Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overheid leent tot 65 miljard extra wegens coronamaatregelen

Overheid leent tot 65 miljard extra wegens coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De rijksoverheid verwacht de komende drie maanden tussen de 45 en 65 miljard euro extra te moeten lenen als gevolg van de maatregelen om bedrijven door de coronacrisis heen te loodsen. Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer.

Het kabinet zei eerder al dat de aangekondigde steunmaatregelen, zoals het grotendeels doorbetalen van de lonen van werknemers, komend kwartaal tussen de 10 en 20 miljard euro zullen kosten. Bedrijven kunnen daarnaast belastinguitstel krijgen. Daardoor komt er de komende maanden 35 tot 45 miljard euro minder binnen.

Omdat het kabinet ervoor kiest niet te gaan bezuinigen, zal daarom de komende tijd extra geld moeten worden geleend. "Uiteraard heeft dit alles gevolgen voor de staatsschuld", erkent Hoekstra. "Dat kunnen we dragen want de overheidsfinanciën zijn op orde."

Staatsschuld

Nederland heeft de afgelopen jaren de staatsschuld teruggedrongen tot rond de 400 miljard euro, minder dan 50 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is ruim onder de 60 procent die de eurolanden onderling als maximum hebben afgesproken.

Nederland zou daarmee in theorie nog zo'n 90 miljard euro extra kunnen lenen zonder tegen die grens aan te lopen, mits de omvang van de economie gelijk blijft. Hoekstra, binnen de eurogroep doorgaans een van de strengste pleitbezorgers van begrotingsdiscipline, heeft evenwel eerder deze week bij zijn ambtgenoten aangedrongen op flexibiliteit.

Meer uit Binnenland

Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

52 minuten geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

1 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

2 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

3 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

3 uur geleden
Blokkade A12 beëindigd, bijna 600 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij de blokkade van de A12 door aanhangers van Extinction Rebellion zaterdag bijna 600 actievoerders aangehouden. De politie zette opnieuw een waterkanon in en beëindigde de blokkade rond 14.00 uur. Dit keer deden ook ruim honderd Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation mee aan de actie.

4 uur geleden
Lichaam man gevonden in Utrecht, politie gaat uit van misdrijf

UTRECHT (ANP) - De politie heeft donderdag in een woning aan de Teugelhof in de Utrechtse binnenstad het lichaam gevonden van een man, die waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen. Agenten namen een kijkje in de woning na een melding dat de man al dagen niet gezien was en dat er ook geen contact meer met hem was geweest, meldt de politie zaterdag.

6 uur geleden