Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ouwehand: nieuw kabinet moet rechtsstaat respecteren

Ouwehand: nieuw kabinet moet rechtsstaat respecteren

DEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.

Het initiatief om te komen tot een nieuwe kabinet moet aan NSC en GroenLinks-PvdA worden gegeven, vindt Ouwehand. Dat heeft ze in haar gesprek met Plasterk geadviseerd. Als de PVV het voortouw blijft houden, komt er geen regering "die de rechtsstaat respecteert en die ook minderheden gewoon beschermt", zei ze na afloop van het gesprek met de verkenner.

Ze vindt het niet vreemd om GL-PvdA het initiatief te geven, terwijl deze partij niet de grootste is geworden. "Het is vooral gek als we een regering zouden vormen die aan alle kanten de rechtsstaat niet respecteert", zei Ouwehand.

Met vuur gespeeld

"De taak van de volksvertegenwoordiging is echt heel nadrukkelijk het beschermen van de rechten van minderheden", zegt Ouwehand. Zonder de PVV te noemen verwijst ze wel degelijk naar die partij: Geert Wilders heeft in het programma van zijn PVV onder meer staan dat moskeeƫn dicht moeten en er een verbod komt op de koran.

Ze verwijt de VVD "met vuur te hebben gespeeld. Zij hebben het vorige kabinet expres laten vallen over de ruggen van kwetsbare vluchtelingen, puur vanuit het partijpolitieke belang zodat ze dan campagne konden voeren op migratie. Vervolgens hebben ze ook de deur opengezet voor de PVV." Daardoor is de partij van Wilders de grootste geworden, "waarbij we er niet op kunnen vertrouwen dat die rechtsstaat veilig is", zegt Ouwehand.

Verder heeft Ouwehand nog wat persoonlijks uitgepraat met Plasterk. Zij stemde niet in met zijn benoeming als verkenner en heeft hem uitgelegd waarom. Ze liet voorafgaand aan het gesprek een paar columns zien aan de pers over bijvoorbeeld stikstof en klimaatactivisten, die Plasterk schreef voor De Telegraaf. Ze wilde het daar "gewoon open en direct" met hem over hebben. Ouwehand zou zelf iemand anders hebben aangewezen als verkenner omdat Plasterk volgens haar klimaatactivisten criminaliseert en opruiende columns schrijft. "En dat heb ik rechtstreeks uitgesproken", aldus de leider van de dierenpartij na het gesprek.

Meer uit Politiek

Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

22 minuten geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

38 minuten geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

59 minuten geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

2 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

5 uur geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariƫrs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

5 uur geleden
Dijk (SP) wil dat PVV, VVD, NSC en BBB het nog een keer proberen

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die aanvankelijk met elkaar aan de formatietafel zaten, moeten nog een keer proberen tot een kabinet te komen, vindt SP-leider Jimmy Dijk. PVV, VVD, NSC en BBB moeten "eruit proberen te komen", vindt de socialistische voorman. Daar mogen ze wat hem betreft best de tijd voor nemen, zolang de Kamer maar "niet geblokkeerd wordt" en ruimte krijgt om problemen op te lossen.

7 uur geleden