
Overheid en bedrijven moeten weerbaarder worden tegen cyberaanval
DEN HAAG (ANP) - Overheidsdiensten en belangrijke bedrijven moeten beter bestand worden tegen digitale bedreigingen, vindt het kabinet. Dat kondigt nieuwe regels aan waar overheden, zogenoemde "vitale bedrijven" en leveranciers van digitale producten en diensten aan moeten gaan voldoen. "De digitale dreiging is permanent en neemt eerder toe dan af, met alle mogelijke gevolgen van dien", zo staat te lezen in de zogeheten cybersecuritystrategie voor de komende jaren.
Om die dreiging het hoofd te bieden is actie nodig, vinden de betrokken bewindslieden. Ze willen meer verantwoordelijkheid neerleggen bij de overheid en specifieke sectoren. De nadruk op "eenzijdige verantwoordelijkheid van het individu" zien ze als "een doodlopende weg". Onder vitale sectoren vallen bijvoorbeeld de stroom- en drinkwatervoorziening.
Het kabinet gaat er bij allerlei bedrijven en organisaties, waaronder ook de zorg, op aandringen meer aandacht te besteden aan cybersecurity. Ook scholen moeten veel meer aandacht gaan besteden aan informatiebeveiliging en privacy, bijvoorbeeld door dit te behandelen in hun jaarverslagen en crisisoefeningen te doen. Dat onderwijsinstellingen een interessant doelwit voor criminelen kunnen zijn, bleek begin dit jaar bijvoorbeeld toen de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam doelwit waren van een grote cyberaanval.
'Zo verknoopt en complex'
Burgers moeten in het nieuwe plan ook beter worden beschermd tegen cybercriminaliteit. Zo moet het makkelijker worden om online melding of aangifte te doen als zij hier slachtoffer van zijn.
De komende jaren wil het kabinet onder meer investeren in mensen en systemen die "scherper zicht geven op de herkomst van dreigingen". Ook moeten meer specialisten op het gebied van cybersecurity worden opgeleid en worden diverse diensten samengevoegd tot het Cyber Security Incident Response Team (CSIRT).
"Het digitale ecosysteem is inmiddels zo verknoopt en complex, dat het voor individuele organisaties en personen ingewikkeld zo niet onmogelijk is om het geheel te doorgronden, terwijl juist dit ecosysteem ons moderne leven, en onze economie en samenleving als geheel mogelijk maakt", zo wordt in de strategie uitgelegd. "Criminelen maar ook kwaadwillende staten misbruiken deze complexiteit door zich ongezien op te houden en via digitale kwetsbaarheden onze publieke waarden aan te tasten."
Het kabinet maakt duidelijk dat de vrijblijvendheid op dit terrein "voorbij" moet zijn.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - In diverse gemeenten worden volgende week boetes uitgedeeld als bestelauto's en vrachtwagens een uitstootvrije zone binnenrijden als ze daar niet mogen komen. De waarschuwingsperiode eindigt dan, meldt het programma Op weg naar ZES (Zero Emissie Stadslogistiek). Dat is een initiatief van onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het verkeer rijdt maandagochtend vooralsnog goed door, ondanks de diverse wegafsluitingen door de NAVO-top. Dat ziet de ANWB Verkeersinformatie. Rond 07.40 uur stond er op de A- en N-wegen zo'n 180 kilometer file.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De veestapel krimpt naar verwachting tussen de 15 en 18 procent richting het einde van het decennium, meldt ABN AMRO in een onderzoeksrapport. Daardoor kunnen duizenden banen verloren gaan. De krimp is volgens de bank het gevolg van de beëindigings- en afromingsregelingen van de overheid, die door de stikstofcrisis genoodzaakt is hard in te grijpen in de veeteelt.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er wordt momenteel gewerkt aan het weghalen van een deel van de Nederlandse militairen uit Irak. Dat zei demissionair defensieminister Ruben Brekelmans aan tafel bij Café Kockelmann op NPO 1. De minister zei dat hij mogelijk op zeer korte termijn al meer kan melden, als de militairen veilig zijn geland.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het protest in Den Haag tegen de NAVO, die dinsdag en woensdag zijn jaarlijkse top in de stad houdt, is geëindigd op het Malieveld. De demonstranten kwamen daar even voor 18.00 uur aan na een wandeling langs het Vredespaleis. De organisatie schatte dat ongeveer 5000 mensen deelnamen aan het protest, dat zonder grote problemen is verlopen.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De deelnemers aan het Nationaal Burgerberaad Klimaat presenteren hun advies over het klimaatbeleid twee maanden later dan gepland aan het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer. De aanbieding van hun advies stond gepland voor 29 september, maar is uitgesteld tot eind november, een maand na de verkiezingen. De organisatie zegt het advies graag te willen aanbieden aan een nieuw gekozen Tweede Kamer, "met een frisse blik en een nieuw mandaat".
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Weggebruikers in de Randstad moeten vanaf zondagmiddag rekening houden met veel hinder door de wegafsluitingen rond de NAVO-top. De A5, A44, N44 en de N440 zijn tot vrijdag deels of helemaal dicht, en ook op de A4 en N434 wordt veel hinder verwacht. Ook regionale en lokale wegen in en rond Den Haag, Wassenaar, Katwijk, Noordwijk, Haarlemmermeer, Leiden en Rotterdam gaan deels of helemaal dicht.
15 uur geleden