Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ouderen die stempas vergaten mee te sturen, kunnen nog stemmen

Ouderen die stempas vergaten mee te sturen, kunnen nog stemmen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen die vergaten hun stempas mee te sturen in hun briefstemenvelop, kunnen woensdag nog wel hun stem uitbrengen. Zij moeten dan zelf naar het stembureau én hun stempas nog in hun bezit hebben.

In het stembureau wordt dan de normale procedure gevolgd en krijgen ze een stembiljet. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat. Ook kunnen ouderen uiteraard nog iemand machtigen voor hen te stemmen, als ze hun stempas nog hebben.

Maandag begonnen gemeenten met het openen van de enveloppen. Toen bleek dat sommige ouderen alleen het stembiljet hadden ingevuld en opgestuurd, zonder stempas erbij. Deze briefstemmen worden altijd terzijde gelegd en tellen dus niet mee. Door zelf naar het stembureau te gaan of iemand te machtigen, kunnen de ouderen hun stem alsnog laten gelden.

Briefstem

Mensen van zeventig jaar en ouder konden de afgelopen weken een briefstem opsturen of afleveren. Tegelijk bleef de mogelijkheid overeind om niet per post te stemmen, maar zelf naar het stemlokaal te gaan. Dat kon de afgelopen twee dagen die vooral bestemd waren voor kwetsbare mensen, maar ook woensdag nog. Dan gaat het overgrote deel van de bevolking naar de stembus.

Er gingen meer zaken mis met het briefstemmen. Zo stopten ouderen soms per ongeluk hun stempas en stembiljet bij elkaar in dezelfde envelop. Al deze stemmen worden toch meegeteld, meldde minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dinsdag. Dat gold ook al in het geval dat stempassen niet zijn ondertekend.

Stembiljetenvelop

Ook de briefstemmen die gestrand zijn bij PostNL omdat ze in de stembiljetenvelop zonder adres werden verstuurd, kunnen alsnog worden geteld. De enveloppen mogen namelijk toch geopend worden, liet het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdagavond weten. Daardoor kan PostNL ze toch bij de juiste gemeente bezorgen.

In totaal mochten zo'n 2,4 miljoen mensen per post hun stem uitbrengen. Gemeenten beginnen woensdagochtend met het tellen van de briefstemmen.

Meer uit Politiek

Wilders geïrriteerd over lekken migratieplan van formatietafel

DEN HAAG (ANP) - PVV-voorman Geert Wilders is er geïrriteerd over dat maandagavond vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen over een plan dat aan de formatietafel zou zijn besproken over migratie. De NOS berichtte over verregaande voorstellen, waaronder het plan om een 'asielcrisis' uit te roepen. Daardoor zouden meer ingrijpende maatregelen mogelijk zijn.

7 uur geleden
Onderzoekers: NSC sprong in links-conservatief 'gat'

DEN HAAG (ANP) - NSC heeft zijn twintig Kamerzetels deels te danken aan een economisch links, cultureel conservatief profiel. Dat schrijven onderzoekers van het politicologisch blog Stukroodvlees dinsdag in een analyse van cijfers van het Nationaal Kiezersonderzoek.

9 uur geleden
Rutte naar Erdogan voor gesprek over zijn NAVO-ambitie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte brengt vrijdag op persoonlijke titel een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van De Telegraaf.

23 uur geleden
Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen Groenlinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij vindt dat Timmermans zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing, omdat hij zou hebben aangezet tot strafbare feiten, zo is te lezen in de aangifte die zijn advocaat maandag aan het Openbaar Ministerie heeft gezonden.

1 dag geleden
Onderwijsministers: we nemen oproep Joods Overleg zeer serieus

DEN HAAG (ANP) - Bewindslieden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zullen zich blijven uitspreken over de toename van het aantal antisemitische incidenten in het onderwijs en de culturele sector. Dat zeggen zij in reactie op uitlatingen van het Centraal Joods Overleg (CJO). Volgens de organisatie zijn de bewindspersonen te stil en zouden zij meer van zich moeten laten horen en zich moeten "uitspreken, veroordelen en opkomen voor joodse studenten of theatermakers".

1 dag geleden
Manifest van alle provinciale BBB-fracties over 'mestcrisis'

ZWOLLE (ANP) - De BBB-fracties in de twaalf provincies hebben maandag allemaal een eigen manifest over "de mestcrisis in Nederland" verstuurd aan de Eerste en Tweede Kamer en aan het demissionaire kabinet. Ze roepen daarin op om boeren een toekomst te geven en gezamenlijk te werken aan maatregelen die "leiden tot vooruitgang van natuur en milieu en niet tot achteruitgang van de veehouderij".

1 dag geleden
Weerwind wil oplossing voor 36 jongeren die lang wachten op straf

DEN HAAG (ANP) - Voor 36 jonge delinquenten die enkele jaren geleden werden veroordeeld tot een korte celstraf maar die nog steeds niet hebben uitgezeten, moet duidelijkheid komen, vindt demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij gaat de rechter vragen of de straf kan worden kwijtgescholden, verminderd, veranderd of alsnog moet worden uitgezeten, schrijft hij in een Kamerbrief.

1 dag geleden