Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Over een week meer duidelijk over stakingsdreiging streekvervoer

Over een week meer duidelijk over stakingsdreiging streekvervoer

UTRECHT (ANP) - Vakbonden maken over krap een week duidelijk of reizigers opnieuw last zullen krijgen van stakingen in het streekvervoer. Aanstaande woensdag loopt een ultimatum af dat FNV en VVMC aan werkgevers als Keolis en Arriva hebben gesteld. Ze eisen dat streekvervoerders uiterlijk die dag tegemoetkomen aan hun wensen voor een betere cao.

FNV liet eerder al doorschemeren dat leden die werkzaam zijn in het streekvervoer bereid zijn te staken. VVMC spreekt van mogelijk "collectieve acties".

Het conflict draait om één van de twee cao's in het streekvervoer, die vooral betrekking heeft op treinpersoneel van regionale spoorvervoerders en een aantal buschauffeurs. Voor deze circa 1300 werknemers eisen de vakbonden dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie, die nu erg hoog is. Werkgevers bieden volgens de vakbonden veel minder.

Eerder eindbod weggestemd

Leden van de vakbonden hebben een eerder eindbod van werkgevers in het streekvervoer weggestemd. Volgens FNV-bestuurder Edwin Kuiper willen medewerkers op de treinen en bussen van regiovervoerders ook meer regelmaat in de roosters en maatregelen tegen de hoge werkdruk.

Een woordvoerder voor de werkgevers in het streekvervoer, verenigd in de VWMOV, wilde niet direct inhoudelijk ingaan op het ultimatum. Eerst willen de werkgevers met elkaar in beraad over de aankondiging van de vakbonden.

12.000 medewerkers

Sinds medio november onderhandelen werkgevers en vakbonden ook over een grotere cao voor streekvervoer, die geldt voor ongeveer 12.000 medewerkers. In oktober waren er nog drie dagen van stakingen als drukmiddel voor aanpassingen aan deze cao, georganiseerd door FNV.

Meer uit Financieel

Chipmaker Intel keldert op Wall Street na teleurstellende cijfers

NEW YORK (ANP) - Intel werd vrijdag flink afgestraft op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse chipfabrikant kampt met een zwakkere vraag naar chips voor computers en datacenters en zag de omzet afgelopen kwartaal hard dalen. Ook dook het bedrijf in de rode cijfers. De omzetverwachting voor het huidige kwartaal stelde eveneens teleur. Het aandeel van de belangrijke klant van ASML werd 10 procent minder waard.

32 minuten geleden
Indiase Adani raakt miljarden kwijt en zakt op ranglijst rijksten

MUMBAI (ANP/RTR) - De Indiase miljardair Gautam Adani is in korte tijd flink gekelderd op de lijst met rijkste personen ter wereld. Het belangrijkste bedrijf van de 60-jarige magnaat werd een vijfde minder waard na een kritisch Amerikaans rapport over schulden en het gebruik van belastingparadijzen door Adani’s ondernemingen. Adani zakte van de derde naar de zevende plek op de ranglijst van zakentijdschrift Forbes.

35 minuten geleden
Sanderink verliest ook zeggenschap over laatste aandeel Centric

AMSTERDAM (ANP) - Gerard Sanderink verliest ook de zeggenschap over zijn laatste aandeel in IT-bedrijf Centric. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam bepaald. Ook wordt een verzoek goedgekeurd van het Openbaar Ministerie (OM) om een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken in het bestuur van Centric. Daarmee wil het OM duidelijkheid scheppen over wat er vorig jaar allemaal is gebeurd rond de onverwachte terugkeer van de inmiddels afgezette topman.

56 minuten geleden
Eneco verlaagt energietarieven fors, nog wel boven prijsplafond

ROTTERDAM (ANP) - Energieleverancier Eneco verlaagt de variabele tarieven per 1 maart fors voor een deel van zijn klanten. Maar de prijzen blijven nog wel boven het prijsplafond. Voor hun verbruik boven de grens van het prijsplafond gaan huishoudens over ruim een maand wel ruim 40 procent minder betalen dan nu het geval is, meldt Eneco.

3 uur geleden
Rabobank verhoogt spaarrente verder

UTRECHT (ANP) - De Rabobank verhoogt de variabele spaarrente vanaf 16 februari naar een half procent. Die is nu nog 0,25 procent. Deze nieuwe rente gaat zowel gelden voor kleine als grotere bankrekeningen, meldt de bank op zijn website.

3 uur geleden
Koerswinst Signify stuwt AEX richting 750 punten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak tikte vrijdag weer even de 750 punten aan, mede dankzij een sterke koerswinst van Signify. De hoofdindex, die eerder deze week al flirtte met die puntengrens, wist voor het laatst op 17 februari 2022 boven de 750 punten te sluiten. Dat was voor de Russische invasie in Oekraïne.

3 uur geleden
Schrappen reclame met ‘woke’ chocolaatjes M&M’s blijkt mediastunt

MCLEAN (ANP/BELGA) - Alle geanimeerde chocolaatjes in de reclames van M&M’s zullen nog gewoon te zien blijven op televisie. Dat meldt het bedrijf nadat het eerder had aangekondigd te stoppen met de reclame. Dat besluit volgde op de ophef die in de Verenigde Staten was ontstaan over het uiterlijk van een aantal figuurtjes. Maar het schrappen van de reclame blijkt een mediastunt in aanloop naar de Super Bowl, de finale van het American footballseizoen en een van de beste bekeken tv-avonden van het jaar.

4 uur geleden