog als tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis.

Andere onderzoeken van de Rekenkamer gaan over de risico’s op misbruik en oneigenlijk gebruik van de NOW-steunmaatregel, over het testbeleid op het coronavirus en over steunmaatregelen voor grote ondernemingen. Ook worden de IT-risico’s van thuiswerken onderzocht.

Meer uit Financieel

Nieuwe beelden van schutter die topman UnitedHealthCare doodde

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De politie van New York heeft nieuwe beelden vrijgegeven van de vermoedelijke schutter die de topman van de Amerikaanse zorgverzekeraar UnitedHealthCare doodschoot. Een van de foto's toont de verdachte in de taxi die hij gebruikte na de schietpartij. De beelden tonen het gezicht van de verdachte deels bedekt met een blauw medisch masker.

36 minuten geleden
Scholz roept top Volkswagen op om geen fabrieken te sluiten

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz roept autofabrikant Volkswagen op om geen fabrieken te sluiten. "Locaties sluiten zou niet de juiste weg zijn", zei hij in een interview met Funke Media Gruppe.

1 uur geleden
Topman olieproducent Rosneft staat achter de plannen van Trump

DOHA (ANP/RTR) - De topman van Rosneft, de grootste olieproducent van Rusland, heeft laten weten achter de aangekondigde maatregelen te staan van aankomend president Donald Trump van de Verenigde Staten. Vooral maatregelen om energieproducenten in de VS te beschermen konden rekenen op goedkeuring van topman Igor Sechin. Ook heeft hij Trumps plannen voor importtarieven voor goederen uit onder meer Europa verdedigd.

21 uur geleden
Volkswagen wil fabriek in China verkopen, meldt Duitse krant

NANJING (ANP/DPA) - Volkswagen is van plan zijn fabriek in het Chinese Nanjing te verkopen. Dit meldt het Duitse zakenblad WirtschaftsWoche zaterdag op basis van bronnen binnen Volkswagen.

23 uur geleden
FNV: tientallen Blokker-medewerkers boos om vervroegde sluitingen

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV heeft de afgelopen twee dagen tientallen meldingen ontvangen van boze medewerkers van Blokker, nadat werknemers te horen hadden gekregen dat hun winkel eerder sluit. De failliete winkelketen sluit op 21 december honderd filialen. Eerder was gezegd dat alle winkels na 31 december dichtgaan.

1 dag geleden
Super Micro Computer loopt minder risico van Nasdaq te verdwijnen

SAN JOSE (ANP/BLOOMBERG) - Super Micro Computer loopt minder risico op korte termijn van de Nasdaq op Wall Street te verdwijnen. De Amerikaanse serverfabrikant had de deadline voor het deponeren van zijn jaarverslag uitgesteld en daarmee zou het bedrijf niet aan de beursnoteringsregels voldoen. Beursuitbater Nasdaq Inc. heeft Super Micro Computer tot en met 25 februari de tijd gegeven om dit alsnog te doen.

1 dag geleden
Betaaltak Google in VS onder toezicht van consumentenautoriteit

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse consumentenautoriteit CFPB heeft de betaaltak van Google, Google Payment Corp., onder toezicht gesteld. De betaaldiensten brengen volgens de CFPB risico's met zich mee voor consumenten. Google Pay, dat ook Nederlanders kunnen gebruiken, valt onder de betaaltak. Google Payment Corp. heeft een rechtszaak aangespannen om het besluit aan te vechten.

1 dag geleden