Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OV-NL: minder mondkapjes in ov, vaker irritaties

OV-NL: minder mondkapjes in ov, vaker irritaties

DEN HAAG (ANP) - Minder mensen dragen sinds de versoepeling van de coronaregels nog mondkapjes in het openbaar vervoer, terwijl dit wel verplicht is. Dit zorgt voor meer irritaties bij medewerkers van vervoersbedrijven en overige passagiers. Dat zegt de landelijke branchevereniging OV-NL. Er worden ook iets vaker boetes uitgedeeld, zegt de vereniging. Volgens vervoersbedrijven GVB en HTM is mensen die geen mondkapje dragen aanspreken vaak wel al voldoende.

"We zien dat de irritatie toeneemt", zegt een woordvoerder van OV-NL. "Dat zien we bij passagiers die wel netjes een mondkapje dragen, maar ook bij medewerkers. Het is natuurlijk erg vervelend voor bijvoorbeeld een buschauffeur dat hij mensen telkens op het niet of niet goed dragen van een mondkapje moet aanspreken." Dat is steeds vaker nodig, zegt de zegsman, omdat steeds meer mensen sinds de versoepelingen geen mondkapje dragen. "Het lijkt erop dat in het openbaar vervoer zo’n 10 tot 20 procent van de mensen geen mondkapje draagt. Op stations is dit vaak al 40 procent of meer."

Volgens de vereniging, die elke dinsdag met verschillende vervoersbedrijven vergadert, wordt desondanks niet strenger gecontroleerd door de vervoersbedrijven. "Er rijden alleen al zo'n zesduizend bussen rond. Er is gewoon niet tegenop te handhaven door boa's en dat moet je ook niet willen. De enige oplossing is voldoende draagvlak: mensen moeten zelf inzien dat ze echt mondkapjes moeten gaan dragen." Vervoersbedrijven spreken mensen eerst aan op het niet dragen van een kapje voordat er een boete wordt gegeven, zegt de woordvoerder.

Dat is vaak voldoende, zien ook de vervoersdiensten GVB in Amsterdam en HTM in Den Haag. "De meeste mensen doen het mondkapje direct op als je het vraagt", aldus GVB. Dat ziet ook HTM, zegt de woordvoerder: "Wij proberen het gesprek aan te gaan, in een aantal gevallen leidt dat tot discussie, wat tot een boete kan leiden. Maar dat gebeurt in weinig gevallen." Ook de Rotterdamse vervoerder RET ziet niet meer incidenten de laatste tijd. Volgens HTM valt het aantal irritaties wel mee. De zegsvrouw van GVB zegt niets te weten over dit soort irritaties, "maar onze mensen zijn wel wat gewend".

Meer uit Binnenland

Moskeekoepels willen vervolging na heimelijke spionage door SZW

DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.

1 uur geleden
Ruim 120 klimaatactivisten aangehouden op 17e dag A12-protest

DEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.

2 uur geleden
NS: spitsheffing compenseren voor wie echt geen keuze heeft

DEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

3 uur geleden
Experiment met digitale meldplicht voetbalhooligans in 3 steden

BREDA (ANP) - Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda maandag gezegd in een reactie op de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord zondag in Amsterdam. Over zo'n digitale meldplicht wordt al jaren gesproken.

3 uur geleden
Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) is aangeboden.

4 uur geleden
Subsidiepot voor isolatie en warmtepompen 210 miljoen euro groter

DEN HAAG (ANP) - De subsidiepot voor isolatie, warmtepompen en andere maatregelen die goed zijn voor het klimaat (ISDE) wordt dit jaar met 210 miljoen euro opgehoogd tot 560 miljoen euro, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) weten. Huiseigenaren, verenigingen van eigenaren en ondernemers hebben namelijk veel meer aanvragen ingediend dan verwacht.

5 uur geleden
Advocaten: OM puzzelt met bewijs over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de verdachten van de vergisontvoering in Cruquius vinden dat het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs in de zaak heeft aangeleverd. Ze spreken van "puzzelstukjes waarmee het OM de rechtbank probeert te overtuigen". Maandag begonnen in de rechtbank op Schiphol de eerste pleidooien in het strafproces, waarin advocaten voor vrijspraak hebben gepleit.

5 uur geleden