Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overeenkomst moet Limburg beter tegen water beschermen

Overeenkomst moet Limburg beter tegen water beschermen

VALKENBURG (ANP) - Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft donderdag in Valkenburg de bestuursovereenkomst Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) getekend. Die moet de provincie beter beveiligen tegen extreem hoge waterstanden en overstromingen, zoals die van een jaar geleden.

Het programma wil de capaciteit van de afvoer van beken en zijrivieren vergroten. Daarnaast moet het klimaatbewustzijn van inwoners vergroot worden, bleek tijdens de bijeenkomst van bestuurders donderdag in Valkenburg. Tijdens die bijeenkomst werd ook een 'Regionale Actietafel' geïnstalleerd, die de maatregelen aanstuurt. Het programma zal naar eigen zeggen 10 tot 15 jaar nodig hebben om de waterveiligheid te garanderen.

De overeenkomst tussen onder meer Rijk, provincie, gemeenten, boeren en andere grondbeheerders en Waterschap Limburg is volgens die partijen de eerste stap naar een gezamenlijke aanpak van de gevolgen van de klimaatcrisis. Het heeft geen zin om in het Zuid-Limburgse landschap zes meter hoge dammen neer te zetten, zei directeur Theo Reijnders van WRL.

Andere opgaven

"We zullen ook moeten kijken naar andere opgaven, integraal moeten werken", zei Reijnders. "Het stikstofdossier bijvoorbeeld kan ons in de weg staan, als we meer weilanden in het heuvelland willen om water vast te houden." Het gaat dus niet alleen om water en waterkeringen, maar bijvoorbeeld ook de landbouwtransitie en stikstof moeten in het programma betrokken worden, aldus Reijnders.

"De inwoners weten het meeste van het gebied waar ze in wonen en weten het beste aan welke knoppen ze kunnen draaien", zei de Limburgse gedeputeerde Lia Roefs (PvdA). Zij riep de aanwezige wethouders op deze signalen mee te nemen. Voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord kondigde aan dat er "minirampenplannetjes" in de maak zijn voor wat inwoners zelf kunnen doen.

"Wat vorig jaar in Limburg, maar ook in België en Duitsland is gebeurd, hopen we niet meer mee te maken", zei minister Harbers. "Dit is echter geen vanzelfsprekendheid, omdat er grenzen aan de maakbaarheid van het watersysteem zitten. Daarom hebben we in het coalitieakkoord 300 miljoen gereserveerd voor maatregelen in de beekdalen van zijrivieren van de Maas, zodat we Limburg beter kunnen beschermen tegen weersextremen."

Meer uit Binnenland

Hof behandelt hoger beroep Pegida-voorman over beledigen moslims

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag behandelt maandag het hoger beroep van Edwin Wagensveld. De voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida werd in november door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot veertig uur taakstraf voor groepsbelediging. Wagensveld had de Koran een fascistisch boek genoemd.

3 minuten geleden
Eindhoven viert feest met landskampioen PSV

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven viert maandag feest omdat PSV voor de 25e keer landskampioen is geworden. De omgeving rond het Stadhuisplein is afgezet en in de binnenstad staan grote schermen waarop de huldiging is te volgen. De festiviteiten beginnen rond 15.00 uur.

4 minuten geleden
Wageningse herdenking trekt in totaal 90.000 bezoekers

WAGENINGEN (ANP) - De Nationale Herdenking Capitulaties 1945, het Bevrijdingsdefilé en het Bevrijdingsfestival Gelderland in Wageningen hebben samen 90.000 bezoekers getrokken, meldt organisator Wageningen45. Ook waren dertien buitenlandse WOII-veteranen, uit Groot-Brittannië en Canada, en twee Nederlandse WOII-veteranen aanwezig tijdens de Nationale Herdenking en het Vrijheidsdefilé.

1 uur geleden
CBS: meer broedvogels in Nederland, maar niet op alle plekken

DEN HAAG (ANP) - De populaties van vogelsoorten die in Nederland broeden, waren vorig jaar gemiddeld ruim 28 procent groter dan in 1990. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd op basis van tellingen die Sovon Vogelonderzoek heeft gecoördineerd.

2 uur geleden
Omwonenden grote brand Oss nog niet naar huis

OSS (ANP) - Bewoners van vijf huizen in de directe omgeving van het pand in Oss waar vrijdagochtend brand uitbrak, kunnen voorlopig nog niet naar huis. De woningen hebben te veel rookschade en ook is er veel stankoverlast, zegt een woordvoerster van de gemeente. Het zal vermoedelijk nog een paar dagen duren voor de mensen terug kunnen.

5 uur geleden
PSV maandag gehuldigd, rondrit op platte kar en feest in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - PSV is voor de 25e keer landskampioen geworden en dat wordt maandag 6 mei gevierd met een huldiging in Eindhoven. De feestelijkheden beginnen om 15.45 uur in het Philips Stadion, waar de spelers een ereronde met de schaal lopen.

11 uur geleden
Organisatie Wageningse herdenking blij met ordelijk verloop

WAGENINGEN (ANP) - De organisatie achter de herdenking van de Duitse capitulatie en het Vrijheidsdefilé in Wageningen, Wageningen45, kijkt tevreden terug op de plechtigheden in de Gelderse stad. "We zijn blij dat er geen ongeregeldheden zijn geweest en dat alles eervol, ordelijk en waardig is verlopen", laat een woordvoerder weten.

12 uur geleden