Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ouwehand: nieuw kabinet moet rechtsstaat respecteren

Ouwehand: nieuw kabinet moet rechtsstaat respecteren

DEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.

Het initiatief om te komen tot een nieuwe kabinet moet aan NSC en GroenLinks-PvdA worden gegeven, vindt Ouwehand. Dat heeft ze in haar gesprek met Plasterk geadviseerd. Als de PVV het voortouw blijft houden, komt er geen regering "die de rechtsstaat respecteert en die ook minderheden gewoon beschermt", zei ze na afloop van het gesprek met de verkenner.

Ze vindt het niet vreemd om GL-PvdA het initiatief te geven, terwijl deze partij niet de grootste is geworden. "Het is vooral gek als we een regering zouden vormen die aan alle kanten de rechtsstaat niet respecteert", zei Ouwehand.

Met vuur gespeeld

"De taak van de volksvertegenwoordiging is echt heel nadrukkelijk het beschermen van de rechten van minderheden", zegt Ouwehand. Zonder de PVV te noemen verwijst ze wel degelijk naar die partij: Geert Wilders heeft in het programma van zijn PVV onder meer staan dat moskeeën dicht moeten en er een verbod komt op de koran.

Ze verwijt de VVD "met vuur te hebben gespeeld. Zij hebben het vorige kabinet expres laten vallen over de ruggen van kwetsbare vluchtelingen, puur vanuit het partijpolitieke belang zodat ze dan campagne konden voeren op migratie. Vervolgens hebben ze ook de deur opengezet voor de PVV." Daardoor is de partij van Wilders de grootste geworden, "waarbij we er niet op kunnen vertrouwen dat die rechtsstaat veilig is", zegt Ouwehand.

Verder heeft Ouwehand nog wat persoonlijks uitgepraat met Plasterk. Zij stemde niet in met zijn benoeming als verkenner en heeft hem uitgelegd waarom. Ze liet voorafgaand aan het gesprek een paar columns zien aan de pers over bijvoorbeeld stikstof en klimaatactivisten, die Plasterk schreef voor De Telegraaf. Ze wilde het daar "gewoon open en direct" met hem over hebben. Ouwehand zou zelf iemand anders hebben aangewezen als verkenner omdat Plasterk volgens haar klimaatactivisten criminaliseert en opruiende columns schrijft. "En dat heb ik rechtstreeks uitgesproken", aldus de leider van de dierenpartij na het gesprek.

Meer uit Politiek

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

14 uur geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

15 uur geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

1 dag geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

1 dag geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

1 dag geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

2 dagen geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

2 dagen geleden