Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overheid schat dat 3 miljoen prikken met coronavaccin zijn gezet

Overheid schat dat 3 miljoen prikken met coronavaccin zijn gezet

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft de grens van 3 miljoen toegediende coronavaccinaties gepasseerd, volgens het coronadashboard van de overheid. Daarop prijkte donderdag het getal 3.016.263. Dit is voor een deel gebaseerd op absolute gegevens en voor een deel op berekeningen. De meeste prikken komen voor rekening van de GGD'en, die tot en met woensdag ruim 2 miljoen prikken hebben gegeven.

Het GGD-cijfer is hard, net als het aantal van 108.601 toegediende doses in ziekenhuizen. Daarbovenop komen de berekende cijfers van instellingen voor langdurige zorg en huisartsen. Hun registratiesystemen zijn niet gekoppeld aan het centrale systeem van het RIVM, daarom schat het instituut het aantal prikken dat is gezet in op basis van de afgeleverde doses.

Vanwege de gedeeltelijke 'prikpauze' met het vaccin van AstraZeneca zijn in de laatste berekeningen overigens geen cijfers over dit vaccin meegenomen. Huisartsen geven dit vaccin wel nog aan mensen boven de 60 jaar, maar die doses komen nu dus even niet terug in het overzicht.

Vier miljoen

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei woensdag te verwachten dat later deze maand de grens van vier miljoen toegediende vaccins wordt bereikt. De perikelen rond AstraZeneca hebben volgens hem slechts "relatief beperkte" gevolgen voor de vaccinatiecampagne als geheel.

Nederland stopte afgelopen vrijdag tijdelijk met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin aan mensen onder de 60 jaar, vanwege een zeer zeldzame bijwerking: een combinatie van trombose en een lage hoeveelheid bloedplaatjes. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) deed nader onderzoek en oordeelde woensdag dat de voordelen van het vaccin zwaarder wegen dan de risico's. Het middel voorkomt veel meer ziekte en sterfgevallen dan het veroorzaakt.

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Johan__ 2 dagen geleden
Sorry, CDC: 0,15%
Johan__ 2 dagen geleden
Een prik voor wat? CDC: 0,015% IFR. Ga weg met deze troep.
mystiek56 2 dagen geleden
gelukkig krijgen de inboorlingen in Columbia wel zsm een vaccin. Boven de 65 wacht nog maar even.
GebakkenBanaan 2 dagen geleden
En we weten allemaal hoe goed de overheid in schatten is. Laat me niet lachen zeg.
Aceb 2 dagen geleden
Zouden z nog wel weten , waar ze mee bezig zijn? Volgens mij verliezen ze steeds meer en meer grip op het gebeuren..... Kan ook niet anders als je maar rond blijft zwalken, tussen ja, nee en misschien. Lekker bezig????

Meer uit Gezond

Reproductiegetal daalt, maar aantal besmettelijke mensen piekt

DEN HAAG (ANP) - Het coronavirus verspreidt zich weer iets minder snel onder de Nederlandse bevolking. Het zogenoemde reproductiegetal is gedaald van net boven de 1 naar net onder de 1. Dat is voor het eerst sinds eind februari. Bij die stand kan de uitbraak langzaam doven.

1 dag geleden
Vorige week recordaantal mensen gevaccineerd

BILTHOVEN (ANP) - In de week tot en met afgelopen zondag zijn 485.434 mensen in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is bijna evenveel als in de twee voorgaande weken bij elkaar. Nog nooit zijn er in één week zo veel mensen geprikt. Het ministerie van Volksgezondheid had voorspeld die week zo'n 500.000 prikken te zullen zetten. Minister Hugo de Jonge werd later iets voorzichtiger en hoopte daarbij in de buurt te komen.

1 dag geleden
Gezondheidsraad: vaccineer 16- en 17-jarigen uit risicogroepen

DEN HAAG (ANP) - Kinderen van 16 en 17 jaar met bijvoorbeeld het syndroom van Down, bloedkanker of morbide obesitas zouden ook moeten worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Zij zouden dan het vaccin van Pfizer en BioNTech moeten krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Tot nu toe worden alleen volwassenen ingeënt.

1 dag geleden
Janssen: Momenteel geen duidelijk verband vaccin en bloedklachten

LEIDEN (ANP) - Er is "momenteel geen duidelijk oorzakelijk verband" tussen bloedklachten, waarvan één met dodelijke afloop, en het coronavaccin van Janssen. Dat zegt een woordvoerster van de Nederlandse farmaceut.

1 dag geleden
'Brussel wil nog eens 1,8 miljard Pfizer-vaccins in 2022 en 2023'

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil nog eens 1,8 miljard coronavaccins bestellen, hoogstwaarschijnlijk vooral van Pfizer-BioNTech. Die zouden volgend jaar en het jaar erop moeten worden geleverd. De commissie heeft de plannen voorgelegd aan de EU-lidstaten "en de meeste lopen daar wel warm voor", bevestigt een EU-bron na berichtgeving van de Duitse krant Die Welt.

1 dag geleden
7716 nieuwe coronagevallen, gemiddelde loopt op

BILTHOVEN (ANP) - Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7716 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een vrijdag is dat het hoogste aantal sinds 8 januari.

1 dag geleden
Trombosestichting bepleit vrije keuze over vaccin AstraZeneca

VOORSCHOTEN (ANP) - Waarom geef je mensen niet gewoon een vrije keus: wel of geen vaccinatie met AstraZeneca. Stans van Egmond, directeur Trombosestichting Nederland pleit ervoor vaccinatie met AstraZeneca vrij te geven voor mensen die het wel willen. "En mensen die superongerust zijn moeten ook kunnen zeggen: ik wil het niet. Dat geeft mensen toch ook meer controle en dus rust", zegt ze nadat was besloten in ons land mensen onder de 60 jaar voorlopig niet meer in te enten met het coronavaccin van AstraZeneca.

1 dag geleden