Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ouders Amerikaanse schoolschutter aangeklaagd

Ouders Amerikaanse schoolschutter aangeklaagd

OXFORD (ANP/RTR) - De ouders van de 15-jarige jongen die wordt vervolgd voor de fatale schietpartij op zijn middelbare school in het Amerikaanse Oxford worden ook aangeklaagd. Vrijdag bleken de ouders echter spoorloos toen ze niet kwamen opdagen bij een geplande voorgeleiding die via video moest plaatsvinden. De autoriteiten zijn nu naar hen op zoek. Advocaten laten namens de ouders weten dat ze niet voortvluchtig zijn en bij de voorgeleiding aanwezig hadden zullen zijn. Het is onduidelijk wanneer die nu gaat plaatsvinden.

Justitie in de staat Michigan verdenkt de ouders van de tiener van onopzettelijke doodslag mede omdat het gebruikte wapen bij hen thuis niet achter slot en grendel lag. Voor het paar is een opsporingsbevel uitgevaardigd en ze worden naar verwachting snel aangehouden. Op dood door schuld staat maximaal vijftien jaar cel.

De jongen schoot vier medeleerlingen van 14 tot 17 jaar dood en verwondde zeven anderen op de school niet ver van Detroit. Ethan Crumbley is aangeklaagd voor moord en terrorisme.

Ongebruikelijke stap

Zijn vader had het gebruikte semiautomatische wapen vier dagen daarvoor aangeschaft, volgens justitie in gezelschap van zijn zoon. De aanklager had al aangekondigd dat de vader mogelijk wordt vervolgd. Die ongebruikelijke stap werd toen noodzakelijk genoemd om vuurwapengeweld door minderjarigen hard aan te pakken. Wapenbezitters hebben volgens de officier van justitie de verantwoordelijkheid hun wapens veilig op te bergen. In dit geval zou het gaan om meer dan nalatigheid.

De aanklager is ervan overtuigd dat de jongen de moordpartij vooraf had beraamd. De politie heeft een dagboek gevonden waarin hij gedetailleerd beschreef hoe hij op de school om zich heen wilde schieten. Enkele uren voor de schietpartij waren de ouders van Crumbley nog op school ontboden om te praten over het "verontrustende gedrag" van hun zoon. Hij had onder meer geschreven dat zijn gedachten maar niet ophielden en vroeg om hulp. Op een kladblok was een tekening gevonden van een kogel en wapen en teksten als "bloed overal, "mijn leven is nutteloos" en "de wereld is dood".

De aanklager zei al dat de schietpartij voorkomen had kunnen worden. De school blijft de komende weken dicht.

Meer uit Buitenland

Paus verkeert in goede gezondheid na operatie

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus verkeert in goede gezondheid na zijn buikoperatie van woensdag. Het Vaticaan heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat de uitslag van de postoperatieve test er goed uitziet en dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de rest van de dag zal rusten.

1 uur geleden
Snowden heeft 10 jaar na vlucht geen spijt, wel nieuwe zorgen

LONDEN (ANP) - Klokkenluider Edward Snowden maakt zich zorgen over hoe geavanceerd surveillancetechnologieën zijn geworden sinds zijn onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendiensten. "Als je kijkt naar wat we zagen in 2013 en wat overheden tegenwoordig kunnen, dan lijkt 2013 kinderspel", zei Snowden tien jaar na zijn vlucht uit de VS tegen de Britse krant The Guardian.

1 uur geleden
Canada krijgt EU-hulp bij bestrijding bosbranden

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Unie gaat Canada helpen bij de bestrijding van de aanhoudende bosbranden in het land, na een verzoek van de regering in Ottawa. Dat heeft Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt.

2 uur geleden
Zelensky bezoekt overstromingsgebied na verwoesting dam

CHERSON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag het overstromingsgebied in Cherson bezocht. Hij was daar om de aanpak van de noodhulp te bespreken met lokale autoriteiten, meldt Zelensky op Telegram. Dinsdag werd de Kachovka-dam in de Dniprorivier verwoest door een explosie waarna een groot gebied overstroomde. Zeker 17.000 Oekraïners moesten worden geëvacueerd. Oekraïne en Rusland wijzen naar elkaar als de dader.

2 uur geleden
Meerdere doden en tientallen gewonden na doorbraak stuwdam

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen na de doorbraak van de Kachovka-dam in Oekraïne. Ook liggen zeker 41 slachtoffers in het ziekenhuis, berichten de plaatselijke autoriteiten in het door Rusland bezette Nova Kachovka.

2 uur geleden
EU-voorzitter: nooit betere kans op migratiedeal dan vandaag

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen mogen het niet laten afweten nu een akkoord over het asielbeleid zo dichtbij is, vindt hun voorzitter Zweden. Als ze het ooit eens willen worden dan is het nu, meent de Zweedse migratieminister Maria Malmer Stenergard, die donderdag het "cruciale" overleg met haar collega's leidt.

3 uur geleden
President Macron reageert geschokt op 'laffe' aanval op kinderen

PARIJS/ANNECY (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft geschokt gereageerd op "de volstrekt laffe aanval" op kinderen op een kinderspeelplaats in Annecy. Hij zei dat de natie in shock verkeert. De dader viel in een park in het centrum van de stad de kinderen aan met een mes. Daarbij raakten volgens de laatste cijfers vier kinderen en een volwassene gewond.

3 uur geleden