Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ouwehand: minderheidskabinet zonder VVD kan goed idee zijn

Ouwehand: minderheidskabinet zonder VVD kan goed idee zijn

DEN HAAG (ANP) - Het kan een goed idee zijn om tijdens deze formatie voor een minderheidscoalitie te kiezen, denkt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Maar de VVD mag daaraan wat haar betreft niet meedoen, heeft ze informateur Herman Tjeenk Willink laten weten.

Ouwehand zegt dat haar partij altijd al voorstander is geweest van een regeerakkoord op hoofdlijnen, in plaats van een akkoord waarin ieder detail is vastgelegd. "Dan debatteer je over de rest in de Tweede Kamer. Dat is altijd het hoogste orgaan."

Ze hekelt de bestuurscultuur van de afgelopen jaren, waarin de coalitie op maandagen afspraken maakte en de Kamer op belangrijke punten buitenspel werd gezet. Als er wordt gekozen voor een minderheidskabinet op hoofdlijnen en de rest over wordt gelaten aan het vrije debat in de Kamer, dan kun je volgens haar de huidige bestuurscultuur ook doorbreken.

Frisse blik

Tjeenk Willink ontving donderdag de negen kleinste partijen uit de Kamer. Hij wil zo laten zien dat hij rekening houdt met minderheden, maar hij vindt ook dat zij een "frisse blik hebben om een nieuwe bestuursstijl te ontwikkelen".

Volt-Leider Laurens Dassen pleitte ook voor een nieuwe bestuurscultuur met bijvoorbeeld een regeerakkoord op hoofdlijnen. Hij heeft ook voorgesteld om te kijken naar burgerfora zoals in Frankrijk worden gehouden. "Daarmee worden mensen vanaf het begin veel meer betrokken bij het beleid."

50PLUS

Ook voor Liane den Haan van 50PLUS is een andere bestuursstijl een belangrijk punt dat ze aan de informateur wil meegeven. "Er is hier heel veel voor de bühne, heel veel theater, terwijl ik vind dat we zakelijk, op de inhoud en over de feiten moeten debatteren."

Vrijdag ontvangt Tjeenk Willink de leiders van de negen grootste partijen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Kamer praat over reeds vertrokken militairen in Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer praat donderdag over de inzet van tachtig extra militairen in Afghanistan. Die zijn wel al woensdagavond laat naar dat land vertrokken. De militairen zijn nodig voor de beveiliging van de NAVO-missie daar, omdat de verwachting is dat de veiligheidssituatie zal verslechteren. De manschappen moeten ook zorgen dat de terugtrekking ordentelijk gaat verlopen.

1 uur geleden
Militairen al voor instemming Kamer vertrokken naar Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - De tachtig extra militairen die naar Afghanistan worden gestuurd ter beveiliging van de NAVO-missie daar, zijn onverwacht eerder vertrokken. Dat meldt demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) aan de Tweede Kamer, die donderdag nog over hun uitzending debatteert.

2 uur geleden
Rutte: niets onoorbaars gebeurd rond feitenrelaas toeslagen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte vindt dat er "niets vreemds of onoorbaars" is gebeurd toen het kabinet anderhalf jaar geleden besloot geen volledig feitenrelaas over de toeslagenaffaire naar de Tweede Kamer te sturen. Verder wil Rutte er weinig over kwijt. De Tweede Kamer krijgt een uitgebreide brief met uitleg, zegt hij.

6 uur geleden
Ook D66-leider Kaag wil niets zeggen over toeslagenkwestie

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag wil evenmin ingaan op de beschuldiging dat het kabinet bewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Zij zegt zich ook niet te herinneren of zij zelf bij de ministerraad was op de dag dat daartoe zou zijn besloten. CDA-leider Wopke Hoekstra deed er eerder ook al het zwijgen toe.

10 uur geleden
Kamer wil snel debat met Rutte over achterhouden informatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Daar moet zo snel mogelijk een debat over worden gehouden met de premier en andere betrokken ministers.

11 uur geleden
Wilders: toeslagenkwestie roept ook vragen op over CDA en D66

DEN HAAG (ANP) - Als de ministers uit het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte inderdaad bewust informatie hebben achtergehouden voor de Tweede Kamer, zoals RTL Nieuws woensdag meldt, is dat voor PVV-leider Geert Wilders reden om ook het vertrouwen op te zeggen in andere partijleiders die in dat kabinet zitten. Wilders vindt dat het formatieproces waar de Kamer nu in zit dan opgeschort moet worden, zei hij na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

11 uur geleden
Hoekstra zwijgt over achterhouden informatie door kabinet

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra weigerde na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink te reageren op beschuldigingen dat het inmiddels demissionaire kabinet bewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Hij verwacht dat daarover snel een Kamerdebat zal worden gehouden. "Ik ga daar nu niet over speculeren."

12 uur geleden