Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overheid moet geen onhaalbare beloftes doen

Overheid moet geen onhaalbare beloftes doen

GEULLE (ANP) - De overheid moet geen beloftes doen die niet kunnen worden nagekomen. Het beloven van gouden bergen werkt ernstige teleurstellingen en tanend vertrouwen van burgers in de hand. Dat zei Nationale ombudsman Reinier van Zutphen dinsdag tijdens een bezoek aan door de watersnoodramp in 2021 getroffen inwoners van Geulle (Limburg).

Hij sprak er met meerdere bewoners en wethouder Vanessa de Rond van Meerssen. Dat gebeurde bij het dinsdag gepubliceerde rapport over tien herstelprojecten van de overheid, waarbij nauwelijks geleerd wordt van andere grote operaties. Daaruit bleek onder meer dat bijna nooit gevraagd wordt wat gedupeerden nodig hebben. Dat wordt van bovenaf bepaald. "De overheid zou zich tijdens het hele traject moeten afvragen: klopt het wel wat we doen, zijn mensen ermee geholpen?", zei Van Zutphen.

De inwoners van Geulle lieten tijdens het gesprek vooral hun boosheid zien over een belofte die premier Mark Rutte had gedaan, en vervolgens niet nakwam. "Eerst wordt gezegd dat alles wordt vergoed", zei hovenier Willem Otten uit Geulle. "En vervolgens worden die beloftes niet nagekomen. Dan is het vertrouwen in de overheid weg."

Belofte

"De premier beloofde dat het om een ramp ging, en dat de schade dus buiten de verzekering valt", zei bewoonster Mea Verhoef. De overheid zou daarom inspringen. Al gauw bleek dat de verzekering wel degelijk voor een groot deel bepaalde wat, of en hoeveel er werd uitgekeerd. "Dan word je basale vertrouwen in de overheid zwaar beschadigd. Bovendien verwacht ik van de overheid dat die vraagt: hoe kan ik helpen? En niet hoe ervoor gezorgd kan worden dat ze niet meer kwijt is dan waar je strikt genomen recht op hebt."

"De regels zijn heel streng gemaakt", zei bewoner Kris Förster. "Overal hoor ik mensen hier zeggen: we hebben niks gekregen of een habbekrats. Dan zijn de regels te streng."

Restschulden

"De mensen zitten met restschulden", aldus de wethouder. "Ze kunnen veel schade niet betalen. Bovendien kan niemand een hele administratie opzetten om aan regels te voldoen om geld te krijgen. Maar dat dringt niet door tot Den Haag."

Het jarenlange gesteggel over schadevergoeding beheerst het leven van bewoner Antoine Penne. "Je wordt aan je lot overgelaten. Ik zou behoefte hebben aan iemand die kan ondersteunen en raad geven."

Meer uit Binnenland

Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

1 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

1 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

4 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

4 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

4 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

4 uur geleden
Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens het Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. "We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang", aldus een woordvoerster.

4 uur geleden