Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ouderenartsen: sterke stijging coronapatiënten verpleeghuis

Ouderenartsen: sterke stijging coronapatiënten verpleeghuis

DEN HAAG (ANP) - Het aantal bewoners van verpleeghuizen dat besmet raakt met het coronavirus stijgt de laatste dagen nog steeds sterk. "De kans is vrij groot dat het aantal sterfgevallen helaas gaat toenemen", zegt ouderenarts Nienke Nieuwenhuizen, die namens haar vakgenoten de Tweede Kamer bijpraat. Sinds 1 april is het aantal patiënten dat aan het virus is bezweken al vervijfvoudigd.

Er zijn ruim 5300 mensen besmet, maakt Nieuwenhuizen op uit de patiëntendossiers. De helft daarvan is getest, de andere helft heeft klachten die op het virus wijzen. Het aantal is de afgelopen weken sterk opgelopen.

Het is onduidelijk hoe het verder zal gaan, aldus Nieuwenhuizen. Er is "onvoldoende inzicht in het verdere verloop". Ze hoopt dat over twee tot drie weken de effecten zichtbaar worden van de nieuwe maatregelen zoals de beschikbaarheid van extra beschermingsmiddelen.

Tekorten

"In de verpleeghuizen zijn we er nog zeker niet", zegt Nieuwenhuizen. "Het is echt meer dan we hopen en hadden gehoopt." Ze wijt de snelle verspreiding binnen de verpleeghuizen ook aan de tekorten aan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel en het geringe aantal coronatests dat er tot voor kort werd uitgevoerd. Die gingen tot afgelopen week eerst en vooral naar de ziekenhuizen.

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) constateert dat de stijging van het aantal patiënten in verpleeghuizen nog niet afvlakt. Het coronavirus steekt de laatste dagen wel in minder nieuwe verpleeghuizen de kop op, is de indruk van directeur Jaap van Dissel. Dat is te danken aan het bezoekverbod dat bijna vier weken geleden is ingesteld, denkt hij.

Hygiënevoorschriften

In ongeveer negenhonderd verpleeghuizen heeft het virus toegeslagen, meldt Van Dissel. Dat lijkt zelfs evenveel als vorige week, maar het is waarschijnlijk licht hoger dan toen.

In sommige huizen zijn uitbraken waarbij veel meer patiënten besmet raken, zegt Van Dissel. Het virus kan bijvoorbeeld om zich heen grijpen omdat het bij dementerende ouderen moeilijk is om de hygiënevoorschriften in acht te nemen.

Te weinig aandacht

Voor de verpleeghuizen is aanvankelijk te weinig aandacht geweest, vindt Nieuwenhuizen. De focus lag op de ziekenhuizen en vooral de intensivecareafdelingen, en dat begrijpt ze wel. "Het zij zo, ik ga ervan uit dat dat verleden tijd is." We moeten van de Covid-19-uitbraak leren dat we geen onderscheid moeten maken tussen de langdurige zorg in bijvoorbeeld verpleeghuizen en de ziekenhuiszorg, zegt ze.

Ook de deskundigen die het kabinet adviseren over de corona-aanpak hadden al vorige maand kunnen weten dat het aantal besmettingen in de verpleeghuizen opliep, zegt Nieuwenhuizen. Die informatie was openbaar.

Meer uit Binnenland

Minderjarigen aangevallen in Heenvliet, twee personen aangehouden

HEENVLIET (ANP) - In het Zuid-Hollandse Heenvliet (gemeente Nissewaard) zijn zaterdagavond laat twee minderjarigen aangevallen. Een 15-jarige jongen uit Heenvliet raakte bij de aanval lichtgewond. Hij is in een ambulance onderzocht.

2 uur geleden
Tien gewonden door val stellage, niemand in levensgevaar

GEESTEREN (ANP) - Door de val van een stellage op voetbalsupporters in het Overijsselse Geesteren zijn in totaal tien mensen gewond geraakt, meldt de brandweer Twente. Zaterdagavond viel een groot spandoek dat aan een hijskraan hing op publiek dat klaarstond voor een oefenduel tussen FC Twente en Stevo.

7 uur geleden
Gewonden door val stellage op voetbalpubliek bij oefenduel Twente

GEESTEREN (ANP) - In het Overijsselse Geesteren zijn zaterdagavond meerdere mensen gewond geraakt nadat een stellage op hen terecht was gekomen, meldt de brandweer Twente. Het ongeluk gebeurde op het voetbalveld van de club Stevo. Een groot spandoek dat aan een hijskraan hing kwam voorafgaand aan het oefenduel tegen FC Twente naar beneden.

9 uur geleden
Geen explosieven in verdacht pakketje langs A7 bij Boerakker

BOERAKKER (ANP) - Het verdachte pakketje dat zaterdag aan het begin van de middag werd aangetroffen op een carpoolplaats langs de A7 bij het Groningse Boerakker bevat geen explosieven. Dat meldt de politie na onderzoek.

13 uur geleden
Vijf verdachten Mallorca-zaak in cassatie om schadevergoeding

DEN HAAG (ANP) - Vijf van de zeven verdachten uit de Mallorca-zaak, waarin de dood van Carlo Heuvelman (27) centraal stond, gaan in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof. Ze zijn het niet eens met de schadevergoeding die ze moeten betalen. Advocaat Anis Boumanjal, de advocaat van Sanil B., bevestigt berichtgeving hierover door RTL Boulevard.

14 uur geleden
Verdacht pakketje langs A7 bij Boerakker, weg deels afgezet

BOERAKKER (ANP) - Op een carpoolplaats langs de A7 bij het Groningse Boerakker is zaterdag aan het begin van de middag een verdacht pakketje gevonden. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door RTV Noord. De omgeving is afgezet en de politie doet onderzoek. De A7 is voor het onderzoek deels afgesloten, meldt een woordvoerder.

14 uur geleden
Na het weekend volop zon en temperaturen tot 30 graden verwacht

HOUTEN (ANP) - Na een wisselvallige periode wordt het de komende dagen warm, zoals gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Volgens weerbureau Weeronline loopt de temperatuur zondag mogelijk op tot 24 graden. Halverwege de week kan het zelfs 30 graden worden.

15 uur geleden