Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Overheid verspilt gemeenschapsgeld met huidige opzet toegangstesten'

'Overheid verspilt gemeenschapsgeld met huidige opzet toegangstesten'

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse overheid verkwist veel gemeenschapsgeld met de huidige opzet van toegangstesten. Dat betoogde de advocaat van tientallen commerciële coronatestbedrijven die de Staat en de Stichting Open Nederland voor de rechter hebben gesleept. Volgens hem maken veel commerciële testbedrijven feitelijk geen kans om toegangstests te kunnen uitvoeren. Daardoor dreigt veel geld op te gaan aan het opbouwen van een nieuwe testinfrastructuur, terwijl er al honderden commerciële locaties voor coronatests beschikbaar zijn.

De coronasneltesters eisten in het kort geding in Amsterdam onder meer dat de lopende aanbesteding wordt gestaakt. De deadline voor aanmeldingen verloopt vrijdagmiddag om 12.00 uur en gaat om contracten voor het afnemen van toegangstests vanaf 1 mei.

Voor die aanbesteding zou één testbedrijf, Lead Healthcare, al een onoverbrugbare voorsprong hebben genomen. De Stichting Open Nederland gaf dit bedrijf namelijk eerder zonder aanbesteding opdracht voor de opstartfase met toegangstesten voor evenementen. Daardoor heeft het bedrijf al veel ervaring heeft opgedaan en testcapaciteit opgebouwd.

Hevig verzet

Stichting Open Nederland verzet zich hevig tegen de aantijging dat Lead Healthcare wordt voorgetrokken. "Dat is stemmingmakerij", zo zei de raadsvrouw voor de stichting. Dat in de opstartfase van toegangstesten voor één partij werd gekozen, had volgens haar te maken met de haast die geboden is. De behoefte om verantwoord de samenleving open te gooien wordt namelijk met de dag urgenter.

Iedere geïnteresseerde partij kan zich vrijdag nog altijd inschrijven voor de aanbesteding, benadrukte de advocate van de stichting. Het staat daarbij allerminst vast dat Lead Healthcare ook na 1 mei toegangstests zal uitvoeren. "Voor hetzelfde geld worden ze eruit gedonderd", aldus de advocaat van Stichting Open Nederland.

Toezicht kwaliteit

Maar volgens de klagende testbedrijven worden ze ook op andere manieren uitgesloten. Zo eist Stichting Open Nederland dat aanbieders testlocaties exclusief voor toegangstesten inzetten. Dit betekent volgens commerciële testers dat ze hun bestaande opdrachten goeddeels moeten opofferen. Daarnaast wordt per regio slechts één partij de opdracht tot het afnemen van toegangstesten gegund.

Dat niet alle in Nederland aanwezige commerciële testers mee kunnen doen, heeft volgens Stichting Open Nederland een praktische reden. Als er tientallen partijen toegangstests uitvoeren, dreigen problemen met het toezicht op de kwaliteit daarvan.

900 miljoen

Het ministerie van Volksgezondheid streeft naar een capaciteit van 400.000 toegangstests per dag in mei. Voor die opschaling is 1,1 miljard euro begroot, waarvan ongeveer 900 miljoen euro via de Stichting Open Nederland wordt uitgegeven.

De rechtbank Amsterdam doet vrijdag uiterlijk om 09.30 uur uitspraak.

Meer uit Binnenland

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de bijeenkomst.

19 minuten geleden
Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

57 minuten geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

1 uur geleden
In Nederland gezochte Belgische drugscrimineel opgepakt in Berlijn

BERLIJN (ANP) - Een Belgische topcrimineel die ook in Nederland werd gezocht is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige man stond hoog op de opsporingslijst van Europol.

1 uur geleden
Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

DEN HAAG (ANP) - Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

1 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

1 uur geleden
Sluiten Groningenveld is volledig verantwoord, herhaalt Vijlbrief

KOLHAM (ANP) - Het is ook met het oog op de Nederlandse gasvoorziening volledig verantwoord om het Groningenveld definitief te sluiten. Dat herhaalde demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse Kolham, waar hij in een schuur op het Groningse platteland symbolisch de wet ondertekende die formeel een einde maakt aan de gaswinning in de provincie.

2 uur geleden