Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Overheid heeft gedupeerde Groningers nooit centraal gesteld'

'Overheid heeft gedupeerde Groningers nooit centraal gesteld'

DEN HAAG (ANP) - Elke bewindspersonen die de afgelopen jaren het gas- en aardbevingsdossier onder zijn hoede heeft gehad, is alleen bezig geweest met beeldvorming en symboolpolitiek. Dat zei Susan Top, voormalig secretaris van het Groninger Gasberaad, tegen de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Elke minister riep dat bij het afhandelen van schade en de versterkingsoperatie de bewoner centraal stond, maar daarvan is volgens Top nooit sprake geweest.

Het beperken van de rekening van het herstel voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft volgens Top altijd voorop gestaan. Schade-experts werden door hun opdrachtgever gestuurd om zo weinig mogelijk schade te erkennen, zo heeft ze van enkelen van hen gehoord. Ook van anderen heeft ze dergelijke signalen gekregen.

Eerst was de NAM zelf opdrachtgever voor de schade-experts, later het Centrum voor Veilig Wonen (CVW) en vervolgens het Instituut voor Mijnbouwschade Groningen. De laatste twee waren, op papier, onafhankelijk van de NAM. Top heeft daar, gezien de signalen die haar door de jaren heen hebben bereikt, sterke twijfels bij. "De rapporten die de schade-experts opstelden, noemden wij de smoezenboeken." Gedupeerden kregen regelmatig een brief dat de gemelde schade niet de oorzaak van de aardbeving was, maar dat er sprake was van achterstallig onderhoud. "Mensen vonden het verschrikkelijk dat ze als leugenaar werden gezien."

Veel leed

Als secretaris van het Groninger Gasberaad heeft Top zich jarenlang ingezet voor een goede oplossing voor gedupeerden van de aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning in Groningen. Ze heeft om dat te bereiken in allerlei overlegstructuren gezeten en ook bij ministers aan tafel. Alle plannen en beloften voor schadevergoeding en de herstel- en versterkingsoperaties heeft ze langs zien komen. En ook weer zien verzanden, waardoor alles weer stil kwam te liggen en gedupeerden langer in onzekerheid en angst moesten leven.

Het zwabberende, onduidelijke en ondoorzichtige beleid heeft bij de gedupeerde Groningers veel leed veroorzaakt, benadrukte Top. Keer op keer werden de problemen en verantwoordelijkheden doorgeschoven of afgewenteld op anderen, niemand heeft zijn verantwoordelijkheid genomen, vindt ze. De overheid heeft daarnaast onvoldoende geluisterd naar de Groningers.

"In Groningen heeft men opgehouden met hopen. Het minste wat uw commissie kan doen is de erkenning dat zij niet gek waren", gaf ze de leden van de enquêtecommissie mee.

Meer uit Binnenland

Duizenden boeren zaterdag langs Vueltaroute in Woudenberg

UTRECHT (ANP) - Tussen de 2000 en 4000 boeren komen naar verwachting zaterdag naar een protestbijeenkomst in Woudenberg (provincie Utrecht). Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Op meerdere plekken langs de route proberen de boeren aandacht te vragen voor hun strijd tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen van het kabinet. Er komen geen blokkades, verzekert voorzitter Bart Kemp van organisator Agractie.

26 minuten geleden
LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

DEN HAAG (ANP) - "Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben "niet heilig" noemde.

1 uur geleden
Milieuclub MOB mogelijk naar Europa bij uitstel stikstofdeadline

NIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat mogelijk een klacht indienen bij de Europese Commissie als de deadline voor de vermindering van de stikstofuitstoot verschoven wordt. Voorzitter van de milieuclub Johan Vollenbroek reageert daarmee op uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra in het AD.

1 uur geleden
Bij aanmeldcentrum Ter Apel hebben 300 mensen buiten geslapen

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van donderdag op vrijdag rond de driehonderd mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel.

3 uur geleden
Lowlands na twee jaar terug van weggeweest

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Nadat het festival twee keer was geannuleerd vanwege de coronapandemie is ook Lowlands weer terug. De 28e editie van het festival in Biddinghuizen gaat vrijdag van start en duurt tot en met zondag.

9 uur geleden
Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

13 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

16 uur geleden