Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ouwehand: geen enkele toekomst voor 'kabinet-karbonade I'

Ouwehand: geen enkele toekomst voor 'kabinet-karbonade I'

DEN BOSCH (ANP) - Politiek leider Esther Ouwehand van PvdD heeft op het congres van haar partij in Den Bosch hard uitgehaald naar met name de PVV en NSC, die afgelopen week tegen een wetswijziging stemden die een einde moest maken aan de bio-industrie. Het "kabinet-karbonade I" dat deze partijen proberen te formeren samen met VVD en BBB, heeft wat haar betreft "geen enkele toekomst".

Door een draai van de PVV sneuvelde een wetsvoorstel van PvdD om dieren in de veehouderij verplicht ruimte te geven hun natuurlijke gedrag te vertonen. "De PVV heeft dieren keihard laten vallen", vindt Ouwehand. Ook NSC krijgt ervan langs. De partij had volgens de PvdD-leider in de verkiezingscampagne nog "mooie woorden" over dierenwelzijn en goed bestuur, maar koos uiteindelijk voor "oude politiek die we kennen uit het CDA-boekje".

Het rechtse kabinet waarover de komende weken wordt onderhandeld, staat volgens Ouwehand voor een politiek die mensen tegen elkaar uitspeelt, die "van miljoenen mensen tweederangs burgers maakt" en die de natuur en het dierenwelzijn verkwanselt. "Alles wat ons dierbaar is, is het waard om voor te vechten. En dat gaat de Partij voor de Dieren doen, mocht dat vervloekte kabinet er komen."

De PvdD leed bij de Tweede Kamerverkiezingen in november een gevoelige nederlaag. Van de vijf zetels bleven er maar drie over. De campagne was dan ook ontsierd door een felle interne ruzie over het partijleiderschap van Ouwehand. Het vorige bestuur wilde haar vervangen na beschuldigingen van ongewenst gedrag. Ouwehand wist het conflict in haar voordeel te beslechten, maar kon zetelverlies daarna niet voorkomen.

Meer uit Politiek

Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

6 uur geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

7 uur geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

10 uur geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

11 uur geleden
Eurocommissaris Hoekstra krijgt uitbreiding van zijn taak

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt er tijdelijk een taak bij. De portefeuille 'Transport' wordt toegevoegd aan zijn functie als Klimaatcommissaris. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft dat beslist omdat de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean, met haar taak stopt.

16 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

17 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

20 uur geleden