Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Overheid verspilt gemeenschapsgeld met huidige opzet toegangstesten'

'Overheid verspilt gemeenschapsgeld met huidige opzet toegangstesten'

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse overheid verkwist veel gemeenschapsgeld met de huidige opzet van toegangstesten. Dat betoogde de advocaat van tientallen commerciële coronatestbedrijven die de Staat en de Stichting Open Nederland voor de rechter hebben gesleept. Volgens hem maken veel commerciële testbedrijven feitelijk geen kans om toegangstests te kunnen uitvoeren. Daardoor dreigt veel geld op te gaan aan het opbouwen van een nieuwe testinfrastructuur, terwijl er al honderden commerciële locaties voor coronatests beschikbaar zijn.

De coronasneltesters eisten in het kort geding in Amsterdam onder meer dat de lopende aanbesteding wordt gestaakt. De deadline voor aanmeldingen verloopt vrijdagmiddag om 12.00 uur en gaat om contracten voor het afnemen van toegangstests vanaf 1 mei.

Voor die aanbesteding zou één testbedrijf, Lead Healthcare, al een onoverbrugbare voorsprong hebben genomen. De Stichting Open Nederland gaf dit bedrijf namelijk eerder zonder aanbesteding opdracht voor de opstartfase met toegangstesten voor evenementen. Daardoor heeft het bedrijf al veel ervaring heeft opgedaan en testcapaciteit opgebouwd.

Hevig verzet

Stichting Open Nederland verzet zich hevig tegen de aantijging dat Lead Healthcare wordt voorgetrokken. "Dat is stemmingmakerij", zo zei de raadsvrouw voor de stichting. Dat in de opstartfase van toegangstesten voor één partij werd gekozen, had volgens haar te maken met de haast die geboden is. De behoefte om verantwoord de samenleving open te gooien wordt namelijk met de dag urgenter.

Iedere geïnteresseerde partij kan zich vrijdag nog altijd inschrijven voor de aanbesteding, benadrukte de advocate van de stichting. Het staat daarbij allerminst vast dat Lead Healthcare ook na 1 mei toegangstests zal uitvoeren. "Voor hetzelfde geld worden ze eruit gedonderd", aldus de advocaat van Stichting Open Nederland.

Toezicht kwaliteit

Maar volgens de klagende testbedrijven worden ze ook op andere manieren uitgesloten. Zo eist Stichting Open Nederland dat aanbieders testlocaties exclusief voor toegangstesten inzetten. Dit betekent volgens commerciële testers dat ze hun bestaande opdrachten goeddeels moeten opofferen. Daarnaast wordt per regio slechts één partij de opdracht tot het afnemen van toegangstesten gegund.

Dat niet alle in Nederland aanwezige commerciële testers mee kunnen doen, heeft volgens Stichting Open Nederland een praktische reden. Als er tientallen partijen toegangstests uitvoeren, dreigen problemen met het toezicht op de kwaliteit daarvan.

900 miljoen

Het ministerie van Volksgezondheid streeft naar een capaciteit van 400.000 toegangstests per dag in mei. Voor die opschaling is 1,1 miljard euro begroot, waarvan ongeveer 900 miljoen euro via de Stichting Open Nederland wordt uitgegeven.

De rechtbank Amsterdam doet vrijdag uiterlijk om 09.30 uur uitspraak.

Meer uit Binnenland

Vermoedelijk ontvoerde man in Spanbroek gevonden in Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is maandag gevonden in Beverwijk, meldt de politie. Hij wordt medisch onderzocht en daarna verhoord. "We bedanken echt iedereen die met ons mee heeft gezocht, het waren er velen!", aldus de politie.

55 minuten geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

2 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

6 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

6 uur geleden
Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

9 uur geleden
Organisatie festival 'geschokt' door dodelijk steekincident

AMSTERDAM (ANP) - De organisatie van het festival Solid Grooves zegt geschokt te zijn door het dodelijke steekincident dat zondagavond op het festivalterrein plaatsvond. "We tasten in het duister over het hoe en waarom", staat in een verklaring op de website. "Onze gedachten gaan naar de slachtoffers, hun naasten en ooggetuigen van dit heftige incident."

12 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

16 uur geleden