Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overal in Frankrijk spontane demonstraties na aanblijven regering

Overal in Frankrijk spontane demonstraties na aanblijven regering

PARIJS (ANP) - In allerlei Franse steden zijn maandagavond spontane demonstraties ontstaan vanwege de omstreden pensioenplannen van de regering. In Parijs waren 2000 agenten op de been vanwege de protesten. In de Franse hoofdstad werden 171 mensen gearresteerd. Ook in steden als Bordeaux, Lille, Toulouse, Straatsburg, Nantes, Rennes en Lyon gingen mensen de straat op, net als in kleinere Franse plaatsen als Limoges, Amiens en Caen.

De protesten volgden op een week waarin al verschillende keren gedemonstreerd werd tegen de pensioenplannen, die vorige week zonder goedkeuring van het parlement zijn doorgevoerd. Vooral de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 maakt veel Fransen woedend. Nadat de regering maandag twee moties van wantrouwen overleefde, werd premier Elisabeth Borne door de betogers "antidemocratisch" beleid verweten. Een van de moties van wantrouwen werd niet aangenomen omdat het in het parlement met 577 zetels aan slechts negen stemmen ontbrak.

In Parijs werden maandagavond in verschillende arrondissementen prullenbakken in brand gestoken en liepen mensenmassa's door de straten. "President Emmanuel Macron, treed af" en "Parijs, sta op, sta op", riepen de demonstranten volgens het Franse BFMTV. De Franse krant Le Monde sprak van een "kat-en-muisspel in de straten van Parijs" en op beelden was te zien hoe de veelal jonge demonstranten de confrontatie met de politie zochten. Volgens een verslaggever van persbureau AFP werd traangas ingezet.

Ook in verschillende delen van Lyon werden kleine brandjes gesticht, meldt Le Monde. In de stad arresteerde de politie acht mensen. Eén agent raakte lichtgewond. In het nabijgelegen Saint-Étienne werden vier arrestaties verricht, daar raakten drie agenten gewond. Arrestaties waren er ook in Rennes, waar twee mensen werden opgepakt. In Dijon en Straatsburg werden winkelruiten door demonstranten vernield. In andere steden kwamen honderden mensen bij elkaar, maar liep het voor zover bekend niet uit de hand.

De pensioenhervormingen zijn volgens de regering nodig omdat het pensioenstelsel anders onbetaalbaar wordt. Dinsdagochtend spreekt Macron erover met premier Borne. De Franse president heeft nog niet gereageerd sinds zijn regering de stemmingen maandag ternauwernood overleefde.

Donderdag wordt een nieuwe landelijke actiedag met stakingen verwacht.

Meer uit Buitenland

Veiligheidsraad eist eind belegering Soedanese provinciehoofdstad

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich, op initiatief van Groot-Brittannië, in grote meerderheid uitgesproken voor een resolutie die een onmiddellijk einde eist aan de belegering van de Soedanese deelstaatshoofdstad Al Fasher, ongeveer 800 kilometer ten westen van Khartoem. Alle leden stemden voor en Rusland onthield zich van stemming. De stad wordt belegerd door de Rapid Support Forces (RSF), een voormalige elite-eenheid van het regime van dictator Omar Hassan al Bashir, die van 1989 tot 2019 aan de macht was.

22 minuten geleden
Rechter handhaaft straffen handlangers aanslagpleger Nice

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk heeft de rechter besloten dat de straf van twee mannen die betrokken waren bij de aanslag in Nice in 2016 gehandhaafd blijft. Het tweetal werd in 2022 veroordeeld tot 18 jaar cel, maar ging in hoger beroep.

38 minuten geleden
Franse linkse partijen vormen front voor parlementsverkiezingen

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - In Frankrijk bundelen de linkse politieke partijen hun krachten voor de aankomende parlementsverkiezingen. In een gezamenlijke verklaring spreken de partijen over "een nieuwe pagina in de geschiedenis van Frankrijk".

1 uur geleden
Zuid-Afrikaanse ANC zegt met eenheidsregering verder te kunnnen

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft in Zuid-Afrika de vorming van een regering van nationale eenheid aangekondigd. De linkse partij verloor in de verkiezingen eind mei na ongeveer dertig jaar de meerderheid in het parlement, maar blijft de grootste in het land. Partijchef Fikile Mbalula zei dat de nieuwe coalitie "naar het centrum zal opschuiven".

1 uur geleden
VS en Oekraïne tekenen veiligheidsdeal voor tien jaar

FASANO (ANP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden hebben een veiligheidsovereenkomst getekend met een looptijd van tien jaar. Volgens de tekst is de overeenkomst bedoeld als een stap in de richting van een Oekraïens NAVO-lidmaatschap. De overeenkomst werd getekend in de marge van de G7-top in Italië.

2 uur geleden
Scholz begroet plan voor miljardenleningen aan Oekraïne

BARI (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft een initiatief van de G7 om Oekraïne aan tientallen miljarden te helpen begroet als "een duidelijk teken aan het adres van president Vladimir Poetin". Volgens Scholz is diens plan de oorlog voort te zetten net zo lang tot de bondgenoten van Oekraïne de hulp aan Oekraïne stoppen. Dat plan is nu mislukt volgens Scholz met de toezegging van circa 46 miljard euro. Hij sprak tijdens de topconferentie van de G7 in Zuid-Italië.

3 uur geleden
Lidstaten EU verlengen bescherming Oekraïense vluchtelingen

LUXEMBURG (ANP) - De Europese ministers van asiel- en migratiezaken hebben donderdag ingestemd met de verlenging van de bescherming voor Oekraïense vluchtelingen met nogmaals een jaar. "Zolang er bommen in Oekraïne vallen, is de situatie daar niet veilig", zei de Belgische staatssecretaris Nicole de Moor (Asiel en Migratie) na afloop van de vergadering van EU-ministers.

3 uur geleden