
Over een week uitspraak in hoger beroep over opheffen avondklok
DEN HAAG (ANP) - Het hof doet over een week, op vrijdag 26 februari, uitspraak in het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok. De uitspraak is schriftelijk.
De rechtbank in Den Haag gaf actiegroep Viruswaarheid dinsdag gelijk in een door hen aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de rechtmatigheid van de avondklok. De Staat tekende meteen hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Dat deed het hof dinsdag kort voor 21.00 uur na een chaotisch verlopen zitting. De avondklok blijft daardoor in elk geval tot de uitspraak in hoger beroep gehandhaafd.
Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, noemde het "een vreemde gang van zaken" dat de uitspraak een week op zich laat wachten. "Eerder deze week was er ontzettende haast, nu moeten we een week wachten." De voorzitter van het hof gaf aan "grondig" over de kwestie te moeten nadenken.
Stemmingen
Overigens blijft de avondklok hoogstwaarschijnlijk sowieso van kracht. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging donderdag tijdens een ingelast debat akkoord met de spoedwet voor de avondklok. De Eerste Kamer stemt zo goed als zeker vrijdag ook in.
De voorzieningenrechter oordeelde eerder deze week dat de avondklok geen maatregel is waarmee niet kan worden gewacht "zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak". De avondklok maakt "een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer", aldus de rechter, en gaf daarmee Viruswaarheid gelijk in het kort geding.
Sinds de uitspraak van de rechter zijn de boetes voor overtredingen van de avondklok opgeschort, laat het Openbaar Ministerie weten. "Het OM wacht het oordeel van de hoger beroep-rechter af en zal dan bezien of en welke consequenties dat heeft." Sinds de invoering van de avondklok op 23 januari zijn ongeveer 33.000 boetes uitgedeeld.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De ministerraad heeft ingestemd met een nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Vanaf 1 januari 2026 zal Marc Kuipers deze positie vervullen. Hij vervangt dan Pieter-Jaap Aalbersberg, die de functie sinds 2019 bekleedt.
49 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigratie in toom te houden moet de vraag naar goedkope arbeid omlaag. Bijvoorbeeld door het minimumloon te verhogen en te ontmoedigen dat bedrijven uitzendkrachten inzetten voor werk dat altijd moet worden gedaan. Dat adviseert een werkgroep van ambtenaren die daar onderzoek naar heeft gedaan op verzoek van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
2 uur geleden