Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ouwehand: gedoe en strategisch stemmen kost partij zetels

Ouwehand: gedoe en strategisch stemmen kost partij zetels

DEN HAAG (ANP) - Het "gedoe" binnen de partij en strategisch stemmen heeft de Partij voor de Dieren zetels gekost, zei partijleider Esther Ouwehand een dag na de verkiezingen. De partij wordt volgens de laatste prognose gehalveerd en houdt drie zetels over. Vooraf aan de fractievergadering zijn veel bedrukte gezichten te zien en moet ook iemand huilen als Ouwehand haar partijgenoten toespreekt.

De ruzie in de partij is "een belangrijke factor" geweest voor het verlies, zei Ouwehand. "Daar houden kiezers niet van." Er was een hoogoplopend conflict tussen Ouwehand en het partijbestuur over professionalisering. Het bestuur delfde het onderspit en trad uiteindelijk af.

Veel kiezers kozen volgens haar strategisch voor GroenLinks-PvdA uit vrees onder meer voor de opkomst van de PVV. "Daar hebben wij ook last van gehad", aldus Ouwehand. Ze haalde uit naar de VVD die volgens haar ruim baan gaf aan "zondebokpolitiek".

Ondanks het grote verlies was er worteltjestaart bij de vergadering. Dat de partij "overeind is gebleven is reden om toch een stukje taart te eten". Volgens Ouwehand is de Partij voor de Dieren "harder nodig dan ooit" en ze verwacht ook dat de kiezers weer zullen terugkeren. Haar eigen positie staat niet ter discussie, vindt ze.

Meer uit Politiek

UWV krijgt ruimte voor experiment met sollicitatieplicht WW'ers

DEN HAAG (ANP) - Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat het UWV experimenteren met mogelijke alternatieven voor de sollicitatieplicht voor mensen met een werkloosheidsuitkering (WW). Dat meldt de bewindsvrouw na afloop van de ministerraad.

41 minuten geleden
Wilders voor 'keiharde' aanpak pro-Palestijnse studentenprotesten

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse protesten op het terrein van de Universiteit van Amsterdam en andere universiteiten moeten "keihard" worden aangepakt, vindt Geert Wilders. "Hoe eerder en hoe harder en hoe vaker er op wordt getreden tegen mensen die ook geweld gebruiken, zelfs tegen de politie, hoe beter", zegt de PVV-leider.

2 uur geleden
EU-verkiezingen leven nog onvoldoende, ziet De Jonge: 'best gek'

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingen voor het Europees Parlement die over een maand worden gehouden leven "nog onvoldoende" in de samenleving, denkt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. "En dat is eigenlijk best gek", vindt hij: Europese samenwerking is volgens hem nodig om klimaatverandering en problemen met migratie op te lossen.

2 uur geleden
Staatssecretaris onderbouwde gaswinningsbesluit niet goed genoeg

GRONINGEN (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw heeft het gaswinningsbesluit voor het Groningenveld voor 2023-2024 niet goed genoeg onderbouwd, stelt de Raad van State (RvS) in een uitspraak woensdag. Vijlbrief had eerder besloten dat het Groningenveld van 1 oktober 2023 tot 30 september 2024 als reserve nodig zou zijn voor heel koude periodes. De RvS zegt in de uitspraak dat het vanaf 1 mei niet meer zo koud wordt dat dit nodig is.

3 uur geleden
Van der Plas hoopt woensdag tot formatieakkoord te komen

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas is optimistisch over het formatieoverleg: ze hoopt dat de partijen woensdag nog tot een akkoord komen. Voorafgaand aan de derde sessie van de week zei de BBB-voorvrouw dat "ik er gewoon positief over ben. Dat is mijn perceptie".

4 uur geleden
Wilders hoopt er nog deze week uit te komen aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Wat PVV-leider Geert Wilders betreft, komen de vier partijen aan de formatietafel er binnen enkele dagen uit. "Ik hoop echt dat het deze week wel echt klaar moet zijn", zei hij. Maar het is onzeker of dat lukt. "Het is niet alleen afhankelijk van mij, we doen het met zijn vieren", aldus Wilders vlak voor een overleg met onderhandelaars van VVD, NSC, BBB en de informateurs.

4 uur geleden
Kieskompas: eigenlijk moet ChristenUnie grootste partij zijn

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse kiezers zijn heel gematigd, veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. "Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn. De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid. Ze zijn gematigd en voorzichtig, ook over Europa. Die elementen vindt iedereen best prettig. De meeste mensen zitten ergens in het midden", aldus Blanken.

4 uur geleden