Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ouders Amerikaanse schoolschutter aangeklaagd

Ouders Amerikaanse schoolschutter aangeklaagd

OXFORD (ANP/RTR) - De ouders van de 15-jarige jongen die wordt vervolgd voor de fatale schietpartij op zijn middelbare school in het Amerikaanse Oxford worden ook aangeklaagd. Vrijdag bleken de ouders echter spoorloos toen ze niet kwamen opdagen bij een geplande voorgeleiding die via video moest plaatsvinden. De autoriteiten zijn nu naar hen op zoek. Advocaten laten namens de ouders weten dat ze niet voortvluchtig zijn en bij de voorgeleiding aanwezig hadden zullen zijn. Het is onduidelijk wanneer die nu gaat plaatsvinden.

Justitie in de staat Michigan verdenkt de ouders van de tiener van onopzettelijke doodslag mede omdat het gebruikte wapen bij hen thuis niet achter slot en grendel lag. Voor het paar is een opsporingsbevel uitgevaardigd en ze worden naar verwachting snel aangehouden. Op dood door schuld staat maximaal vijftien jaar cel.

De jongen schoot vier medeleerlingen van 14 tot 17 jaar dood en verwondde zeven anderen op de school niet ver van Detroit. Ethan Crumbley is aangeklaagd voor moord en terrorisme.

Ongebruikelijke stap

Zijn vader had het gebruikte semiautomatische wapen vier dagen daarvoor aangeschaft, volgens justitie in gezelschap van zijn zoon. De aanklager had al aangekondigd dat de vader mogelijk wordt vervolgd. Die ongebruikelijke stap werd toen noodzakelijk genoemd om vuurwapengeweld door minderjarigen hard aan te pakken. Wapenbezitters hebben volgens de officier van justitie de verantwoordelijkheid hun wapens veilig op te bergen. In dit geval zou het gaan om meer dan nalatigheid.

De aanklager is ervan overtuigd dat de jongen de moordpartij vooraf had beraamd. De politie heeft een dagboek gevonden waarin hij gedetailleerd beschreef hoe hij op de school om zich heen wilde schieten. Enkele uren voor de schietpartij waren de ouders van Crumbley nog op school ontboden om te praten over het "verontrustende gedrag" van hun zoon. Hij had onder meer geschreven dat zijn gedachten maar niet ophielden en vroeg om hulp. Op een kladblok was een tekening gevonden van een kogel en wapen en teksten als "bloed overal, "mijn leven is nutteloos" en "de wereld is dood".

De aanklager zei al dat de schietpartij voorkomen had kunnen worden. De school blijft de komende weken dicht.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Finland versoepelt coronamaatregelen

HELSINKI (ANP/BLOOMBERG) - De Finse regering heeft besloten geleidelijk meerdere coronamaatregelen te versoepelen. Theaters en bioscopen gaan weer open, net als sportscholen en zwembaden. Restaurants mogen drie uur later sluiten, voortaan om 21.00 uur. Cafés moeten nog wel om 18.00 uur dicht.

3 uur geleden
Vastgoedtak helpt maker Delfts blauw aan winst in coronajaar

DELFT (ANP) - Royal Delft Group, de maker van Delfts blauw-porselein, verwacht het boekjaar 2021 met een positief resultaat af te sluiten. Dit ondanks dat veel buitenlandse toeristen vanwege de coronapandemie wegbleven. Volgens de beursgenoteerde onderneming werd het achterblijven van de omzet in de toeristische sector ruimschoots gecompenseerd door diverse zakelijke projecten en stabiele huuropbrengsten bij de vastgoedtak.

4 uur geleden
VS op weg naar eerste zwarte vrouw als opperrechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten krijgen de eerste zwarte vrouw als opperrechter, als het aan de Amerikaanse president Joe Biden ligt. Hij wil voor eind februari met een kandidaat komen.

5 uur geleden
EU: aantal politieke gevangenen Belarus boven duizend uitgekomen

BRUSSEL (ANP) - Het aantal politieke gevangenen in Belarus is opgelopen tot meer dan duizend en blijft toenemen. Bovendien wordt het voor advocaten steeds gevaarlijker om deze gevangenen te verdedigen. Van meer dan veertig advocaten is de licentie ingetrokken, laat EU-buitenlandchef Josep Borrell weten. "Deze beschamende mijlpaal weerspiegelt het voortdurende hardhandig optreden van het regime van president Aleksandr Loekasjenko tegen zijn eigen bevolking."

6 uur geleden
Rusland beschuldigt Oekraïne van voorbereiding provocaties

WENEN/WASHINGTON (ANP/RTR) - Rusland beschuldigt Oekraïne ervan erop uit te zijn met gewapende provocaties de spanningen tussen de twee buurlanden en tussen het Westen en het Kremlin te laten escaleren. De Russische OVSE-vertegenwoordiger Aleksander Loekasjevitsj stelt dit volgens Russische media in beraad van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Oekraïne zou al ongeveer 150.000 man in het oosten op de been hebben, vooral in de omstreden regio Donbass waar pro-Russische separatisten de macht hebben gegrepen.

7 uur geleden
Presidentsverkiezingen Italië gaan vijfde ronde in

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse presidentsverkiezingen gaan zoals verwacht vrijdag (11.00 uur) een vijfde ronde in. De ruim duizend parlementariërs en regionale vertegenwoordigers zijn donderdag voor de vierde dag op rij er niet in geslaagd een nieuwe president te kiezen.

9 uur geleden
Recordaantal Amerikanen sluit zorgverzekering af via Obamacare

WASHINGTON (ANP) - Een recordaantal van zo'n 14,5 miljoen Amerikanen heeft sinds november een zorgverzekering afgesloten door de Affordable Care Act (Wet betaalbare zorg), ook wel bekend als Obamacare, meldt The Washington Post. Dat zijn er volgens de Amerikaanse krant 2 miljoen meer dan het vorige record.

10 uur geleden