Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overheid helpt Nederlandse start-ups in de Verenigde Staten

Overheid helpt Nederlandse start-ups in de Verenigde Staten

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid helpt Nederlandse start-ups die in de Verenigde Staten willen groeien. De komende drie jaar volgen maximaal zestig bedrijven in de zogeheten ScaleNL Accelerator een coachingsprogramma dat twaalf weken duurt "om ze gereed te maken voor succes op de Amerikaanse markt". Daarvoor stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 500.000 euro beschikbaar.

Het landelijke investeringsfonds Invest-NL draagt ook bij aan het programma, dat een initiatief is van Nederlandse ondernemers en Nederlandse consulaten-generaal in de Verenigde Staten. Het bedrag wordt mogelijk aangevuld met privaat geld om de doelen zoals zakendoen in Silicon Valley te kunnen halen, schrijft het ministerie op de website.

Dirk Janssen, consul-generaal in San Francisco: "In de VS worden Nederlandse start-ups vaak als innovatief en vernieuwend gezien. Met ScaleNL proberen we die Amerikaanse doorbraak ook écht te forceren: we verbinden ondernemers met vooraanstaande experts en investeerders in Amerikaanse techhubs."

Financieringsrisico's

Start-ups kunnen zich tot 18 februari 2022 aanmelden voor het programma, dat "voorbereidt op financieringsrondes en stormachtige groei ('scalen') in de VS", schrijft het departement. De eerste groep van tien bedrijven neemt naar verwachting vanaf april deel.

Reden voor het programma is dat Nederlandse start-ups die internationaal willen uitbreiden volgens het ministerie vaak tegen financieringsrisico's aanlopen, "mede doordat Nederlandse investeerders vaak minder risico willen nemen dan internationale investeerders", aldus het ministerie.

Een voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat het goed doet in de VS is fabrikant van elektrische fietsen VanMoof. In 2020 haalde het bedrijf nog geld op bij een investeringsmaatschappij uit de Amerikaanse techhub Silicon Valley, Norwest Venture Partners. Het merk, dat in 2009 werd opgezet, heeft winkels in onder meer New York en San Francisco. Door de pandemie kozen mensen vaker de fiets, waardoor het bedrijf de afgelopen jaren flink groeide.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

6 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

8 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

9 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

11 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

12 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden